7 bámulatos kirándulóhely és látnivaló Nagykovácsiban és környékén

Nem feltétlen kell messzire menni a természetjáráshoz, hiszen lenyűgöző panorámák, hangulatos túraútvonalak és izgalmas természeti értékek várnak rátok Budapesttől csupán fél órányira.

Nagy-Szénás tanösvény

A Budai-hegység északnyugati szeglete ugyan kevésbé ismert, de annál szebb és változatosabb túraútvonalakat rejt. A kirándulást érdemes Nagykovácsiból kezdeni, innen pedig fokozatosan felmászni a hegység legkülönlegesebb hegyére, az 550 méter magas, fűvel borított, gyönyörű panorámájú Nagy-Szénásra. A hegy nem csak kerek dolomitkúpjaival, hanem 1965 óta Európa Diplomával is büszkélkedhet: egyedülálló természeti értékeit pedig ti is megismerhetitek a két kilométeres tanösvényen.

A hegy tetején lehetőség nyílik egy kis pihenésre, a kihelyezett padokon pedig még piknikezni is lehet. Itt érdemes jól körbenézni, ugyanis olyan csodálatos kilátás tárul elénk, amelynek köszönhetően beláthatjuk az egész Budai-hegységet, sőt még a Gellért-hegyet és a Dunát is megfigyelhetjük innen.

Ha még bírjátok, a hegytetőre érve többféle hosszúságú útvonalon folytathatjátok a túrát, de mindenképpen érdemes útba ejteni a hegy oldalában megbújó két kis barlangot, a Nagyszénási-barlangot és a Nagyszénási-sziklaüreget, illetve a fákkal és vadvirágos ligetekkel tarkított Kutya-hegyet is.

Fotó: Hatvani Anikó

Teleki-Tisza-kastély

A csodálatos természeti környezetben álló impozáns kastély Nagykovácsi egyik legnevezetesebb épülete, ami a közel tízhektáros, ősfákkal körülvett kastélypark közepén áll. Az 1840-ben épült kastély előbb a Teleki, majd a Tisza család birtokában állt, később pedig nevelőotthonként, majd kollégiumként működött.

A történelmileg jelentős épület 2018-ban egy teljes körű felújításon esett át, melynek köszönhetően jelenleg eredeti pompájában díszeleg az ide látogatók nagy örömére. Jelenleg rendezvényközpontként, illetve forgatások helyszínéül szolgál. A festői díszkerttel és egy kisebb tóval rendelkező ligetes kastélypark magánterület, azonban 10:00-18:00 között egyéni látogatók díjmentesen látogathatják, a kifüggesztett házirend szerint.

2094 Nagykovácsi, Kossuth Lajos utca 2. | Weboldal

Fotó: teleki-tisza-kastely.hu

Békás-tó

A tavaszi időszak egyik legkedveltebb kirándulóhelye a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozó Békás-tó, hiszen a tó körül kialakított pihenőhelyek és a nagy füves területek ideális környezetet biztosítanak a környék növény- és állatvilágának tanulmányozásához, vagy egy kellemes piknikhez. A nyugalmas környezetben minden adott a tökéletes feltöltődéshez, hiszen a csendet maximum a tőkésrécék lubickolása zavarhatja meg.

Jági-tanösvény

Pilisszentiván éke a felújított, 4,3 km hosszú Jági tanösvény, amelyet a sportpályától indulva, nagy tölgyfák árnyéban közelíthetünk meg. Apró ösvényen vezet majd utunk, s kis idő múlva a túránk leghangulatosabb részéhez, a békáktól hemzsegő Jági-tóhoz érkezhetünk meg. A tavat megkerülve, az Arany-patak és a felette álló fahíd festi a tájat gyönyörűvé, ahol a patakot átszelve lassan a tanösvény legmagasabb (290 m) pontjánál lyukadunk ki.

Az ösvény itt még nem ér véget, egy hangulatos erdőbe kalauzol minket, ahol az egyik állomásnál egy kétezer éves település régészeti feltárását fedezhetjük fel. Utunk vége felé közeledve találkozhatunk még az Ökörkút gémeskúttal és a képkövekkel, majd végül a Vadász-réttől pár percre már újra a faluban lehetünk.

Fotó: Balogh Sándor

Csergezán Pál-kilátó

Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán, a Budai-hegység legmagasabb pontján őrszemként figyel az 559 méteres Nagy-Kopasz tetején égbe nyújtózkodó Csergezán Pál-kilátó. A híres grafikus, természet- és vadászfestőről elnevezett kilátót akár kerékpárral is könnyen megközelíthetitek. Az emberi kéz által helyükre emelt vörösfenyőelemeken végigsimítva tenyerünket, az egészen pontosan 100 lépcső fölé kerekedve, 23,5 méteres csúcsmagasságból csodálhatjuk a szemünk elé táruló körpanorámát. Tágas pihenői egyszerre 150 fő itt-tartózkodását teszik lehetővé.

Fotó: Horváth Zsolt

Ördöglyuk-barlang

Az Ördöglyuk a Budai-hegység északi szélén, a Solymár és Nagykovácsi között emelkedő Zsíros-hegy északkeleti oldalában, a felhagyott kőfejtő felső peremén található. A 352 méter magasságban nyíló sziklaüreg nevét titokzatos mivoltáról kapta: a helyiek félelmetesnek és ijesztőnek találták a titokzatos mélységbe vezető, sötét barlangot, így sokan az ördög birodalmának tartották. A barlang felkutatása 1868-ban kezdődött, ám az öt kilométer hosszú járatot csak teljes feltárása után, 1942-ben nyilvánították védetté. A barlangot jelenleg kizárólag barlangi túravezetővel, megfelelő felszereléssel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága engedélyével lehet látogatni, ám főbejárata egy rövid kirándulással is elérhető a Zsíroshegyi tisztásról.

Fotó: Wikipédia

Tarnai pihenőhely

Budakeszi Hidegvölgyi pihenőjétől mintegy 35-40 perces sétával közelíthetjük meg a 435 méteres magasságban található Tarnai-pihenőt. A feketefenyves ölelte sziklanyúlványon, a Sisakvirág tanösvény egyik megállójának számító Tarnai-pihenő tisztásán megpihenve hullámzó hegyhátak, a Budakeszi-medence, a Kis-Kopasz, a Széchenyi-hegy és a Budaörsi-kopárok sziluettje tárul elénk. A fel-feltűnő dolomitfelszín és a feketefenyves némi mediterrán hangulatot kelt, annak érdekében azonban, hogy a növényzet megőrizhesse élőhelyét, fontos, hogy az ösvényt ne hagyjuk el.

Fotó: Szekeres Gábor

Budaörs és környéke is varázslatos látnivalókkal vár: