13 lenyűgözően szép kirándulóhely Budapest környékén

Töltődjetek a hétvégi napsütéssel a szabad levegőn! Ehhez ajánlunk tizenhárom csodás kirándulóhelyet Budapesten és környékén.

Lélegzetelállító körpanoráma: Kisoroszi Szigetcsúcs

Ugyan a kisoroszi Szigetcsúcson a nyári fürdőzésnek nincsen párja, az őszi, tavaszi panorámáért is érdemes elhagynunk a fővárost és meg sem állnunk Kisorosziig. A Szigetcsúcsra lejutni legegyszerűbben autóval lehet, amit vagy leparkolhatunk a faluban ingyenesen, vagy a kemping parkolójában napi 2000 forintért, ahonnan még szintén sétálni kell egy keveset a vízig. A partszakasz nagy területet ölel fel, így biztosan találtok majd egy csendes zugot a fák ölelésében, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra, sőt szép, napos időben akár a visegrádi fellegvárig is ellátni.

Kirándulás Budapest környékén: Kisoroszi Szigetcsúcs
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Tevegelés magyar módra: Pilisborosjenő

A Budapesttől északra fekvő, autóval kevesebb mint fél óra alatt megközelíthető község a Pilis délkeleti lábánál fekszik. A környékbeli hegyekben könnyű, változatos gyalogtúrázásra van lehetőség, melynek csúcspontjai az egri vár másolata (a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjénél) és a Teve-szikla névre keresztelt függőleges sziklaformáció. Az erodálódott dolomittornyok nem mindennapi látványt nyújtanak, a naplemente idején úgy érezhetjük magunkat, mintha egy vadnyugati filmbe csöppentünk volna.

Kirándulóhelyek Budapest környékén: Pilisborosjenő
Fotó: Mészáros Ádám

Mesebeli lebegő falu: Bokodi-tó

A Vértes-hegység lábánál fekvő, Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó területe a különleges „úszó falujával” a szerelmespárok kedvenc fotóhelyszínévé vált az utóbbi években. Az itt található, cölöpökre épült horgászházak hosszú fapallókból álló stégeken keresztül közelíthetők meg, így a környék elrendezésében, kis túlzással a Francia Polinéziában megbúvó üdülőparadicsomra, Bora Borára emlékeztet. Fontos tudni azonban, hogy az épületek magántulajdonban vannak, így ha erre visz az utatok, ne zavarjátok meg az itt horgászók nyugalmát!

Kirándulóhelyek Budapest környékén: Bokodi-tó
Fotó: Sir Drone A Lot

További csodás célpontok hangulatos kiránduláshoz:

Kirándulóhely borimádóknak: Etyek

A fővárostól mindössze 30 kilométerre található Budapest szőlőskertje, a bájos nagyközség, Etyek, ahol egészen új szintre emelik az innovatív borkészítés fogalmát. Az Etyek-budai borvidék a 13. század óta ismert bortermelő terület, amelyet egykor az ősi Pannon-tenger borított. Ennek köszönhető, hogy a talaj mészkőben gazdag. A főváros zajától távol, idilli környezetben találjuk magunkat; a kilátás csodás, a levegő friss, és a macskakővel kikövezett utat szegélyező, hangulatos pincék láttán szinte hihetetlennek tűnik, hogy Budapest csupán kőhajításnyira található innen. A borkóstoláson túl kihagyhatatlan program Kelet-Közép-Európa első filmes látogatóközpontja, a Korda Filmpark. A filmstúdió 15 000 nm-es kültéri díszlete izgalmas barangolásra hívja a filmrajongókat New York utcáira, a középkori Firenzébe, Velencébe vagy akár Rómába.

Budapest közeli kirándulóhelyek: Etyek
Fotó: Facebook/Etyeki Piknik

Dzsungelláz: Vácrátóti Botanikus Kert

1961. május 1-jén nyitotta meg kapuit Vácrátóton a helyi botanikus kert, amelynek hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteményét köszönhetjük. A nyitást követő években rengeteg változás történt a területen, az ezredforduló óta pedig egy nemrégiben kialakított tanösvény mentén, itt-ott kihelyezett informatív ismertetőtáblák segítségével mélyülhetünk el jobban a természetben. Az állandó kiállítások mellett tematikus, vezetett séták keretein belül bemutatják a kultúra, az ökológia és a botanika ötvözött élményét a látogatóknak.

Budapest közeli kirándulóhelyek: Vácrátóti Botanikus Kert
Fotó: Majdán István

A magyar Stonehenge: Pákozd

Tudtad, hogy a fővárostól nem messze, Pákozdon található a magyar Stonehenge? Itt találhatók ugyanis az úgynevezett ingókövek. Ezek a hatalmas gránittömbök, melyek absztrakt alakzatot formálva egyensúlyoznak egymáson; innen kapta a nevét is. Az ingókövek kialakulását számos legenda övezi. Egyes nézetek szerint a pákozdi ingókövek nem természetes képződmények, hanem egy korai civilizáció állította őket, csakúgy, mint Angliában a Stonehenge-et. Egyébként a 300 millió éves, erősen lepusztult Velencei-hegység hazánk egyetlen gránit alapkőzetű hegysége, így az ország földtani értelemben legöregebb tájegysége, amely a földtörténeti ókorban alakult ki. A geológusok szerint ennek a maradványa a képződmény.

blank
Fotó: Terbócs Attila

Kirándulás a romantika fellegvárába: Bory-vár

Bory Jenő építészmérnök és szobrászművész 40 nyáron keresztül, a saját kezével alkotta meg a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben álló Bory-várat, mely napjainkban magánmúzeumként működik. Az épületet joggal nevezhetjük házméretű műalkotásnak, ugyanis a művész nem tervrajzok, hanem a fantáziája alapján dolgozott. A falakon belül jelenleg az egykori tulajdonos által összeállított gazdag festménygyűjtemény, több száz szobor és számtalan régiség tekinthető meg, összesen 30 kisebb-nagyobb helyiség között szétosztva.

blank
Fotó: Tóth Roland

Erdő mélyén: Dera-szurdok

A Pilisszentkereszttől délre található, meredek sziklákkal határolt Dera-szurdok 1 km hosszú. Az itt lévő Dera-folyón apró fahidacskák ívelnek át, melyeken áthaladva igazi mesebeli érzésünk támadhat. Mivel a túra útvonala nem túl hosszú, egy óra alatt bőven felfedezhetjük a szurdokot, de szerencsére a közelben több egyéb túraútvonal is húzódik. Budapestről a Pomázról induló távolsági buszokkal tudunk legpraktikusabban eljutni az erdőig.

Kirándulás Magyarországon: Dera-szurdok
Fotó: Petró Róbert Migo

Festői panoráma: Zebegény

A Duna-parti települést az edzettebb túrázóknak ajánljuk, ugyanis az itteni legnépszerűbb túraútvonal picit húzósabb, 11,9 km hosszú. Mindenesetre megéri a fáradtságot, hiszen az út érinti a Remete-barlangot és csodálatos kilátás nyílik a Dunára is. Zebegényhez legkönnyebben a Nyugati pályaudvarról vonattal lehet eljutni, röpke egy óra alatt.

Kirándulás Magyarországon: Zebegény
Fotó: Egy jó kép az utazásról

Még több kirándulóhely Budapest könyékén:

Sisi nyomában: Gödöllő

Sisi kedvenc magyar városa ma is gyönyörű. A varázslatos gödöllői Grassalkovich-kastélyt még Mária Terézia uralkodásakor építették, jelenleg múzeumként üzemel. Bár a hozzá tartozó kastélykertet nem igazán nevezhetjük túraterepnek, megéri kijönni ide és egy nagyot sétálni. Gödöllőt az Örs vezér tértől induló gödöllői hévvel lehet a legegyszerűbben megközelíteni.

Kirándulóhelyek Budapest környékén: Gödöllő
Fotó: iStock

Spartacus útján: Visegrádi-hegység

Az eredetileg kizárólag vadászoknak kialakított kanyargós Spartacus-ösvényt 2015-ben vehették birtokba a turisták. Az ösvény csodálatos panoráma mellett fut Visegrád felé és a páratlan szépségű Apátkúti-patak völgyéig visz. A viszonylag könnyű túra mellett teljesen átadhatjuk magunkat a természet szépségének, mert itt bőven lesz miben gyönyörködni.

blank
Fotó: Szmandray Marcell

Magaslati levegő: Csóványos

A Börzsönyben található Pest megye legmagasabb pontja, a 938 méter magas Csóványos. 2014-ben újították fel itt a kilátót, ahonnan csodálatos panoráma tárul a szemünk elé; tiszta időben akár a Tátráig is elláthatunk. Érdemes Kismaroson felülni a Királyréti Erdei Vasútra és Királyréttől indítani a csúcstámadást. A Börzsöny helyenként kihívást jelentő emelkedőit gyakorlottabb túrázóknak javasoljuk.

Városi csend: Ördög-orom

Még a városhatáron belül is találunk gyönyörű (és izzasztó) túraútvonalakat. A XII. kerületben található Ördög-orom legnagyobb nevezetessége az Ördög-szószék nevű szikla, melynek belsejében még a második világháború alatt kialakítottak egy járatrendszert, melyet azóta már lezártak. A városból legegyszerűbben az 59-es villamossal juthatunk ki: a Farkasréti temetőnél kell leszállni, majd a zöld háromszög jelzés mentén kell haladni. Néhány méter és magunk mögött hagyhatjuk a zajos Budapestet.

Ha ennyi Budapest-környéki kirándulóhely nem lenne elég, nézd meg korábbi cikkünket is: