Narancsos december: A legegyszerűbb zabkása, téli változatban (recept)

Cikksorozatunkban Papp Niki építész távolodik el tanult szakmájától, és ír nekünk minden héten szenvedélyéről, a gasztronómiáról. A hetente megjelenő receptek minden hónapban más és más szezonális alapanyag köré épülnek: október a zamatos szilva, november pedig a méltatlanul mellőzött zellergumó körül forgott. Itt a december, és mi más lehetne a hónap hozzávalója, mint kedves citrusfélénk, a narancs? Az első decemberi recept egy egyszerű, de annál nagyszerűbb téli reggeli: narancsos-étcsokis zabkása.

A sorozatban eddig megjelent receptekért kattints IDE.

Elkötelezett híve vagyok a hazai termékeknek, azonban van pár gyümölcs, amik a téli időszakban bekerülnek a kosaramba és szemet hunyok a felett, hogy sok ezer kilométert utaztak, mire Magyarországon forgalomba kerültek. Ezek a banán, a citrom és a narancs. Nyáron az egyetlen dolog, ami igazán hiányzik a télből, az a narancs, így idén egy egész hónapot szentelek ennek az alapanyagnak és elsőként a top 1 kedvenc reggelimet mutatom meg nektek, ami a narancsos zabkása jó sok csokoládéval.

Hozzávalók

Két fő részére:

  • 1 bionarancs (fontos, hogy kezeletlen legyen, mert a héját is felhasználjuk)
  • 1 marék kókuszreszelék
  • 2 marék apró szemű zabpehely
  • 25 g étcsokoládé
  • 1 ek. méz

A narancsos zabkása elkészítése

A zabpelyhet és a kókuszreszeléket közepes lángon elkezdjük pirítani. A narancshéjat vagy lereszeljük, vagy olyan vékonyan hámozzuk meg, hogy csak és kizárólag a felső, illóolajokban gazdag sárga réteget szedjük le. Mehet ez is a zabra és addig pirítjuk, amíg enyhén popcornillatot nem érzünk.

Ekkor felöntjük annyi vízzel, hogy kása állaga legyen (olyan 1,5 dl), és felforraljuk. Amint forr, zárjuk el alatta a lángot, mert felesleges főzni tovább. Hagyjuk állni, amíg megpucoljuk a narancsot és felszeleteljük a csokoládét. Én szeretem a narancsról levágni a fehér szivacsos héjat és csak a „filét” tálalni a zabkásával.

Csurgassunk a tetejére egy-egy kiskanál mézet, és fogyasszuk melegen. A csokoládé kellemesen megolvad, a narancs leve körbeveszi a kását és az egész egy tökéletes reggeliként egyesül a szánkban.

Tápláló, garantáltan nem lesztek éhesek fél óra múlva, és tényleg zseniálisan finom, készítsétek el holnap reggelire!