3 könnyen elkészíthető forró ital, ami karácsonyi hangulatot varázsol otthonra

Az ünnep közeledtével az összes kávézót elárasztják a fahéjas és narancsos-csokis forró italok, amik maximálisra emelik a karácsonyi hangulatot, és már tagadhatatlanul kihagyhatatlan részei az adventi készülődésnek. Amennyiben ti is otthonotokba varázsolnátok ezeket a finomságokat, próbáljátok ki az alábbi recepteket, amik egytől egyig könnyen és gyorsan elkészíthetőek, tökéletesek a hideg téli reggelekre, egy délutáni barátnős találkozóhoz, vagy egy esti filmezéshez.

Fotó: György Mária

Mézeskalácsos latte

Hozzávalók

  • egy adag eszpresszó
  • 125 ml tej
  • fél kávéskanál őrölt fahéj
  • fél kávéskanál őrölt szerecsendió
  • egy csipet őrölt gyömbér
  • fél teáskanál juharszirup
  • tejszínhab, mézeskalács a díszítéshez

Elkészítés

Főzzetek le egy adag kávét. Melegítsétek fel a tejet, ehhez adjátok hozzá a fűszereket és a juharszirupot, majd ezt a keveréket habosítsátok fel tejhabosító segítségével. Ezután öntsétek rá a kávétokra és dekoráljátok kedvetek szerint.

Fotó: György Mária

Forralt boros fekete tea (alkoholmentes)

Hozzávalók

  • 1 filter fekete tea
  • gránátalmalé
  • szegfűszeg (egész)
  • fahéj (egész)
  • csillagánizs (egész)
  • kardamom (egész)
  • szegfűbors (egész)
  • narancs
  • citrom
  • alma
  • tőzegáfonya
  • cukor

Elkészítés

A receptet ízlés szerint különböző módon kombinálhatjátok és a mennyiségekkel is kísérletezhettek, az elkészítés menete azonban nem változik. Először is öntsétek le a teafiltert forró vízzel és hagyjátok állni 5 percig. A gránátalmalevet öntsétek egy nagyobb lábosba, tegyétek bele a fűszereket és kezdjétek el alacsony lángon melegíteni. Ezután jöhetnek a gyümölcsök: a citrusokat bele is facsarhatjátok, vagy az almával együtt szeletekre vághatjátok. Ha ez elkezd melegedni, öntsétek hozzá a teát, illetve ízlés szerint (érdemes előtte megkóstolni) adhattok hozzá cukrot. Miután elkezd buborékozni a teteje, még kicsit hagyjátok melegedni a tűzön, aztán vegyétek le és hagyjátok letakarva kihűlni 45 percig, hogy az ízek összeálljanak. Ezután újra felmelegítve fogyaszthatjátok is.

Fotó: György Mária

Borsmentás forró csoki

Hozzávalók

  • 250 ml tej
  • pár csepp borsmenta kivonat
  • 35 g étcsokoládé
  • egy csipet só
  • cukor ízlés szerint
  • egy teáskanál kakaópor
  • 2 evőkanál felvert tejszín (opcionális, de krémesebbé teszi a forró csokit)

Elkészítés

A tejet öntsétek egy lábasba, adjátok hozzá a pár csepp borsmenta kivonatot és a kis kockákra feldarabolt étcsokit, majd keverjétek el. Ezután mehet bele a kakaópor, a só, a cukor és a tejszín. Az így kapott keveréket tegyétek fel lassú tűzre és folyamatos kevergetés mellett melegítsétek fel, amíg besűrűsödik, figyeljétek, hogy ne égjen oda. Miután jól összeállt a forrócsoki krémes jellege, önthetitek is a bögrétekbe és, ha még bírjátok az édeset, tálaljátok mályvacukorral.