Lebilincselő kerékpáros körtúra vezet minket végig az ország egyik legszebb vidékén

Sopron és környéke hazánk egyik legváltozatosabb tája: az Alpokalja erdőségei, a Fertő nádasai, a borvidék pincéi és Sopron romantikus belvárosa egyszerre kínál élményt kirándulóknak, bringásoknak, kicsikkel és nagyokkal túrázóknak.

Sopron belvárosából elsőként Tómalom-fürdő irányába indulunk. Fotó: Aktív Magyarország

Megújult utakon

Kerékpárosként fontos szempont, hogy jó minőségű, biztonságos úton tekerjünk szép környezetben, ezért egy olyan családbarát kört mutatunk, amelynek jelentős része megújult erdei utakon át vezet.

Sopron belvárosából indulunk Tómalom-fürdő irányába, ahol az új kerékpáros pihenőnél tett szusszanásunk alkalmával érdemes kétkerekűinket lezárni és felsétálni az újjáépült Kecske-hegyi kilátóhoz, ahonnan egyszerre nyílik kilátás a Fertő tóra és Sopron belvárosára egyaránt.

Az újjáépült Kecske-hegyi kilátó. Fotó: Aktív Magyarország

Fertőrákos felé folytatva utunkat a 2021-es Év Kerékpárútja döntősének egy szakaszán haladhatunk végig, meg sem állva a Kőfejtő és Barlangszínházig. Itt a Sziklai benge tanösvényt bejárva, az egykori kőfejtő monumentális kőfalai között sétálva megelevenedik előttünk az őskor, hatalmas, élethű őscápák által kísérve.

Továbbindulva, a szőlődűnéknél kialakított új kerékpáros pihenőhöz érkezünk, ahonnan egy utolsó pillantást vetve a Fertő tóra, Sopronba vezet vissza az utunk a teljesen felújított Nemeskúti úton és a mesebeli Szárhalmi erdőn át.

Madárlesből kémlelhetjük a természetet a Csárda Természetvédelmi Központban. Fotó: Aktív Magyarország

Kalandunk kiegészítéseként a szőlődűnék között leereszkedve könnyen eljuthatunk a Csárda Természetvédelmi Központba, ahol előzetes bejelentkezés után a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett kenutúrákon felfedezhetjük a vízi világot, a nádas közepén épült madárlesből pedig a kíváncsi szemek elől rejtett természetet.

Tekerj tovább!

Azok számára, akik nem érnék be ennyivel, van egy hosszabb túraajánlatunk: ha a Csárda-csatornánál nem kanyarodunk le jobbra, Balfra jutunk, a híres savanyúvíz forráshelyéhez. A Zsolnay-kút itt egy újabb kiváló pihenőhely, ahol akár meg is kóstolhatjuk a különleges vizet.

Harkán át vezet majd az utunk. Fotó: Aktív Magyarország

A jó minőségű, megújult bringaúton, mely az Eurovelo 13 nemzetközi kerékpárúthálózatának része, érinthetjük Harkát is, a romantikus környezetben pedig biztonságosan, a gépkocsiforgalomtól elkülönítetten bringázhatunk vissza Sopron belvárosába.

Az erdő titka

A Lőverek régóta a soproniak kedvelt üdülőhelye, de a környék 10 kilátójáért vagy a Boszorkány-meseösvényért is érdemes ellátogatni ide. Izgalmas kalandok várnak a nemrégiben elkészült modern és interaktív Erdők Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadasparkban, ahol a Soproni Parkerdő élővilágát ismerhetitek meg közelebbről.

Táblák és hagyományos jelzések is segítenek a Ciklámen tanösvényen. Fotó: Aktív Magyarország

A soproni parkerdőt a 9 kilométeres Ciklámen tanösvény mutatja be a legjobban, aminek felfedezésében a hagyományos jelzések, táblák mellett a Digitális Vándor applikáció is segít. A Sopron-környéki erdőkben régen tündérek éltek – tartja az egyik mondánk -, és bár sokan próbálták őket magukhoz édesgetni, csak egyvalakinek sikerült az emberek közül.

Ha végigjárjátok a kiterjesztett valósággal megtoldott kalandösvényt az ingyenesen letölthető mobilalkalmazás e-ösvényének segítségével, ti is megtudhatjátok hogyan lett Botond felesége a csodaszép tündérlány.

A tanösvényen segítségünkre lesz a Digitális Vándor applikációja is. Fotó: Aktív Magyarország

Az ösvényt akár egy rövid kirándulásként is bejárhatjátok, de szusszanásra alkalmas tűzrakó- és pihenőhelyeinek köszönhetően remek egész napos programként is szolgál. Ha pedig adrenalinra vágynátok, próbára tehetitek magatokat a kalandparkban, vagy számos kilátóval és látnivalóval egészíthetitek ki ezt a felejthetetlen élményt.

Az ösvényt akár egy rövid kirándulásként is bejárhatjátok. Fotó: Aktív Magyarország

Részletes túraleírásért és letölthető térképekért látogassatok el az aktivmagyarorszag.hu oldalára!