Hűvös téli esték otthon készült csemegéi: 22 megunhatatlan finomság

A tél az időjárásból, a napszakok hosszúságából fakadóan is inkább a magunk felé fordulás időszaka, amikor jól esik megállni egy-egy hosszabb pillanatra, bekuckózni kicsit egy hangulatos film elé, beszélgetni a hozzánk közel állókkal, vagy csupán annak szentelni egy délutánt, hogy rendezgessük az elmúlt év emlékeit. A hangulatos otthoni, téli programoknak se szeri, se száma, ehhez pedig kiválóan illenek a finomabbnál finomabb harapnivalók, az időszak fényét pedig csak emeli, ha olyan nassolni valók után nyúlunk, melyeket magunk készítünk.

Megfűszerezett téli esték

A hidegebb idő azt is magával hozza, hogy ilyenkor a szervezet több energiát igényel, megváltozik ezzel étvágyunk mértéke, és az is, milyen típusú ételeket kívánunk. Kényelmesebb ilyenkor az olajosabb, cukrosabb csemegék irányába tendálni, melyeket azonban könnyen kiválthatunk otthon készült, hasonlóan finom, ha nem éppen finomabb nassolni valókkal.

Az ünnepekre jellemző fűszerek valójában a téli hideg idővel is összefüggésben vannak, hiszen ezek egytől-egyig olyan ízesítők, melyek belülről melegítik a szervezetet, mint a gyömbér, a szegfűszeg, a fahéj, a szerecsendió, a csillagánizs vagy épp a kardamom, ezért ezek a téli, házi nasik elengedhetetlen adalékai.

Aki az édeset szereti, rossz ember nem lehet

Az édes nassolni valókkal egy fokkal könnyebb megalapozni az ünnepi hangulatot, megidézni az ünnepvárást, hiszen éppen a fűszerek, az ízesítés, amely segítségünkre lehet. A gyerekkort idéző sült almával, a forró almahéjjal való birkózás és a mennyei almaillat bármely délutánt, estét bearanyoz. De a sült almánál ne álljunk meg, hiszen vékonyra szeletelve, fahéjjal meghintve mesés és egészséges almachips lesz az eredmény. Ha van kéznél banán és citrom/narancs, akkor akár házi banánchipset is készíthetünk, melyet a fahéjjal megbolondítva mennyei ropogós csemegét kapunk.

A télen aktuális olajos magvakat számtalan módon felhasználhatjuk, ha nassolni valón törjük a fejünket: kis üvegekben eltéve, mézet csorgatva rá bármikor a rendelkezésünkre áll. A karácsonyi vásárokat megidéző sült gesztenye, fahéjas pirított mogyoró vagy mézes-szezámmagos pirított mandula által a vásári hangulat pillanatok alatt az otthonunkba költözhet.

Téved, aki azt hiszi, hogy granolát, vagyis sült müzlit csak reggel lehet fogyasztani, az olajos magvakkal és aszalt gyümölcsökkel összesült gabonagolyók majdhogynem önálló csemegeként is megállják a helyüket, ugyanakkor joghurttal, gyümölcsökkel összekeverve egy tartalmas délutáni, koraesti csemegeként is szolgálhat.

Tejes finomságokat szintén fűszerekkel tudunk megbolondítani, gondoljunk csak egy fahéjjal vagy vaníliával, naranccsal ízesített túrókrémre, de ha valami újdonságot csempésznénk a melengető téli csemegék közé, kipróbálhatjuk a kardamomos tejberizst is.

Édes, téli csemegék közül határokat nem ismerve alkothatunk például ropogós gyömbéres zabkekszet vagy kandírozott gyömbért, hogy a gyümölcstől és fűszerektől roskadozó kompótokat, mogyoróvajas csemegéket már ne is említsük.

Mindegy, csak ropogjon

A sós ropogtatni valók szerelmeseit sem hagyjuk cserben, hiszen télen számtalan zöldségből készíthetünk csipegetni való finomságokat. Chipseket készíthetünk például édesburgonyából, sütőtökből, de még kelkáposztából is, viszont a téli fűszerekkel ropogósra sütött karfiol vagy a karfiolpopcorn simán ringbe száll bármely chipssel is akár. Répából és sajtból pofonegyszerű réparopi készíthető, melyhez jobb előre elkészíteni a mártogatásra szánt szószt, nehogy úgy járjunk, hogy finomsága révén szempillantás alatt mártogatni való nélkül váljon köddé.

A személyes kedvencünk egy tartalmas, de annál ropogósabb nasi, a pirítósfalatokra halmozott fűszeres pirított cékla, mely után az ember újraértékeli a téli időszak adta finomságok dimenzióit.

A sokoldalúan felhasználható olajos magvak sós fűszerekkel összepirítva is megállják helyüket édes társaik mellett, bátran, de mértékkel ízesítve egy szempillantás alatt a jóleső ropogtatás homályába vesznek. Ha pedig a pikáns ízjegyeket édessel vegyítenénk, megtehetjük mesterien fűszerezett pirított csicseriborsóval is.

Fotó: Céklás pirítós – lilafuge.hu

Nassolni való nedűk

Ha egyben megegyezhetünk, akkor szinte biztos, hogy nincs házi nasi téli lélekmelengető nélkül, ahol akárcsak az ételek esetében, az italoknál is alkalmazhatjuk a téli ízvilágot egy-egy karamellás vagy szegfűszeges-fahéjas kávé, egy házilag elkészíthető sütőtökös latte, netalán egy fűszeres vagy chilis kakaó formájában, de ha a teás vonalat képviseljük, akkor kipróbálhatjuk a sült tea házi elkészítését is, amivel a tea zamatát meghatározó és a bögre alján maradó lédús, édes gyümölcsökkel akár két legyet is üthetünk egy csapásra.