50+ különleges téli program a Balaton partján – 2021 december

Talán meglepő lehet, de decemberben is számtalan program vár ránk a Balaton partján. Adventi és karácsonyi vásárok, gasztro-, kulturális és sportélmények, valamint gyerekprogramok. 2021 telén is tartalmasan szórakozhat az egész család a magyar tengernél.

Adventi Vásár Veszprémben (2021. december 2-5., 9-12., 16-19.)

Adventi fények, ízek és illatok kavalkádja, koncertek, gasztroélmények és kézműves termékek várják az Óváros térre látogatókat a négy adventi hétvégén, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap.

Apáti Jazz Klub (2021. december 3., Siófok)

A jazzkedvelők örülhetnek, mert újraéled az Apáti Jazz klub a Teátrumban.

Vegán élményhétvége a Tagyon Birtokon (2021. december 3-5.)

Háromnapos közös vegán élményhétvége a Tagyon Birtokon közös főzésekkel, kirándulásokkal, piacozással, jókedvvel.

Orrától a farkáig! Terítéken a bárány. (2021. december 3-5., Csopak)

Péntektől vasárnapig: orrától a farkáig , terítéken a bárány. Főszereplő a kemence és a vörös bor.

Adventi vásári forgatag Balatonföldváron (2021. december 3-5., 10-12., 17-19.)

A kikötőben 1903-ban épült egykori tiszti kaszinó nosztalgikus hangulata tökéletes hátteret biztosít a karácsonyi vásár hangulatához. Az adventi vásárban őstermelők és kézműveseket kínálják portékáikat. Minden este disznótoros vacsora, hangulatos karácsonyi zene és meglepetés előadók várnak titeket.

A Balaton partja egész télen változatos programokat kínál:

Teleszkópos madármegfigyelés a Balatonon (2021. december 4., Badacsonytomaj)

A téli Balaton sok madártani érdekességet tartogat. Ilyenkor már láthatóak a tavon azok a fajok, melyek csak késő ősszel érkeznek ide és pár hónapot itt töltenek télen. Ezeket a fajokat kutathatod fel a megfigyelő út során. Segítségedre lesz megismerésükben egy szakképzett madarász-túravezető is.

Jótékonysági futás (2021. december 4., Zalakaros)

A Karos Korzó előtt várnak mindenkit, aki örömmel segítene szebbé tenni a térségben élő, hátrányos helyzetűek karácsonyát.

Karácsonyi Vásár és GasztroPiknik (2021. december 4. Balatonlelle)

2021. december 4-én érdemes Balatonlellére látogatni, mert a téli Balaton egyik legnagyobb rendezvénye lesz itt, ahol feltűnik a Mikulás bácsi is.

Mikulás az állatkertben (2021. december 4., Veszprém)

A veszprémi állatkertbe idén korábban érkezik a Mikulás, ugyanis most vasárnap, 2021. december 5-én 10:00 órától 15:30-ig találkozhattok vele a Kölyökdzsungel bejáratánál.

Mikulás túra Balatonalmádiban (2021. december 4.)

Az idei évben ismét megrendezésre kerül a 15 km-es Mikulás túra és a 6 km-es Csilla séta. A Mikulás most is hoz meglepetést a “jó túrázóknak”.

Adventi vásár a Hableány Bisztróban (2021. december 4., Badacsonytomaj)

Adventi vásár a Hableányban forralt borral, sült gesztenyével, pokrócokkal, szuperebbnél szuperebb kiállítókkal.

Unique koncert a Szigliget Várudvarban (2021. december 4.)

December elején a Szigligeti vár tövében a Unique együttes vár titeket, a Balaton felett.

Ha jégpályát kerestek a Balaton északi partján, azt is találtok Szigligeten:

Zeneszalon a Karos Korzón: Lilienn és Kónyai Tibor (2021. december 4., Zalakaros)

Lilienn és Kónyai Tibor jazzduója csodálatos hazai és külföldi örökzöld dallamokat szólaltat meg a Karos Korzó Zeneszalonjában.

Adventi Bornegyed (2021. december 4-5.)

Korzózz a negyedben, szerezd meg a karácsonyfa alá valót és kóstold meg a badacsonyi advent ízeit.

Révfülöpi Advent (2021. december 4-5.)

A Kőfeszt, a Bisztró71, a Rév Büfé, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány és Révfülöp Nagyközség szervezésében első alkalommal kerül megrendezésre a Révfülöpi Advent. Lesz itt minden: kirakodóvásár, kiállítás, táncház, koncertek, közös éneklés és persze vasárnap érkezik a Mikulás is.

Ízes ADVENT Hévízen (2021. december 4-5., 11-12., 18-19.)

Kézműves vásár, gasztro- és gyermekprogramok, játszóház, koncertek, gyertyagyújtás, betlehem és forró italok várják a vendégeket Hévízen az adventi hétvégéken. A gasztroprogramok szombat délelőttönként a piacon, míg az egyéb rendezvények a belvárosban a Rákóczi utcában kerülnek megrendezésre.

Mikulás a jégen! (2021. december 4-6., Balatonboglár)

Együtt korizhattok a Mikulással és Süsüvel, de lesz jeges kavalkád, kölyök hoki meccs és sok-sok meglepetés.

Adventi hétvégék Zalakaroson (2021. december 4., 11. 18.)

Minden szombaton 16-20 óráig: kirakodó vásár, forralt bor, sült gesztenye, adventi hangulat, óriás adventi koszorú, a város karácsonyfája, az Artist Company artistái, tűzzsonglőr show és Betlehem a Karos Korzón.

Mikulás futás Veszprémben (2021. december 5.)

2021. december 5-én az „A Városi Nyilvánosságért Alapítvány” és a Veszprém Félmaraton jótékonysági futóversenyt rendez Veszprémben, a Kolostorok és Kertekben. A teljes bevételt a Vackoló Állatvédő Egyesület kapja.

Aranykapu Koncert és Mikulás ünnepség Szigligeten (2021. december 5.)

December 5-én Aranykapu Koncerttel egybekötött Mikulás ünnepség vár a Szigligeti vár tövében.

Liliomkert Piac (2021. december 5. 12. 19.)

Annak, aki a Balaton-felvidéken jár, vasárnaponként Káptalantóti hangulatos piacán érdemes kezdenie a napot. Ott, ahol az asztalokon helyi termelők ínycsiklandozó finomságai sorakoznak, és szinte bele lehet harapni a friss sajtos pogácsa, gőzölgő tejfölös kenyérlángos illatába. A kiváló házi szörpök, mézes-magos sütemények, túrós-lekváros batyuk, sajtok és megannyi csábító harapnivaló mellett mázas csuprok, antik csecsebecsék és termelői borok kívánkoznak a nézelődők kosarába. Vigyázat, a piac különleges hangulata menthetetlenül magába szippant!

Hagyományteremtő Szauna Szeánsz (2021. december 5., 12. 19. 27., Balatonlelle)

A tópartra épített élmény szaunában 3 felöntés és egy profi szaunamester vár titeket. A szaunaprogram után csobbanhatsz a Balatonban.

Mikulás-napi programok a Balatonnál

Barlangi Mikulás program a Lóczy-barlangban családoknak (2021. december 6., Balatonfüred)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Bakony–Balaton Geopark egyik legszebb felszín alatti birodalmába, a Lóczy-barlangba hívta meg a Mikulást. A Lóczy-barlangban lámpások fognak világítani, melyek fényénél Szent Miklós püspök, az első Mikulás életének legérdekesebb fejezeteiből életképeket rendeznek be. Végigsétálva a barlangon minden állomásnál egy-egy rövid történetet hallhatnak a résztvevők. A barlang környéki erdőben kis papírmikulásokat kereshetnek a gyerekek, akinek sikerül megtalálni egyet, ajándékot kap.

Mikulás motorozás Hévízen (2021. december 6.)

A Zalai 76-os Motoros Egyesület ismét megrendezi a hagyományos Mikulás motorozást aminek keretében meglátogatják városunk óvodáit és és nagyobb tereit. Gyülekező 13.15-től a Dr. Festetics György téren, Hévíz város karácsonyfája alatt. Kérik a Mikulásokat szaloncukorral és mandarinnal teli puttonyokkal érkezzenek.

Pátkai Rozina Quartet // Papírkutya (2021. december 7., Veszprém)

Pátkai Rozina énekesnő, dalszerző a bossa nova autentikus európai képviselőjeként szerzett nemzetközi szinten is elismerést. Új formációjában zenésztársai a magyar könnyűzenei élet meghatározó egyéniségei, Szabó Dániel Ferenc (MÖRK), ifjabbik Tóth István (Laiho, Bíró Eszter) és Ávéd János (Modern Art Orchestra), akik pop és jazz-zenei ihletettséggel szólaltatják meg Rozina saját és társszerzőkkel jegyzett dalait, melyek portugál, francia, spanyol, angol és magyar nyelven hangoznak el.

Ha már Veszprémben jártok, látogassátok meg ezt az alagutat:

Traccsparti Lábas Vikivel (2021. december 8., Gyenesdiás)

Lábas Viki énekesnő ragyogó, pozitív, energikus, szociálisan érzékeny személyisége tárul fel előttetek ezen az estén.

Nyolc nő – a Játékszín előadása Siófokon (2021. december 8.)

Furmányos kis komédia a Nyolc nő. Egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló hegyvidéki házban játszódik a történet. A család a külföldön tanuló Susanne, a legidősebb lány hazatérését várja. A békés idillt hatalmas sikoly töri meg. Marcelt, a ház urát holtan találják szobájában, késsel a hátában. A házban lévő nyolc nő az áldozat anyósa, felesége, húga, sógornője, két lánya és két háztartási alkalmazottja. A házat közben a hóvihar és a gyilkos teljesen elzárja a külvilágtól! Mit tehet ilyenkor nyolc nő, aki bent rekedt? Megkezdődik hát az amatőr nyomozás, ami szinte lehetetlen küldetés, mert mindenki hazudik. A tettes azért, hogy leplezze magát, a többieknek pedig egészen más titkolnivalójuk van. Tudják, hogy a gyilkos köztük van, de melyikük lehet az?

Kultkikötő Filmklub (2021. december 8., 22., Balatonboglár)

Kéthetente szerda esténként kiváló filmek, tartalmas beszélgetések, barátságos légkör és igazi klubélet vár mindenkit a balatonboglári Balatonboglári Varga Béla Városi Kulturális Központban.

Adventi koncert Balatongyörökön (2021. december 10.)

Harang csendül, lélek csendül. Király Martina és Barta Zsolt koncertje a Bertha Bulcsu művelődési házban.

Tobozszüret a Follyban (2021. december 11., Badacsonytomaj)

Idén 2021. december 11-én rendezik meg a tobozszüretet a Follyban. Az eseményt vezetett arborétumi séták is kísérik.

Adventi mártózás (2021. december 11., Gyenesdiás)

Sok szeretettel vár Gipsztigris a Keszthelyi Rozmár, és barátai egy szuper mártózásra a diási Játékstrandon. Lesz forralt bor, sütemény, tea és zsíros kenyér is.

Borbála-napi borbál Balatonfüreden (2021. december 11.)

Elevenítsétek fel a régi bálok hangulatát 2021. december 11-én Balatonfüreden az Anna Grand Hotel báltermében, az Anna-bálok helyszínén. Ötfogásos gálavacsora a ház és a régió borainak korlátlan fogyasztásával, tombola, hajnalig tartó tánc.

ZELNA KARÁCSONYI VÁSÁR • kézművesek, designerek Balatonfüreden (2021. december 11.)

December 11-én szombaton kézművesek, designerek és kistermelők hozzák el legszebb termékeiket a borbár teraszára. Hozzá hangulatos élőzene szól majd a BABEL Eclectic jóvoltából.

Karácsonyi Borvásár Nemesgulácson (2021. december 11.)

Tűzrakás, mézeskalács sütés-ropogtatás, forraltbor-kortyolgatás. Lesznek ismerős arcok, és borok a Szent György-hegyről, bejgli, kenyér a Búzalelkétől.

Kóstold Körbe Bor & Gasztrofeszt – Balatonfüred (2021. december 11.)

A Balatoni Kör nagy sikerű, őszi-tél rendezvénysorozata, a Kóstold Körbe Bor & Gasztrofeszt advent harmadik hétvégéjén Balatonfüredre, a Vitorlás térre érkezik.

Borbarangolás Borvacsora a Laposa Borteraszon (2021. december 11., Badacsonytomaj)

A Borbarangolás Badacsonyban következő állomása a Laposa Borteraszon lesz. Ahol többek között lazacpisztráng és marhanyelv is szerepel a menüben.

Adventi áhítat – a Tihanyi Bencés Apátsági Templom Kórusával (2021. december 12.)

A Tihanyi Bencés Apátsági Templom Kórusának hagyományos adventi ének-zenei áhítata.

Karácsonyi BOR és BÖGRE vásár (2021. december 12.)

Vegyél a kezedbe egy illatos forralt bort egy bögrében, és ha tetszik, vidd haza a bögrét is mellé! Közben pedig bambulhatod a kilátást.

DIÓTÖRŐ gyerekeknek (2021. december 14.)

A Diótörő meséjét – Csajkovszkij csodálatos balettja révén – mindenki ismeri. A gyermekek számára a prózai megfogalmazás talán könnyebben érthetővé válik. Zenés-táncos mesejáték a Nektár Színház előadásában.

ITT A TÉL ünnepi koncert (2021. december 15.)

Mészáros Tamás ünnepi koncertje a keszthelyi Fő téren. Az est vendége: Molnár Ágnes színésznő.

Budapesti Fesztiválzenekar a Hangvillában (2021. december 15., Veszprém)

A világ tíz legjobb zenekara között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekartól hallgathatjátok meg John Stanley d-moll concerto vonóskarra írt művét, Corelli D-dúr concerto grossóját, Vivaldi a-moll csellóversenyét, Mozart 3. Esz-dúr kürtversenyét és Britten Simple Symphony darabját.

Angyalok és pásztorok adventi koncert Keszthelyen (2021. december 16.)

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit bukovinai népdalokkal teszik szebbé a karácsonyi készülődés időszakát.

Téli SUP túra a gőzölgő Hévíz-patakon (2021. december 18.)

Vegyél rész egy igazan különleges kalandtúrán a gőzölgő patakon, tündérrózsák között a hidak alatt bujkálva.

Diótörő – Mesés tánc-show Balatonfüreden (2021. december 18.)

A Sárközi Gyula Társulat és a Madách Művészeti Iskola növendékei bemutatják: Diótörő – mesés tánc-show.

Holdfénytúra a téli Badacsonyon (2021. december 18.)

Sötétség, „macskabagoly-koncert”, ezüsthíd, érdekességek és történetek a Badacsonyról és a Balatonról.

Cseszneki Via Ferrata Túra (2021. december 18-19.)

A Bakony szívében, a Cseszneki vár aljában vezetnek Magyarország első vasalt útjai.

Jótékonysági adventi vásár Balatonszárszón(2021. december 19.)

Családi hangulatú, egyedi kézműves termékekkel és különleges termelői finomságokkal teli adventi vásár.

Karácsonyi programok a Balatonnál 2021-ben

Karácsonyi ének – filmvetítés Keszthelyen (2021. december 21.)

A Karácsonyi ének 2009-ben bemutatott amerikai 3D-s számítógépes-animációs film, mely Charles Dickens regénye alapján készült.

A két Lotti családi előadás Veszprémben (2021. december 26.)

Luise egy tóparti üdülőben találkozik Lottéval, aki jobban hasonlít rá, mint a tulajdon tükörképe. Egy kis nyomozás után megoldódik a rejtély: a lányok ikrek, és csak azért nem ismerik egymást, mert egyiket az apa, másikat az anya neveli. Hasonlóságuk sok bonyodalomhoz vezet, olyan egyformák, hogy talán még a szüleik sem tudják megkülönböztetni őket. Vagy mégis? A történet végére ez is kiderül, ugyanis a testvérek szerepet cserélnek.

Gasztrohegy 2021 • Karácsony • Irodalmi ízek (2021. december 28., Badacsony)

Minden hónapban van egy tematikus hét, amikor a Badacsony egy egészen más, különleges arcával ismerkedhetünk meg, és nem lesz ez másképp decemberben sem. Az idei évben utoljára a badacsonyi gasztronómia csúcsainak meghódítására indulhatunk, ha december 28. és 30. között úgy döntünk a Balaton északi partjára látogatunk, és egy nyugodtabb időszakban fedezzük fel a vidéket, a tőle elválaszthatatlan borokat és a helyi ízeket. Ebben a felfedezésben természetesen nem maradunk egyedül, tíz ikonikus badacsonyi hely szívélyes, otthonos vendéglátását élvezhetjük személyes gasztrotúránk keretében, amely során a hegy bejárása és megismerése mellől az izgalmas falatok, a kiváló borok és a szívderítő történetek sem maradnak majd el.

Amit nem mondhattunk el | Ünnepi Balázs Fecó emlékest (2021. december 28., Veszprém)

A Veszprémi Petőfi Színház Társulatának megemlékezése barátjáról, a zenész legendáról, Balázs Fecóról 70. születésnapja alkalmából.

Szilveszteri programok a Balaton partján 2021-ben

Óévbúcsúztató Badacsonyi körtúra (2021. december 31.)

Egy ismeretterjesztő előadásnak sem utolsó sportprogramot is ajánlunk a természet és az aktív pihenés rajongóinak: a december 31-én, délelőtt 10 órás kezdéssel megrendezésre kerülő Óévbúcsúztató badacsonyi körtúra során fény derül a hegy kialakulására, téli élő és élettelen természeti értékeire, szőlő- és kultúrtörténetére. Ismerjétek meg a Badacsonyhoz fűződő legendákat és igaz történeteket, legeltessétek szemeteket az elétek táruló látványon, és tudjátok meg, miért egyedül az év utolsó napján lehet nyugodtan a Balatonnak hátat fordítva leülni a Rózsakő nevezetű bazalttömbre! A réteges öltözetet, a bokáknak kellő tartást biztosító bakancsot és átlagos fittséget megkövetelő, 6 kilométeres kirándulásra személyesen a badacsonyi Tourinform irodában (8261 Badacsony, Park utca 14.) vagy e-mailben a badacsonytomaj@tourinform.hu címen lehet jelentkezni.

Óévbúcsúztató pancsolás Ábrahámhegyen (2021.december 31.)

Óévbúcsúztató szilveszteri pancsolás 2021. december 31-én az Ábrahámhegyi strandon. A fürdés előtt és után a borosgazdák és a helyiek forralt borral, forróteával, pogácsával, süteményekkel kínálják a fürdőzőket és a nézőket.

Szilveszteri Regatta Vitorlásverseny Balatonlellén (2021. december 31.)

IX. Szilveszteri Regatta vitorlásverseny Balatonlellén, a Téli Vitorlás Versenysorozat második állomása.

Szilveszteri buli a Hellokids zenekarral (2021. december 31., Badacsonytomaj)

A Hableány falain belül ismét egy fantasztikus szilveszteri bulit szerveznek, ahol elbúcsúztathatjátok az elmúlt év nehézségeit és koccinthattok egy sikeresebb évre.