Karácsonyi gesztenyepüré-torta, az ünnepi menü méltó megkoronázása

A népszerű téli alapanyagok egyikéből készítettünk ünnepi, mutatós és nem utolsó sorban nagyon finom gesztenyepüré-tortát, a karácsonyi hangulat fokozása érdekében pedig illatos mézeskalács-házikót és téli erdőt varázsoltunk a tetejére a hóbuckák mellé.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók (egy 21-22 cm-es formához)

A piskótához

  • 6 tojás
  • 4 ek porcukor
  • 2 ek kakaó
  • 100 ml étolaj
  • 4 ek liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só

A gesztenyekrémhez

  • 1 cs. vaníliás pudingpor (40 g)
  • 300 ml tej
  • 250 g porcukor
  • 500 g fagyasztott gesztenyemassza
  • 200 g vaj
  • 2 ek rum/rumaroma

A tejszínhabos réteghez

  • 400 g habtejszín (min. 30%-os)
  • 2 ek porcukor
  • 8 g zselatinpor + 50 ml víz

A díszítéshez

  • tejszínhab
  • mézeskalács-házikó és fák
  • porcukor

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra és elkészítjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet átszitáljuk, és hozzáadjuk a sütőport. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojások sárgáját a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk a kakaót, az olajat, majd 2-3 részletben a sütőporos lisztet és a fehérjehabot. Miután homogénre kevertük a tésztát, egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
  2. Míg hűl a piskóta, elkészítjük a gesztenyekrémet. A pudingport 100 gramm porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és folytonos kevergetés mellett sűrű pudingot főzünk belőle. Miután elkészült, fóliával lefedjük és félretesszük hűlni.
  3. A szobahőmérsékletű vajat a maradék porcukorral kihabosítjuk, a gesztenyepürét áttörjük és összekeverjük a vajjal.
  4. Ha langyosra hűlt a vaníliapuding, kikeverjük, és hozzáadjuk a gesztenyés masszához, majd belecsurgatjuk a rumot és habosra keverjük. Ízlés szerint kevesebb vagy több rummal is készíthetjük. A kész krémet felhasználásig félretesszük.
  5. Ezután következhet a torta összeállítása. A kihűlt piskótát kettévágjuk, az alsó felét egy magas falú tortaformába helyezzük és megkenjük a gesztenyekrém felével. (Ha nincs ilyen formánk, használjuk azt, amiben sütöttük!)
  6. A zselatinport egy kis tálba szórjuk, ráöntjük a vizet és pár percre félretesszük. A hideg habtejszínt a porcukorral közepes keménységűre verjük. A zselatint felolvasztjuk, langyosan a tejszínhabhoz csurgatjuk és elkeverjük benne. Innentől gyorsan kell dolgoznunk, mert a hab hamar megköt!
  7. A már összeállított gesztenyekrémes piskótára kenjük a tejszínhab felét, majd ráhelyezzük a másik piskótalapot, amire végül rásimítjuk először a maradék gesztenyekrémet, majd pedig a tejszínhabot.
  8. A tortát legalább 4 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy nappal fogyasztás előtt készítjük el. Miután kidermedt a tortánk, a formát levesszük róla, és feldíszítjük a mézeskalácsokkal.

Tipp: Ha egy kis fanyar ízt szeretnénk belecsempészni, párosítsuk a gesztenyét meggyel! Tegyünk meggydarabokat a gesztenyekrémbe, vagy akár a piskótalapot is megkenhetjük meggylekvárral, ami nem csak plusz ízt ad neki, hanem szaftosítja is a tésztánkat.

A receptet köszönjük Gál Melániának.

Ha más ünnepi süteményt is elkészítenél: