Lefőztük az ünnepi menüt: 3+1 recept, amivel nem lőhetsz mellé idén karácsonykor

Két hét és karácsony! 3+1 fogásos menüt állítottunk össze csokoládélikőrrel, lazaclevessel, csirkerolád-wellingtonnal és créme brulée-vel, hogy igazán pompás, ámde gazdaságos maradhasson a karácsony mind anyagilag, mind az ételek elkészítéséhez szükséges időt tekintve.

Elcsépelt, de tényleg itt az idő kicsit visszavenni a tempóból és nem arra koncentrálni idén karácsonykor, hogy a harmadunokatesód gyerekének is illik ajándékot adni. Gondoljuk át, hogy mi az, ami igazán fontos, és mérlegeljünk. Valószínűleg nem fogunk olyan nagy adagokat főzni, nem fogunk olyan sokat utazni, de talán pont ez az, ami jól fog esni év végén: pihenni, befelé fordulni és a szeretteinkkel minőségi időt tölteni. Ebbe az idillbe illeszkedve hasznos lehet, hogy a csokoládélikőrt és a créme brulée-t akár több nappal karácsony előtt elkészíthetjük, így több időnk marad egymásra. A lazacleves egyszerű, de mennyei előétel és a csirkerolád se olyan bonyolult, mint amilyen hosszú a leírása, de annál mutatósabb és finomabb. Az ételek 4 fő részére elegendő mennyiségben vannak megadva, ha nagyobb lesz a vendégsereg, akkor ennek tudatában módosítsátok a mennyiségeket.

Finn lazacleves

Hozzávalók

  • 50 g vaj
  • 1 nagyobb répa
  • körülbelül 350 g burgonya
  • 2 babérlevél
  • 3-4 ek kapor (szárított is megfelel)
  • 300 g lazac
  • 250 ml tejszín

A lazacleves elkészítése

Pucoljuk meg a zöldségeket, a répát vágjuk karikákra, a burgonyát körülbelül 1×1 cm-es kockákra. A vajat forrósítsuk fel és pár perc alatt forgassuk meg rajta a zöldségeket. Öntsük fel 1 liter vízzel, ízesítsük babérlevéllel, kaporral, sóval, és főzzük. Közben a lazacot vágjuk 2×2 cm-es kockákra.

Ha van bőre, márpedig általában van, akkor azt, bár nem elegáns, de úgy távolítom el, hogy egy serpenyőben kb. 30 másodperc alatt megmelegítem a lazac bőrös oldalát, ezzel a zsír szépen elengedi a bőrt, és pikkpakk el lehet távolítani anélkül, hogy a filéző tehetségünket fitogtattuk volna.

Miután megpuhultak a zöldségek, mehet bele a lazac és a tejszín is. Pár perc alatt meg is puhul a hal, kész a leves! Tálaljuk friss kaporral, esetleg citromszeletekkel.

Csirkerolád-wellington

Hozzávalók

  • 500 g csirkemellfilé
  • 300 g gomba (ha lehet, akkor ne csiperkét használjunk, hanem valamilyen illatos fajtát, mint például lilatönkű pereszkét)
  • 30 g vaj
  • egy csokor petrezselyem
  • 7-8 szelet feketeerdei vagy prosciutto sonka
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 tojássárgája

A csirkerolád receptje

A gombát tisztítsuk meg: a legtöbb gombafajtát nem kell megpucolni, legegyszerűbb egy papírtörlővel eltávolítani a földet a kalapról. Ha nagyon piszkos, akkor folyóvíz alatt mossuk meg, de ne áztassuk, mert olyan, mint a szivacs. A tisztított gombát késes aprítóban vágjuk apróra, vagy csak egyszerűen egy késsel aprítsuk olyan kicsi darabokra, amennyire csak tudjuk.

A vajat hevítsük fel egy serpenyőben, mehet rá a gomba és a szintén felaprított petrezselyem. Pár perc után sózzuk és borsozzuk, ezzel bőséges levet ereszt, amit ki kell forralni, hogy száraz legyen a töltelék. Közben a csirkemelleket hosszában vágjuk ketté, és egy fólia alatt klopfoljuk vékonyra őket.

Terítsünk ki folpackot úgy, hogy egy körülbelül 50×40 cm-es területet lefedjen. A felső felére fektessük a sonkaszeleteket, majd erre rendezzük el a csirkéket úgy, hogy azok körülbelül másfélszer akkora területet fedjenek le, mint a sonka. A csirkemellet sózzuk alaposan, és oszlassuk el rajta a gombás tölteléket.

Kezdhetjük a tekerést: a célunk az, hogy egy roládot kapjunk, amit kívülről fed a sonka, ennek megfelelően dolgozzunk. A fólia segítségével formázzunk egy szoros hengert az egészből, tekerjük meg a széleit, és ha szükséges, tegyük bele még egy fóliába, hogy tartani tudja az alakját. Helyezzük fagyasztóba kb. fél órára, így a későbbiekben könnyebb lesz vele dolgozni.

A leveles tésztát kicsit gyúrjuk át, hajtogassuk, hogy a sütés alatt ne emelkedjen meg túlságosan, de azért maradjon lemezes. Nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra úgy, hogy körbeérje a roládot, és legyen 4-5 cm átfedése. Helyezzük a tésztára a roládot, csomagoljuk bele szorosan a tésztába, és helyezzük egy tepsire. Kenjük meg a tojássárgával az egészet, és irdaljuk be a tésztát tetszés szerinti mintában. Vigyázzunk, ne vágjuk át a tésztát, csak karcoljuk.

Tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük körülbelül 70 perc alatt aranybarnára. Ha gondoljuk, akkor tegyük át egy tálalóra, de vigyázzunk, mert a rolád tésztája melegen könnyen törik, és a tészta alatt a gőz nagyon forró!

Éles késsel szeleteljük, és tálaljuk tetszés szerinti mártással és körettel. Én most egy egyszerű vajmártást és pirított hagymás burgonyát készítettem, de friss saláta és citromos-mustáros-olajos öntet is kiválóan passzol hozzá.

Créme brulée

Hozzávalók

  • 6 db tojássárgája
  • 60 g cukor
  • 500 ml tejszín
  • +fűszerezés (pl.: vaníliarúd, fahéjrúd, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbérpor, kardamom)

A créme brulée elkészítése

A tejszínt ízesítsük az általunk választott fűszerekkel. Én két rúd fahéjat, 4-5 szem szegfűborsot, egy kávéskanál zúzott kardamomot és egy késhegynyi gyömbért tettem bele. Fontos, hogy ne porokat használjunk, mert az egész fűszerek egyrészt intenzívebbek, másrészt, ha leszűrjük a tejszínt, nem fognak kéretlenül úszkálni a folyadékban.

Melegítsük fel a fűszeres tejszínt, de ne forraljuk. Közben a tojások sárgáját a cukorral elegyítsük, de ügyeljünk arra, hogy ne habosítsuk a keveréket. A tejszínt szűrjük le és hőkiegyenlítéssel adjuk a tojásokhoz: először csak egy evőkanál forró tejszínt keverjünk a tojásokhoz, aztán kettőt, majd hármat és így tovább, amíg el nem fogy. Ezzel elkerülhetjük a tojások kicsapódását, azaz azt, hogy megfőjenek.

Melegítsük elő a sütőt 140 °C-ra, és készítsünk elő egy mély tepsit és 4-5 kisebb formát, ami alkalmas az édesség megsütésére. A kis formákat tegyük a tepsibe, töltsük meg a masszával, és öntsünk a tepsibe a formák közé forrásban lévő vizet úgy, hogy az csak a bruléeformák feléig érjen. 30-40 perc alatt készre sül, de ez függ a keverék vastagságától és az edények anyagától. Egy recegő puding állag elérése a cél, ami majd a hűlés során fog megdermedni.

Tálalás előtt minimum két órát töltsön hűtőben, de 3-4 napot is kibír lefedve. A hideg desszertek tetejére szórjunk egy-egy kiskanál cukrot, amit egy szakácsfáklyával karamellizáljunk. Ha nincs ilyen eszközünk, akkor próbálkozhatunk nyitott sütőajtóval grillezni a cukrot vagy egy híg, sötétebb karamellt főzni, amivel aztán beborítjuk a bruléeket. Tálaljuk gyümölcsökkel vagy csokoládéval, mindenhogy remek és ünnepi lezárása egy étkezésnek.

A menü végére marad 7 darab tojásfehérjénk, amit betehetünk a fagyasztóba és később felhasználhatjuk, vagy készíthetünk egy pavlova tortát második desszertnek. Próbáljátok ki, hogy a habcsók tésztájába kakaóport szórtok, a tetejére pedig nutellával elkevert tejszínhabot halmoztok! Már csak a csillagszóró hiányzik a tetejéről és garantáltan boldog lesz az egész asztaltársaság.

Kardamomos csokoládélikőr

Hozzávalók

  • 300 ml víz
  • 2 ek cukor (elhagyható, a csokitól függ)
  • 1 ek kardamom (egész hüvely vagy mag)
  • 200 g étcsokoládé
  • 250 ml tejszín
  • 150 ml rum

A csokoládélikőr receptje

A vizet felforraljuk egy literes edényben. Kissé aprítsuk vagy mozsárban törjük meg a kardamomot, a lényeg, hogy minél jobban ki tudja engedni az aromáit, viszont fontos, hogy később leszűrjük az italt, szóval ne őröltet használjunk, mert az lebegni fog a kész likőrben.

Mehet a fűszer a vízhez, ha felforrt az egész, akkor zárjuk le és hagyjuk állni, hogy az ízek kioldódjanak. Nagyjából 15 perc után szűrjük át, ha adunk hozzá cukrot, akkor azt most érdemes.

Melegítsük újra a vizet, és adjuk hozzá a csokit. Ha teljesen felolvadt, akkor öntsük hozzá a tejszínt, keverjük el, és mehet bele a rum is. Tisztítsunk ki egy 700 ml-es üveget, töltsük tele, ami marad, azt pedig igyuk meg. Hűtőben körülbelül egy hétig áll el, ha több rumot teszünk bele, akkor még tovább is!

Kellemes, nyugodt készülődést kívánunk mindenkinek!

Fotók: Fekete Áron / FUSION