A legfinomabb szezonális sütemény: Gyors és egyszerű epres-mascarponés rolád (recept)

Az áprilistól júliusig tartó eperszezont vétek nem kiélvezni, hiszen az édes bogyós gyümölcs nemcsak a nyár közeledtét jelzi, hanem számos jótékony hatása is van.

Nem sokan tudják, hogy az eper C-vitamintartalma magasabb a citroménál, ráadásul alacsony szénhidráttartalma miatt bátran és bőségesen fogyaszthatjuk. Mindemellett, jelentős szerepe van a szem egészségének megőrzésében is, hiszen a gyümölcsben található antioxidánsok csökkentik a szürke hályog kialakulásának esélyét. Továbbá, hozzájárul a koleszterinszint kordában tartásához, gyulladáscsökkentőként is jól funkcionál a benne lévő rostok pedig segítik az egészséges bélműködést. Az eper fogyasztásnak számos módja van: mi most egy extra finom, gyorsan és könnyen elkészíthető epres-mascarponés roládot ajánlunk, ami garantáltan elnyeri mindenki tetszését.

Fotó: Gál Melánia / Még több csodás süteményért látogassatok el a @gal.melike Instagram-oldalra!

Hozzávalók

Piskótához

  • 5 db tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 100 g finomliszt
  • 5 g sütőpor
  • egy csipet só

Sziruphoz

  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • narancslikőr (opcionális)

Krémhez

  • 500 g mascarpone
  • 250 g habtejszín
  • 150 g porcukor
  • 1 kisebb citrom leve és héja
  • 5 g habfixáló
  • 25 dkg nagyobb szemű eper

Elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra és egy nagy gáztepsi alját (kb 30×36 cm) kibéleljük sütőpapírral, majd elkezdjük a piskótát.
  2. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket egy csipet sóval elkezdjük nagy fokozaton habbá verni. Amikor már kezd keményedni a hab, 3-4 részletben hozzáöntjük a kristálycukrot és kemény habot verünk belőle. Ehhez fakanállal vagy spatulával hozzákeverjük a tojássárgákat, majd ismét 3-4 részletben az átszitált sütőporral összekevert lisztet, és egyenletesre keverjük, figyelve arra, hogy ne essen össze a tésztánk.
  3. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a tepsin és kb 15 percig sütjük. Különösen figyeljünk arra, hogy ne szárítsuk túl, mert akkor a rolád készítésénél széttöredezhet!
  4. Míg sül a piskóta, lefőzzük a szirupot: ehhez 3-4 perc alatt összeforraljuk az 1 dl vizet és az 1 evőkanál kristálycukrot. Aki egy kis extra ízt szeretne a piskótájának, egy kis alkohollal (pl narancslikőrrel) is megbolondíthatja a szirupot.
  5. Amikor elkészült a piskóta, kihűtjük, majd megfordítjuk (így az addigi teteje lesz alul!) és levesszük róla a sütőpapírt. Annak érdekében, hogy szép és egyenletes téglalapot kapjunk, körbevágjuk a piskóta széleit.
  6. Amíg a piskóta pihen, elkészítjük a krémet. Ehhez egy nagy tálba összekeverjük az összes hozzávalót, majd habverővel kihabosítjuk őket, amíg sima krémállagot nem kapunk. Amennyiben túl folyékony lenne a krém, egy kis citromlével vagy habfixálóval tudjuk sűríteni.
  7. Az epreket megmossuk és eltávolítjuk a csumájukat.
  8. Egy ecset segítségével megkenjük a piskótát sziruppal és a krémet egyenletesen eloszlatjuk rajta. Az epreket a piskótánk felénk eső végétől kb 3 cm-re, oldalukra fektetve, egy sorban egymás mögé helyezzük. Amennyiben nem a képen látható mintát szeretnénk követni, hanem egyszerűsítenénk, az epreket vágjuk fel kockákra és szórjuk rá a krémre.
  9. A roládot a bejglihez hasonlóan tekerjük fel, majd minimum 1-2 óráig hűtőbe pihentessük, amíg teljesen összeáll.
  10. A rolád önmagában is tökéletes, de, ha mégis dekorálni szeretnénk, tehetünk rá friss gyümölcsöket, habcsókokat, tejszínhabot vagy készíthetünk rá marcipán és/vagy csokidíszeket is.

A receptet köszönjük Gál Melániának!