Márciusi #funzinechallenge: Energiatakarékosság a mindennapokban

Hamarosan már az év harmadik hónapját éljük, visszafordíthatatlanul haladunk a tavasz, az újjászületés, a megújulás évszaka felé, melyet a kellemes időjárás, a nappalok hosszabbodása is magabiztosan jelez. Mivel márciusban két nap is az energiatakarékosságra hívja fel a figyelmünket, nem véletlen, hogy e havi 30 napos kihívásunk is a téma köré épül.

Az első lépés: Körülnézni magunk körül

Márciusi 30 napos kihívásunk nem másról szól, mint a nagyobb, fókuszált figyelemről, arról a szemléletbeli váltásról, hogy miért is érdemes körülnézni magunk körül, hogy meglássuk közvetlen környezetünkben, melyek azok az apró dolgok, amelyek hatékonyabbá és nem utolsó sorban környezetkímélőbbé tehetik mindennapos energiafelhasználásunkat.

Mivel a háztartások többsége nem megújuló energiát használ a működéséhez, ezért különösen fontos, hogy figyelmet fordítsunk a tudatos energiafelhasználásunkra: ez a törekvés amellett, hogy csökkenti a mértéktelenséget, egyben megtérülő és pénztárcabarát is egyben. Cikkünkben igyekszünk olyan tippeket adni, melyek kis lépésekben segítik egy jóval tudatosabb energiafelhasználású otthon és otthoni szokásrendszer ki- és átalakítását.

A márciusi hónap arra is tökéletes, hogy átgondoljuk és kicsit megreformáljuk az energiafelhasználási szokásainkat, mivel a március 6-án tartott nemzetközi energiatakarékossági világnap épp erre igyekszik felhívni az emberek figyelmét, ahogy az idén március 27-én megrendezésre kerülő Föld órája kezdeményezés is.

Áram

Elsőként fontos leszögezni, hogy a legjobb, ha a lakás természetes fény adta lehetőségeit helyezzük előtérbe, ezzel is csökkentve azoknak az óráknak a számát, mikor lámpafényre kényszerülünk.

  • Talán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy már egyetlen mozdulattal, a felesleges fényforrások lekapcsolásával is rengeteget tehetünk a szükségtelen felhasználás ellen: ha épp nem tartózkodunk a lakás egy-egy helyiségében, lehetőleg kapcsoljuk le az ottani fényforrásokat. Erre kiváló alternatíva lehet egy mozgásérzékelős lámpa alkalmazása is, ami korlátozza a felesleges áramhasználatot.
  • Elektromos eszközeink töltése után húzzuk ki a töltőt a konnektorból, ami egyben csökkenti a balesetveszély lehetőségét is.
  • Ha épp nem használjuk, de tudjuk, hogy rövid időn belül ismét használatra kerül a sor, például számítógép vagy laptop esetében, tegyük alvó állapotba, ezzel energiát takaríthatunk meg.
  • Nézzük át a lakásban használt izzókat és gondoskodjunk róla, hogy cseréjük már energiatakarékos izzókra történjen.
  • Használjunk kapcsolós hosszabbítót, amivel az éppen nem használt elektronikai eszközöket egyetlen gombnyomással áramtalaníthatjuk.

Víz

Vannak, akik már pedzegetik, hogy lesz még valaha a víz luxuscikk és lehet nem is tévednek, hiszen az otthonokban használt ivóvíznek temérdek mennyisége megy felhasználatlanul a lefolyóba.

  • Vannak, akik sokáig halogatják, a csöpögő csapokról azonban mégiscsak érdemes gondoskodni, kiváltképp azért, mert „sok kicsi sokra megy” alapon, percenként 10-20 csepp egyetlen hét alatt egy kádnyi vízmennyiséget eredményez.
  • Amennyiben van lehetőségünk, érdemes a csapokra víztakarékos csaptelepet szerelni, de ha erre épp nincs mód, akkor egy apróbb segítséggel, víztakarékos csap- és zuhanybetéttel is hasonlóan jó eredményt érhetünk el.
  • Mosogatásnál és fogmosásnál folyóvíz használata helyett részesítsük előnyben a mosogatómedence és a pohár adta lehetőségeket, ezzel is csökkentve a feleslegesen elfolyó vizet.
  • Ivóvíz használata helyett, ha van lehetőségünk, gyűjtsük össze az esővizet és öntözzük azzal növényeinket.

Fűtés, hűtés

A téli időszakban különösen kardinális kérdés, milyen hőmérséklet uralkodik otthonunk különböző szegleteiben, de ugyanúgy tavasszal és nyáron is sokat tehetünk a hőmérséklet energiatakarékos optimalizálásáért.

  • Függönyök és sötétítők, redőnyök használata télen megakadályozza, hogy szökjön a lakás hője, míg nyáron véd a túlzott felmelegedés ellen. Alkalmazásukkal mind a fűtő-, mind a hűtőberendezések túlzott, felesleges működését tehermentesíthetjük.
  • Ha elmegyünk otthonról, érdemes néhány fokkal lejjebb venni a fűtést, hiszen már 1 °C fokos csökkentés is 5%-os fűtőenergia-megtakarítást eredményez.
  • Kisebb átgondolást és átrendezést igényel ugyan, de próbáljuk úgy alakítani a bútorok elrendezését, hogy azok ne takarják a fűtőtesteket, ezzel is segítve a hő szabad, szobán belüli hatékony áramlását.
  • Szellőztessünk okosan és intenzíven, hidegebb időben rövid ideig, visszavett fűtéssel, hogy ne hűljön ki teljesen a lakás.

Sütés, főzés

Számos olyan praktika létezik, melyekkel kis odafigyeléssel a konyhai energiahasználatot is markánsan csökkenthetjük.

  • Amikor csak tehetjük, használjunk fedőt, amivel így kevesebb energiára lesz szükségünk egy-egy étel elkészítéséhez.
  • Ha főzőlapot vagy elektromos sütőt használunk, érdemes mindkettő esetében kihasználni a lekapcsolás után még 5-10 percig megmaradó hőt. Lehetőleg csak ritkán nyitogassuk a sütőajtót, hogy ezáltal is kevesebb hő szökjön el.
  • Mindig csak annyi vizet forraljunk fel, amennyire épp szükségünk van, a tapasztalat azt mutatja, a feleslegesen forralt víz többnyire a lefolyóban végzi.