Az Év Fagylaltja 2021: Íme Magyarország idei legjobb kézműves fagylaltjai, fagylaltozói

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2021-ben ismét rendhagyó módon rendezte meg a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. Idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt versenygett, közülük válaszották ki a 3-3 legjobbat, emellett az alapanyaggyártó és forgalmazók is összecsaptak egymással. 

Az Év fagylaltja verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, melyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből erednek.

Az eredetileg május végére tervezett esemény fesztivál jelleggel idén sem volt megrendezhető, ezért a tavalyi évhez hasonlóan régiós elődöntők után – ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, itt a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.

63 kézműves fagylalt versengett

Az Év Fagylaltja versenyre idén a két kézműves kategóriában 63 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag gyártók, forgalmazók kategóriájában 17 fagylalt mérette meg magát. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának.

A döntőbe a kézműves kategóriákban 20 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük.

A legjobb kézműves fagylalt: a Bíborka

Az I. kategóriában Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű fagylaltja lett az aranyérmes.

„Helyi alapanyagokból készítettem a Bíborkát. Az üzemünk Szabadkígyóson van, a chili újkígyósi, a szeder adta magát egy gyümölcsös fagyiba, a csokival kiegészítve nagyon finom elegyet alkotnak. A Bíborkát a kávézónkban már egy ideje lehet kapni” – mesélt alkotásáról Fehér Gergő az MTI-nek.

A Bíborka (Fotó: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete / Facebook )

Az összes díjazott fagylalt:

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese:
Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)

Ezüstérem:
Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

Bronzérem:
Édes tejföl Cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)

„II.” „Erdő-mező ízei” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Aranyérem:
Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)

Ezüstérem:
Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

Bronzérem:
Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Aranyérem:
Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)

Ezüstérem:
Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)

Bronzérem:
Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.)

Különdíjak:

Közönségdíj:
Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

Szakmai szervezetek különdíja:
Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

IKON borászat különdíja:
Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

 

Ha a legjobb kézműves fagylaltozók mellett a legjobb torták is érdekelnek: