Három mesebeli óriás költözött a Kelet-Mecsek településeinek határába

A Mecsek mondavilágát, történelmét ismerhetik meg a Kelet-Mecsekbe látogatók, ahova a legújabb kincskereső játék keretében három óriást mintázó szobor költözött három település határába.

A mesékből is jól ismert Vasgyúró, Kőmorzsoló és Fanyűvő óriások költöztek 3 mecseki település, Mecseknádasd, Hosszúhetény-Püspökszentlászló és Bikal határába. A nyolc kelet-mecseki település összefogásával megszületett turisztikai együttműködés, a Mecseki Óriás Kaland elnevezésű kincskereső játék története Pesti János Az ördögszántotta hegy című mondáinak nyomán épül fel és bontakozik ki, ahol a három óriás nemes egyszerűséggel elcsatangol és a játékosoknak kell őket megtalálni. A kétfajta játékkal is csalogató próbatétel kétféle nehézségben egy rövidebb távú könnyebb útvonallal és egy hosszabb távú, nehezebb terepen bejárható játékkal invitálja az érdeklődőket, várhatóan a nyári hónapoktól kezdődően. Viszont addig is az óriások már a helyükön vannak, így ha kedvünk támad felkerekedni, egy hétvégi kalandozást mindenképp megér egy óriás kaland.

A mecseknádasdi Vasgyúró, mely a mese szerint olyan irdatlan erővel bírt, hogy kenyértészta módjára formázta a Zengő-hegy érceit Dechant Antal munkáját dicséri, akácfából készült és megközelítőleg 3-4 méter magas alkotás.

Vasgyúró – Fotó: Glasz Fotó

Kőmorzsoló a Püspökszentlászló és Hosszúhetény közötti háborítatlan erdőszélen lelte meg új otthonát. Az alkotás Baráth Gábor képzőművész munkája, akárcsak Vasgyúró esetében, a 3-4 méteres nagyranövőt, őt is akácfából gyúrták.

Kőmorzsoló – Fotó: Baráth Gábor

Végül de nem utolsósorban Fanyűvőről sem szabad megfeledkeznünk, akivel Bikalra érkezve ismerkedhetünk meg. Baráth Gábor alkotása itt kapaszkodik békésen fába, fivéreihez hasonló termettel és ugyanabból a faalapanyagból készült, stabil szerkezete ráadásul lehetővé teszi, hogy a gyerekek kedvükre közlekedhessenek rajta.

Fanyűvő – Fotó: Baráth Gábor