Igazi őszi csodahelyek között kanyarog a páratlan sétaútvonal Budapesttől nem messze

Ha kiélveznétek az ősz utolsó napsugarait és a festői színekben pompázó természetben töltődnétek fel, nem feltétlenül kell messzire mennetek a fővárosból, hiszen az Őrbottyántól Vácig vezető útvonal kezdő- és végpontját is könnyen megközelíthetitek tömegközlekedéssel. A Vácrátót, Sződ és Sződliget településeket érintő kirándulás során meseszép horgásztavakat, vadregényes erdős részeket és filmbe illő sétányokat fedezhettek fel.

Útvonal: őrbottyáni horgásztó - Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót - vácrátóti Tökház - sződligeti horgásztó - Vác

Őrbottyáni horgásztó

Utunkat rögtön egy lenyűgöző látvány mentén indítjuk: az őrbottyáni horgásztó körül uralkodó csendet csak a madarak csicsergése és a pecabotok csobbanása zavarja meg, a fák pedig gyönyörű színekben tündökölnek. A tavat 1971-ben a Sződ-Rákospatak medréből, egy duzzasztógát megépítésével alakították ki, ami máig is a patak vízéből táplálkozik. A 17 hektáros víztömeg körül rendezett és tiszta helyek várják a horgászokat, az erre sétálók kényelméről pedig külön kihelyezett padok gondoskodnak, amikről tökéletes kilátás nyílik a vízen is visszatükröződő túlpartra.

Fotó: György Mária

Nemzeti Botanikus Kert

Őrbottyánt elhagyva érkezünk be Vácrátótra, ahol nem hagyhatjuk ki az út mellett található, a község titkos kis ékszerdobozának tekinthető Nemzeti Botanikus Kertet. Az ország leggazdagabb tudományos növénygyűjteményével rendelkező tájképi kert jelenleg kettős védettség alatt áll: kerttörténeti örökségként műemléki, természeti örökségként pedig természetvédelmi oltalmat élvez. Az egykori kastélykertben kialakított botanikus kert hatalmas területen sorakoztatja fel a különlegesebbnél különlegesebb növényfajokat, az év ezen idejében pedig kifejezetten izgalmas úti cél, hiszen az őszi színpaletta minden egyes árnyalatát felfedezhetjük.

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2-4. | Weboldal

Fotó: Majdan István

Vácrátóti Tökház

Utunkat folytatva, a botanikus kerttől pár perc sétára érjük el az országszinten is különlegesnek számító tökházat, ami maximálisan elénk varázsolja az amerikai filmekből ismerős halloweeni hangulatot. Már az utcán messziről kiszúrhatjuk az ötletesen berendezett portát, ami őszi díszekkel és szalmabálákkal csalogatja ide az erre járókat. Az évek óta működő, a környékbeliek között nagy népszerűségnek örvendő kertben található termékeket a családi gazdaság földjén nevelték, a széles választékban pedig rengeteg különböző színű és alakú, faragásra vagy fogyasztásra váró tök található.

2163 Vácrátót, Alkotmány u. 17. | Weboldal

Fotó: György Mária

Sződligeti horgásztó

A végcél előtti utolsó megállónk során elérünk a vadregényes, Mesetóként is emlegetett horgásztóhoz, aminek bájos jellegét minden bizonnyal a tó partján és annak szigeteire épített apró, nádfedeles házikók adják. A tóhoz egy eldugott erdei ösvény vezet, ami már lélekben felkészít a tónál minket fogadó nyugalomra, az ártéri erdő övezte víztükör pedig tökéletesen beleillik a csend birodalmaként is leírható látképbe.

A horgásztó november 1. és április 30. között az ünnepnapok kivételével minden szombaton és vasárnap 9-15 óráig látogatható.

Fotó: Filipich Ervin

Váci bicikliút

Már Váchoz közelítve, kellően fáradtan és élményekben gazdagon térünk rá a Göd irányából induló bicikliútra, amit követve egyenesen a város központjába érkezünk. A pár kilométeres útszakaszon bal oldalon a Duna csorgása kíséri utunkat, a fák árasztotta nyugalmas környezetben pedig még utoljára beszívhatjuk az őszi természet illatát. A vadregényes erdős területből kilépve már kirajzolódik előttünk a Váci Szent Kereszt ferences templom csúcsa, ahonnan már csak egy kőhajtásnyira található a székesegyház és a belváros.

Fotó: György Mária

Ha a túra után még a várost is felfedeznéd: