Narancsos december: A nagyi ünnepi narancstortája (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek minden hónapban más és más szezonális alapanyag köré épülnek: október a zamatos szilva, november pedig a méltatlanul mellőzött zellergumó körül forgott. Itt a december, és mi más lehetne a hónap hozzávalója, mint kedves citrusfélénk, a narancs? Az év vége felé közeledve egy ünnepi narancstorta receptjét áruljuk el nektek, ami amellett, hogy isteni, gluténmentes is. 

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Vannak azok a bizonyos ízélmények, amelyek egész életünk során végigkísérnek minket, és instant emlékeket idéznek elő. Nagymama ünnepi narancstortája épp ilyen számomra: gondoskodás, szeretet és biztonság érzése önti el minden porcikámat. Nem mellesleg, amíg készül, a dió és a narancs illata járja át az egész lakást, ezzel igazán megalapozva a karácsonyi hangulatot. Melengessétek a saját és szeretteitek lelkét, készítsétek el otthon a gluténmentes narancstortát!

Hozzávalók

A piskótához:

  • 8 db tojás
  • 140 g cukor
  • 60 g rizsliszt
  • 20 g keményítő
  • 150 g darált dió
  • 30 ml olaj
  • 1 db bionarancs

A krémhez:

  • 4 db tojás
  • 180 g cukor
  • 30 ml tej
  • 2 db bionarancs
  • 60 g keményítő
  • 200 g vaj

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A piskótához válasszunk ketté 7 db tojást két nagy keverőtálba. A fehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá. A sárgájához adjuk hozzá a nyolcadik tojást és a cukrot, majd verjük habosodásig.

Adjuk hozzá a többi alapanyagot, reszeljük le a narancshéjat, facsarjuk ki a levét. Elegyítsük el a masszát és több részletben keverjük bele a tojásfehérjehabot. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze, szép nagy mozdulatokkal belülről kifelé kavarjuk egy spatula vagy falapát segítségével.

Egy kb. 28 cm-es kerek vagy 25×40 cm-es szögletes formát vajazzunk ki, és borítsuk bele a tésztát. Süssük 25-30 percig, vagy amíg aranybarnára nem sül a teteje.

Közben készítsük el a krémet. A tojásokat habverővel keverjük össze, amíg homogén masszát nem kapunk. Mehet hozzá a cukor, a narancsok reszelt héja és kifacsart leve, tej és keményítő.

Lassú tűzön folyamatosan kevergetve főzzük. Forrástól számítva 1-2 perc kell még neki, de ilyenkor már olyan sűrű pudingot kell kevergetnünk, amiben gond nélkül megáll a fakanál. Hűtsük szobahőmérsékletűre.

A vajat habosítsuk ki 3-5 perc alatt és keverjük hozzá részleteiben a pudingot. Jöhet az összeállítás. A piskótát meg is felezhetjük vagy rétegezhetjük 1-1 arányban a tortát, gondoljunk bele, hogy a nagyi mit csinálna. Ami biztos, hogy egy nagyi se hagyná le a narancsszeleteket a tetejéről díszítés gyanánt!

Fogyasszátok egészséggel és szeretettel. Kellemes ünnepeket!