9 zseniális kosztümös film nőkről, akik átírták a történelmet

Összegyűjtöttük a legjobb kosztümös filmeket, amik középpontjában olyan nők állnak, akik beírták magukat a történelemkönyvekbe.

A Vaslady (2011)

A Vaslady Margaret Thatcher (Meryl Streep) lenyűgöző történetét meséli el – egy asszonyét, ki elsőként döntötte le a társadalmi osztályok közötti korlátokat, és hallatta hangját a férfiak uralta világban. Az egyik oldalon a XX. század legnagyobb formátumú politikus hölgyének diadalmenete, a másikon a magánember áldozata látható. A szálak végül meglepő és bensőséges portréját adják rendkívüli és összetett személyiségének.

Jeanne d’Arc – Az Orléans-i szűz (1999)

A XV. századi Franciaországban a káosz az úr: a legnagyobb várakat és városokat elfoglalták az angolok, az országnak nincs királya, és a francia lovagok minden esély és különösebb meggyőződés nélkül próbálgatják a lehetetlent: megállítani a világ legnagyobb, legerősebb és legönteltebb hadseregét. Franciaországon már csak a csoda segíthet – és a csoda el is jön: Jeanne-nak (Milla Jovovich) hívják, 16 éves, gyönyörű és víziók vezetik. A semmiből bukkan elő, és pillanatok alatt megfordítja a világtörténelmet. Csatákat és háborút nyer, végül pedig visszafoglalja az angoloktól Orléans-t. Rövid hajjal, páncélban, lóháton harcol – a harcedzett lovagok egyenrangú társa a kegyetlen és véres férfivilágban. De sikerei csak a katonák körében teszik népszerűvé: Jeanne téved, ha azt hiszi, látomásai mindig, minden ellenfelével szemben jó tanácsot adnak neki.

Két királynő (2018)

Ez a kosztümös történelmi dráma a karizmatikus Stuart Mária (Saoirse Ronan) viharos életének krónikája. Mária 16 évesen francia királyné lesz, majd 18 évesen megözvegyül, és ellenáll a nyomásnak, hogy újból férjhez menjen. Ehelyett visszatér szülőföldjére, Skóciába, hogy visszakapja jogos trónját. Ám Skócia és Anglia az ellenállhatatlan I. Erzsébet (Margot Robbie) uralma alá tartozik. A két fiatal királynő egyszerre bűvöli el és félemlíti meg egymást. Riválisok a hatalomban és a szerelemben is, és női uralkodók a férfiak világában, ezért el kell dönteniük, hogyan játsszák le a játékot, melynek neve: házasság kontra függetlenség. Mária elhatározza, hogy nem lesz bábfigura, és kinyilvánítja igényét az angol trónra, fenyegetve ezzel Erzsébet hatalmát. Árulás, lázadás és összeesküvések veszélyeztetik mindkét udvarban a trónt – és változtatják meg a történelem menetét.

A királynő (2006)

A közvélemény tudni vélte, hogy Diana az angol királyi ház szemében mindig is szálka volt, és az emberek ezt igazolva is érezték, látva, hogyan viselkedett a királyi ház a halálát követően. II. Erzsébet (Helen Mirren) a királyi család többi tagjával együtt Balmoral-i kastélyában maradt, míg Londonban egyre csak gyűlt a világ minden tájáról érkező gyászoló tömeg. A frissen választott miniszterelnök, Tony Blair népszerűsége az egekbe szökött a televíziókban közvetített megindító gyászbeszéde után. Anglia értetlenül állt királynője hallgatása előtt, soha nem látott érzelmi kitörések ítélték el a protokollhoz ragaszkodó királyi családot.

Elizabeth (1998)

Anglia, 1558. Véres zavargások és viszályok közepette az ifjú, szenvedélyes Elizabeth Tudor (Cate Blanchett) kerül a trónra. Az udvartartás tagja a nagyra becsült Sir William Cecil, a királynő szerelme, Leicester grófja, a hatalomra szomjazó Norfolk hercege és a királynő tanácsadója, Walsingham. Elizabethnek meg kell tanulnia, hogy az eszére hallgasson, saját vágyait pedig szorítsa háttérbe: a tét a koronája – és az élete.

Az ifjú Viktória királynő (2009)

Haldoklik IV. Vilmos angol király, és törvényes örököse nem lévén, az ifjú Viktória hercegnő (Emily Blunt) a trón várományosa. Az alig tizennyolc éves lánynak nem volt boldog gyermekkora, poroszos nevelésben részesült, az anyja, Lehzen bárónő állandó ellenőrzés alatt tartotta. Anyja tanácsadója, Sir John Conroy megpróbálja rávenni, hogy írjon alá egy megállapodást, miszerint anyja lesz a régens, míg Viktória el nem éri a huszonöt éves kort. Ám Viktóriát kemény fából faragták, miután 1937-ben királynővé koronázzák, függetleníti magát az anyja befolyásától. Miközben kezébe veszi a birodalom irányítását, szíve az unokatestvéréért, Albert hercegért dobog.

A kedvenc (2018)

A 18. század eleje. Anglia háborúban áll a franciákkal. Ettől függetlenül a kacsafuttatás és az ananászfogyasztás virágzik. A törékeny Anna királynő (Olivia Colman) foglalja el a trónt, nevében közeli barátja, Lady Sarah Malborough (Rachel Weisz) kormányozza az országot, s közben el is látja a betegeskedő uralkodót. Mikor egy új szolgáló, Abigail (Emma Stone) megérkezik az udvarba, bája és talpraesettsége révén Lady Sarah hamar szárnyai alá veszi – Abigail pedig csak az alkalmat keresi, hogy visszatérhessen arisztokrata életéhez. Ahogy a politika és a háború egyre inkább lefoglalja Sarah-t, Abigail szép lassan elfoglalja a helyét Anna mellett. Szárba szökkent barátsága a királynővel lehetőséget kínál számára, hogy megvalósítsa célját, és ebben se nő, se férfi, se politika, se nyúl nem gátolhatja meg.

Jackie (2016)

A First Ladyt, Jacqueline Bouvier Kennedyt a világ egyszerűen csak Jackie-ként ismerte meg. Az amerikai történelem egyik legfiatalabb elnökfelesége volt, mindössze harmincegy éves, amikor Kennedyt beiktatták. Az egész ország rajongott érte, nagy szerepe volt abban, hogy JFK elnöksége alatt gyökeresen megváltozott az amerikai közvélemény viszonya a Fehér Házhoz és az elnöki párhoz. A fiatal, vonzó és intelligens nő felfoghatatlan nyomás alá került 1963 novemberében: dallasi látogatásukkor lelőtték közvetlenül mellette ülő férjét az őket szállító autóban. A férfi elvesztését követően Jackie-nek felül kellett emelkednie a személyes gyászán, méltósággal és állhatatosan vitte tovább JFK szellemi örökségét és mutatott példát az egész világnak.

Nagy Katalin (1995)

A fiatal és szép Katalint (Catherine Zeta-Jones) hozzáadják az orosz cári trón várományosához. A naiv és bátortalan ifjú hölgy nincs tisztában az udvari játszmákkal, de idővel remekül megtanul eligazodni az intrikák és a hízelgések között. Nagy ambíciókat fontolgat és meg is teszi a kellő lépéseket elképzelései megvalósításához, így méltán illeti az utókor a Nagy jelzővel.

A legjobb kosztümös filmek 2021-ből: