Beválogatták a Puskin Mozit a világ top 10 legszebb mozitermei közé

A brit Time Out magazin listázta a világ 50 legszebb mozitermét, amelyek közé a budapesti Puskin Art Mozi is bekerült, méghozzá igen impozáns helyen, tizedikként.

Fotó: Puskin Art Mozi

A Budapest legstílusosabb mozijának nevezett Puskin Art Mozi 1926 óta várja a látogatókat: eleinte egy terembe zsúfolódott be 623 néző, 2013 óta viszont öt vetítőteremben nézhetünk itt filmeket, amelyeket a Puskin történetében mérföldkőnek számító filmek után neveztek el (Metropolis, Amarcord, Annie Hall, Mephisto és Körhinta).

Phil de Semlyen, a Time Out újságírója szerint „a Puskin legnagyobb moziterme a maga márványoszlopaival, faüléseivel és Smaug odújaként csillogó arany mennyezetével olyan, mint egy időgép, amely visszaviszi az embert a mozi aranykorába.” Érdekességként azt is megjegyzi a cikk, hogy a Puskinban vetítettek Magyarországon először hangosfilmet, az Al Jolson amerikai popénekes neve által fémjelzett Az éneklő bolondot 1929-ben.

Az első három helyezést az amszterdami Pathé Tuschinski, a párizsi Le Grand Rex és a New York-i Village East Cinema érte el, ebben a sorrendben.

Forrás: Time Out