A legjobb mézeskalács receptek

Alig egy hét, és itt az adventi időszak eleje. Ha még nincs meg a tuti recepted, itt az ideje, hogy kipróbálj párat!



Erdélyi mézes kalács

Ez kb. olyan kultikus süti, mint az erdélyi kürtős kalács – mégis annyi a recept, ahány a forrás. Mindenesetre abban mindenki egyetért, hogy az erdélyi az a mézeskalács, amiből szinte azonnal lehet enni.

Találomra kiválasztottunk egyet, íme:

Hozzávalók:

– 60 dkg finomliszt

– 20 dkg porcukor

– 2 kávés kanál szódabikarbóna

– 1 kávés kanál mézessütemény fűszerkeverék (vagy helyette: őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag)

– 2 tojás

– 2 evőkanál puha margarin

– 20 dkg méz

Elkészítés: Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd keverd ki a mézet a margarinnal, és add hozzá a száraz keveréket. Gyúrd össze alaposan a tésztát, tekerd folpackba vagy alufóliába, és a hűtőben hagyd pihenni legalább egy napig. Ezután kell kinyújtani legalább 2 mm vastagra, majd kiszúrni és legalább 180 fokos sütőben sütni. Amire minden mézeskalács sütésénél figyelned kell: a tészta sülés közben nagyobb lesz, így a kiszúrt formákat kellő távolságban kell tenni egymástól. A sütés után legalább 2 óráig kell pihentetni a Nagy Művet.

(forrás: NoSalty)

 

 

Adventi mézeskalács

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt

– 25 dkg méz

– 10 dkg cukor

– 12,5 dkg Rama margarin

– 1 tojás

– 1 kávéskanál szódabikarbóna

– 2,5 dkg kakaó

– szegfűszeg

– fahéj

Itt a méz és a cukor összekeverésével kezdődik a történet, de a kettőt együtt fel kell melegíteni – vigyázz, hogy a méz ne égjen le! Ha megvan, hűtsd ki, a kihűlt masszához keverd először a tojást, majd a liszt, a szódabikarbóna és a fűszerek keverékét. Jól dolgozd ki, és tedd legalább éjszakára a hűtőbe. A továbbiakban ugyanaz a teendőd, mint az előző receptnél – a különbség annyi, hogy itt legalább egy nap kell, hogy megpuhuljon a tészta.

(Forrás: Mindmegette.hu)

 

 

Reformváltozat

Itt a lisztet zabliszttel helyettesítjük, így az is ehet belőle párat, aki cukorbeteg – vagy vigyáz a vonalaira.

Hozzávalók:

– 5 dkg Rama margarin

– 1 tojás

– 2 dl tej

– 8-9 evőkanál méz

– 15 dkg zabliszt vagy zabpehely kávédarálón ledarálva (így darabosabb lesz, de olcsóbb)

– fél csomag sütőpor

– fél csomag mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

A margarint és a mézet olvaszd össze, majd ha kihűlt, tedd hozzá a tojást és a tejet, keverd habosra, majd kanalanként tedd hozzá a sütőporral és fűszerekkel elkevert lisztet. Itt is érdemes egy éjszakán át lefedve a hűtőbe tenni a keveréket. Karácsonyibb a hangulata, ha belereszeled egy narancs héját, és beleteszed a levét is – ekkor kevesebb tej kell hozzá. Itt is 180 fokos sütő kell, csak nem kell olyan messze tenni a tepsiben egymástól a formákat.