Évtizedes pusztulás után született újjá az ország egyedülálló klasszicista kastélya

Budapesttől alig 50 kilométerre északnyugatra találjuk Bajna párezres települését, melynek hosszú évtizedek óta elhanyagolt klasszicista kastélya immáron újra régi fényében ragyog.

Fotó: NÖF – Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Korai feljegyzések szerint a Bajna szívében álló Sándor-Metternich-kastély helyén már a 15. század végén nemesi udvarház magasodott, amely a 17. század végén került a Sándor család birtokába. Esztergom vármegye alispánja, Sándor Menyhért építtetett vadászkastélyt a birtokra, amelyet hamarosan fia, Sándor Móric örökölt meg. Móric fejébe vette, hogy kibővíti és valamelyest átépíti az épületet, amire a kor egyik híres építészét kérte fel:

a ma is álló klasszicista stílusú kastélyt Hild József tervezte.

A későbbi évszázadok során a történelem megtépázta az elegáns, fehér épületet, így 2016-ra Bajna fő látványosságából omladozó kísértetház lett.

Fotó: NÖF – Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Ennek a destruktív folyamatnak 2018-ban akadt vége, amikor elkezdődött a hazai viszonylatban is ritkaságnak számító műemléki épület korhű restaurálása. Három évvel később, tavaly év végén nyithatott ki újra a látogatók előtt a bajnai kastély, immáron két emeletnyi izgalmas tárlaton keresztül feltárva az épület múltját.

Fotó: NÖF – Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A megszépült főépület földszintjén berendezett interaktív kiállításon, archív fényképek, festmények és tervek segítségével ismerhetjük meg az épület múltját: a kastély fénykora mellett feltárulnak előttünk a pusztulás, majd a helyreállítás évtizedei is.

Az emeletre érve Sándor Móric gróf (gúnynevén az Ördöglovas) lovas kalandjairól és lánya, Metternich-Sándor Paulina életéről és irigyelt ruhatáráról tudhatunk meg többet, utóbbit divatos megjelenései miatt szerte Európában figyelemmel kísérték a dámák.

Fotó: NÖF – Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Szintén az emeleten találjuk a milánói Scala díszlettervezőjének, Alessandro Sanquirico különleges falfestményeit, melyeket az 1970-es években beázás miatt teljes egészében leválasztották a mennyezetről, így a restaurált alkotás 40 után kerülhetett vissza eredeti helyére.

Fotó: NÖF – Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A bajnai Sándor-Metternich-kastély 2022. január 18-tól téli nyitvatartás szerint várja a látogatókat, keddtől vasárnapig, reggel 9 és délután 5 között.

Sándor-Metternich-kastély
2525 Bajna, Rákóczi Ferenc utca 1.
bajnaikastely.hu