Mutatjuk, milyen fejlesztések nyomán épül és szépül Budapest városképe 2021-ben

A tavalyi évet a járványhelyzet ellenére is jó néhány befejezett fejlesztéssel zárta Budapest: átadták például a zseniális Millenáris Széllkaput, botanikus kert, sportcentrum és mélygarázs nyílt a Városligetben, biciklisávot kapott a Nagykörút, elkészült a Hültl Dezső tervei alapján megépített Szabad György Irodaház és a Nemzeti Összetartozás Emlékhelye, megújult a Mátyás-kút, és feltámadott hamvaiból a budavári Főőrség és a Lovarda épülete is. Lássuk, a tervek szerint milyen városképi jelentőségű építkezések fognak révbe érni a fővárosban 2021-ben!

Magyar Zene Háza

Lassan a finisbe ér a CNN által 2021 egyik legjobban várt épületének kikiáltott Magyar Zene Háza építése: a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szou tervei alapján készülő többfunkciós intézmény célja, hogy a szélesebb közönséggel is megismertesse Magyarország gazdag zenei hagyományait. A zöldellő lombok által áttört, hullámzó tetőzet, az áttetsző földszinti homlokzat, és az olyan klímabarát megoldások, mint a geotermikus energiával megoldott fűtés és a műjégpálya által szolgáltatott hűtés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a múzeumként, előadóhelyként és oktatási központként működő ház a Liget Projekt legextravagánsabb épülete legyen.

Fotó: Liget Budapest

Szent István-terem

Augusztus 20-án kerül átadásra a Királyi Palota felújításának előfutáraként is értelmezhető, korabeli fényképek és eredeti tervek alapján rekonstruált Szent István-terem. A II. világháború alatt teljesen elpusztult terem kialakításán annak idején együtt dolgozott Zsolnay Vilmos, Thék Endre és Stróbl Alajos, munkájukért pedig 1900-ban meg is kapták a párizsi világkiállítás nagydíját. A reprezentatív díszítésű teremnek helyet adó, a palota E és F szárnyát összekötő, úgy nevezett déli nyaktag hauszmanni állapotok szerinti helyreállítása az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb beruházása és renoválási feladata.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Postapalota

Habár a bástyaszerű saroktornyával a Széll Kálmán tér fölé magasodó Postapalota homlokzata már egy ideje újra régi fényében tündököl, a kapcsolódó tereprendezési és belsőépítészeti munkálatok várhatóan csak idén fognak befejeződni. A Sándy Gyula tervei alapján, késő-eklektikus stílusban készült épület Budapest ostroma során teljesen kiégett, szilárd szerkezetének köszönhetően azonban megmenekült az összeomlástól. A Buda Palotaként újjászülető irodaházban helyet kap többek között egy bank- és pénztörténeti múzeum, valamint egy hozzátartozó kilátó is.

Fotó: Pénzmúzeum

Vizafogó park

Borongós felhőzeten átütő meleg napsugárként ért minket a január közepi hír, miszerint a XIII. kerületi önkormányzat egy 9300 négyzetméteres, mesterséges tóval és talajvízkutas automata esőérzékelős locsolórendszerrel ellátott ökoparkot készül építeni az Árpád-híd közelében található Esztergomi út és Párkány utca által közrefogott füves területen. A kikapcsolódni vágyókat pihenő padok, 55 darab árnyékot adó, előnevelt fa, valamint egy teraszos szolgáltatópavilon fogják várni, míg a mozgás szerelmesei számára futókör és szabadtéri fitneszpark kerül kialakításra. Az önkormányzat májusi-júniusi kezdéssel és év végi átadással számol.

Fotó: Puchner Gábor

Szervita tér

Évtizedeken át csúfította el a szervita rend szerzetesei által kialakított belvárosi terecske látképét a modern Távbeszélő Központ és a rettenetes arányú Szervita téri parkolóház épülete, a szecessziós és premodern házakkal is büszkélkedő tér azonban az elmúlt években hatalmas változáson esett át: a parkolóház helyén hamarosan megnyílik a tükröződő homlokzatú Szervita Square Building, az egykori Távbeszélő pedig Emerald Residence néven folytatja tovább pályafutását: az elegánsan egyszerű, környezetével jól harmonizáló lakóépület egy boutique hotelt és több üzlethelyiséget is magában foglal majd.

Fotó: emeraldresidence.hu

Operaház

Még 2017-ben vette kezdetét az Ybl Miklós tervezte neoreneszánsz stílusú Operaház felújítása, a Zoboki Gábor irányításával folyó, külső-belső rekonstrukciós munkálatok pedig várhatóan 2021 végére fejeződnek be, hogy a 2021/22-es évadban az Opera társulata újra játszhasson a 136 éves falak között. A nagyszabású projekt részét képezi a homlokzat teljes megtisztítása és díszeinek restaurálása (illetve két szobor cseréje: Glinkát és Moniuszkót fogja leváltani Bartók Béla és Kodály Zoltán alakja), a tetőzet újjáépítése, a belső terek eredeti pompájának helyreállítása, valamint a gépészeti és elektromos rendszer komplett cseréje, modernizálása.

Fotó: Thaler Tamás