Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.

Az Isten és a zene tematikába illeszkedő hangversenyeken Miranda Liu hegedűművész és zenészbarátai tolmácsolják a barokktól a kortárs zenéig ívelő komolyzenei hagyomány népszerű és ritkábban hallható darabjait, melyek előtt Gombos László zenetörténész tart ráhangoló bevezetőket.

A sorozat alkalmain fiatal zongoristák, vonósok, fúvósok váltják egymást szóló- vagy kisebb kamaraprodukciókban a pódiumon, köztük az ország vezető együtteseiben játszó profi muzsikusok, felkészült zeneakadémisták, sőt olykor egy-egy kiemelkedően tehetséges gyermek is.

Az Amerikában élő kínai családba született Miranda Liut tanulmányai hozták Európába, előbb Ausztriába, majd Magyarországra, és immár kiválóan beszéli a magyar nyelvet. A Zeneakadémia elvégzése után a Concerto Budapestnél helyezkedett el, és az ország legfiatalabb koncertmestereként vált ismertté. Az ő művészeti vezetésével indult el a fiatal művészek sorozata, amely idén szeptemberben már az ötödik évadát kezdte meg.

Gombos László zenetörténész az MTA Zenetudományi Intézet tudományos munkatársa. 2018-ban kapcsolódott be a Párbeszéd Háza zenei sorozatába, feladata, hogy a művek előtt ráhangolja a közönséget az elkövetkező darabra az Isten és a zene cím kontextusában.

A Párbeszéd Háza a jezsuiták budapesti lelkiségi és kulturális központja. A Ház a teremtő párbeszédet szolgálja a hit, a kultúra és a társadalmi igazságosság területén. Programjai között szerepelnek konferenciák, könyvbemutatók, előadások, műhelyfoglalkozások, kiállítások, koncertek, filmklubok, rendszeres vendégei neves közéleti és egyházi személyek, fiatal és már befutott művészek, valamint a világ minden tájáról Magyarországra látogatók, főleg jezsuiták, akik egy-egy téma nemzetközileg is elismert szaktekintélyei.

Az aktuális előadás részletei elérhetőek ITT.

A nyitókép illusztráció.