Újdonságok a Balatonnál: 7 hely és látnivaló, amit nem érdemes kihagyni májusban

Ha a megszokott és bejáratott balatoni helyek mellett májusban az újdonságokat is felfedeznétek, csokorba gyűjtöttük, milyen helyeket érdemes felírni a bakancslistátokra.

Megújult a 111 éves Jókai hajó

A különleges és fordulatos élettörténetet magáénak tudható 111 éves Jókai hajó felújítását követően május első napjaitól ismét szállítja az utasokat. Az egykor az Óbudai Hajógyárban épített gőzhajó ismét a BAHART flottáját erősíti, a felújítás során többek között visszakapta régi fényét és eredeti színeit is. A 85 utas befogadására alkalmas sétahajóval Balatonfüreden találkozhattok és tehettek nosztalgikus sétahajózást a magyar tengeren.

Pontos menetrend és további információk >>

Fotó: Balatoni Hajózási Zrt. Facebook-oldala

Rózy, Tapolca

Hosszas készülődés után 2024 tavaszán megnyitott Tapolca varázslatos kávézója, a Rózy. A Tapolcai-patak mentén, a Malom-tó sétányon otthonra lelt kávézó karnyújtásnyi közelségbe hozza a vízközeli élményt, ahova pihenésképp, egy nagyobb séta után szívesen ül be az ember. A városközponthoz is közel lévő kávézóba egy csésze fekete, egy-egy remek desszert, de koktél társaságában is legalább annyira feltöltődhettek.

8300 Tapolca, Martinovics Ignác u. 3. | Facebook

Fotó: Rózy Facebook-oldala

Kutyabarát közpark nyílt Balatonfüreden

A kutyások nagy-nagy örömére egy korábban elhagyagolt területből 6000 négyzetméteres kutyabarát közparkot alakítottak ki Balatonfüreden. A Lapostelki úton található közpark a településen élők régi vágyát váltotta valóra, ahol a gazdik immár biztonságos keretek között élvezhetik a közösen eltöltött időt négylábú kedvenceikkel. A körbekerített parkban megújult zöldfelületek, köztéri világítás és 100 facsemete várja a gazdikat és kedvenceiket, akik a jövőben programokra is számíthatnak majd.

8230 Balatonfüred, Lapostelki utca 9.

Fotó: Kontrát Károly Facebook-oldala

Ha a Balaton hangulatos teraszain lazítanátok egy jót >>

Ember a rács mögött kiállítás, Veszprém

A Veszprémi Várbörtön, mely egészen 2003-ig működött, az utóbbi években börtönmúzeumként várta az érdeklődőket. Az utóbbi időben a látogatóközpont minden részletében megújult: Ember a rács mögött címet viselő kiállítása keretében egy nem szokványos tárlat során ismerhetitek meg a börtönvilág titkait és legendáit. A megújult kiállításon többek között olyan kérdésekre is választ kaphattok, hogy mit tarthat magánál egy elítélt, hogyan telik egy napja vagy épp hogyan tartja a kapcsolatot a külvilággal?

8200 Veszprém, Jókai Mór u. 8. | Weboldal | Facebook

Fotó: Várbörtön Látogatóközpont Facebook-oldala

Örvényesi Csorbóka-sétány

A Balaton északi partjának talán egyik legszebb látképet nyújtó szakasza a Tihanyi-félsziget által keretbe foglalt örvényesi öböl. Az örvényesi szabadstrandtól mindössze egy karnyújtásnyira kialakított Csorbóka-sétány pihenésre, szemlélődésre, a panorámában való gyönyörködésre, a nádas menti sétára éppúgy lehetőséget ad, mint a horgászoknak a biztonságos kikötésre.

8242 Örvényes, Fürdő u. 41. | Facebook

Fotó: Örvényesi Csorbóka-sétány Facebook-oldala

Közösségi tér a megújult Sió-zsilipnél

Április végén Siófok egy újabb látványossággal gazdagodott: a felújított Sió-zsilip környezete közösségi térrel, vizes élőhellyel, kilátóponttal és kültéri kiállítással lett teljes. A több mint 70 év után megújult üzemi övezet ezáltal a helyiek és az ide kiránduló turisták által is látogatható helyszínné vált, ahol immár parkosított környezet, pihenőpontok, a kilátónak köszönhetően pedig a Balatonra és a Sió-csatornára nyíló egyedi perspektíva nyújt kikapcsolódást.

8600 Siófok, Krúdy stny. 2.

Fotó: Dömötör Csaba Facebook-oldala

Auer-ház, Veszprém

Auer Lipót hegedűművész nevét nemcsak országszerte, de a világ számos pontján is ismerik. A művész gyerekkorát a veszprémi  Thököly Imre utcában töltötte, ahol tavaly nyár végén megnyílt az előtte és munkássága előtt tisztelgő Auer-ház. A házban amellett, hogy művészek fogadására alkalmas lakóegységek kerültek kialakításra, bemutatóterem és hangszerkészítő műhely is fogadja a zene iránt érdeklődő látogatókat.

8200 Veszprém, Thököly Imre u. 1.

Ha az újdonságok mellett megismernétek a Balaton kulisszatitkait: