Tájkép: A Balaton északi partjának gyöngyszemei

Idén nyáron kimaradt a Balaton? Vagy még egyszer szívesen kiszakadnál a hétköznapokból, és visszatérnél a megunhatatlan magyar tengerhez? Ha az évszakokat irányító erők is úgy akarják, még van néhány hetünk, mielőtt a fák lágy neszek kíséretében le nem vetkőzik súlyos lombkoronáikat, úgyhogy álljon itt egy kis kedvcsináló Közép-Európa legnagyobb tavának északi partvidékéhez.

Első állomásunk a Balatonfüred határában található, fokozottan védett, utcai ruházatban is bátran látogatható, 1882-ben feltárt Lóczy-barlang. A pleisztocénben alulról előtörő meleg vizek által kialakított, változatos oldásformákkal és látványos kőzetpadokkal teli mészkőbarlang állandó hőmérséklete 12 celsius fok, megtekintése nagyjából fél órát vesz igénybe, így tökéletes kiegészítője lehet egy északi parti kiruccanásnak.

A Káli-medence szélén húzódó szentbékkállai kőtenger a Balaton-felvidék egyik legkáprázatosabb és legfontosabb természeti kincse. Az egykori Pannon-tengerből kiemelkedő sziklák évszázadokon keresztül szolgáltak alapanyagul a helyi lakosság által vágott malomkövekhez, innen kapta a nevét a szomszédos Kővágóörs is. Ha itt járunk, mindenképpen keressük fel a Kelemen-kőnek nevezett tíztonnás ingósziklát, amelyet a kő szélére állva könnyedén billegethetünk, aztán ugorjunk be valamelyik helyi kispincészetbe és igyunk egy (vagy több) pohár rizlinget.

A kőtengertől nem messze találjuk a Káli-medence őrének is nevezett Hegyestűt, amely egy évmilliókkal ezelőtt működő bazaltvulkán emberi rásegítéssel eldeformálódott kürtője. A hegy jellegzetes alakját az 1930 és 1970 között lefolytatott bányászati tevékenységek folytán nyerte el, aminek hála bárki megcsodálhatja a tűzhányó belsejét kitöltő 20-40 cm széles bazaltoszlopok orgonasípszerűen sorakozó sokaságát. A 334 méter magas hegytetőről a teljes Balaton-felvidéket belátni: a kilátás egyszerűen lélegzetelállító.

Északi túránk utolsó állomása a vulkanikus hegy kúpján emelkedő Szigligeti Vár. A kalandos életű, a törökök által soha be nem vett fellegvár mesébe illő falai már több mint 750 éve tekintenek le méltóságteljesen a környező vidékre, a tavaly októberben megkezdett rekonstrukciós munkálatok eredményeképpen pedig jobb állapotban várja a békés szándékkal érkező látogatókat, mint az elmúlt több száz évben bármikor. Miután kigyönyörködtük magunkat az elénk táruló látványban, és meghódítottuk a vár valamennyi szegletét, irány az óriási szigligeti strand és csobbanjunk még egy utolsót a csillogó Balaton frissítő vizében.

Kedvenceink az északi parton

Hableány Étterem és Pezsgőüzem

Badacsony nyüzsgő központjában a történelem és a modern felfogás találkozik: a Laposa Birtok új központja egy közel 100 éves, felújított, ikonikus épületben kapott helyet. A Hableány modern látványborászat, pezsgőüzem, étterem és borbolt egyben, 2000 négyzetméteren. A hatalmas terasz és a panorámaablakos beltér télen-nyáron várja a látogatókat kortárs balatoni bisztrókonyhával, a Laposa Birtok boraival és pezsgőivel, koktélokkal, de érdemes bejelentkezni üzemlátogatásra is. Az egész éves programkínálat felejthetetlen élményekkel várja az idelátogatókat, szeptember 18-20. között például szüreti hétvégét tartanak többek között dűlőtúrával és pezsgős reggelivel.

8261 Badacsony, Park utca 26.

Borbarátok Vendéglő és Panzió

Ahol dédnagyapánk idején az árnyékot adó, öreg diófa alatt kóstolgatták a finom borokat a barátok, ma a Borbarátok Vendéglő és Panzió fogadja az ideérkezőket. A felmenők emlékét őrző birtok és panzió 2016-ban újult meg, ma összesen kilenc szoba várja vendégeit, amelyek mindegyike egy kiváló, a pincében megkóstolható bor után kapta fantázianevét. A borospince az alapító dédnagypapa (Fata István) tiszteletére a FATA Pince nevet kapta. A hozzájuk látogatók élvezhetik a tó adta aktív vízparti pihenés és a balatoni gasztronómiai örömök kínálta lehetőségeket, valamint megtapasztalhatják a hegyvidéki borkóstolás élményét is.

8258 Badacsonytomaj, Római út 88.

Őszi Völgy-életérzés Kapolcson

Kicsiben is nagy lesz szlogennel, a korlátozásokat betartva indulnak az őszi hétvégi programok Kapolcson, ahol zenével, színházzal, irodalommal és gyönyörű környezettel töltődhetnek a látogatók. A Völgyhétvégéken nyílik meg Kapolcs új főtere, itt lép fel többek között az Erik Sumo Band, a Csík Zenekar, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Random Trip, a 30Y és az Ivan and the Parazol. Egy-egy hétvégére programot hoz majd a Harcsa Veronika Udvar, a Momentán Udvar, a Kaláka Versudvar, a Hagyományok Háza Folkudvara, a Hangfoglaló Udvar, a Színház Színpad, a Világzenei Udvar és a 30 éves Muharay Elemér Népművészeti Szövetség. Aktív programokban sem lesz hiány, biciklis és gyalogos túrák indulnak a Völgyhétvégék minden napján.

Itt olvashatsz a déli part legszebb helyeiről is: