Már látogatható Tatabánya egykor ikonikus épülete, a felújított Tulipános Ház

A múlt hétvégén tartott tatabányai bányásznapok alkalmával megújulva, megszépülve és rekonstruálva nyitotta meg ajtaját a város 1920-as években épült, egykori bányatiszti kaszinójának épülete, a Tulipános Ház.

Fotó: EBH Invest

A város egyik legrégebbi épületeként számon tartott Tulipános Házat a Magyar Állami Kőszénbánya Rt. építtette még 1924-ben. Az épület egészen a második világháború végéig funkcionált kaszinóként és a város legnívósabb épületeként a bánya elitjét, a tisztviselők szórakoztatását szolgálta közel 20 éven keresztül, 1945-ig.

Fotó: EBH Invest

Az ezt követően funkcióját vesztett épület idővel pártbizottsági székházként, később vállalati telephelyként működött. A rendszerváltást követően több ízben is gazdát cserélt, kihasználatlansága pedig az épület komoly állapotromlásához vezetett, mígnem műemlékeitől megfosztva teljesen üressé nem vált.

Fotó: EBH Invest

Az önkormányzat végül 2014-ben saját forrásából vásárolta meg a 22 éve fűtetlenül és bezárva álló, egykor ikonikus, a fejlődés és a városiasodás szimbólumaként számon tartott épületet, melynek megannyi építészeti elemét restaurálták és eredeti állapotába állították vissza a szakemberek.

Fotó: EBH Invest

A Toroczkai Wigand Ede tervei alapján készült, háromezer négyzetméretes palota a megújulás égisze alatt közösségi térrel, bányászatot bemutató múzeummal és interaktív játszóházzal egészült ki. Az érdeklődők pillanatnyilag részlegesen, vezetett túrák keretében tekinthetik meg az elkészült épületet, teljes valójában pedig december elejétől lesz látogatható.

Fotó: EBH Invest

Forrás: MTI