60+ kerthelyiség, teraszos és kiülős hely Budapesten 2022 nyarán

Egy jó nagy csokorba szedtük azokat a hangulatos kiülős helyeket Budapesten, amik 2022 nyarán is nyitva lesznek. Kerületek szerint tudtok keresgélni a kerthelyiségek és teraszos helyek között külön Budán és Pesten. Válasszatok közülük, ha egy szabadtéri vacsorára, itókázásra vagy beszélgetésre vágytok!

Cikkünket 2022. április 14-én frissítettük utoljára.

Budai kiülős helyek

I. kerület

Bereg Embassy Bar & Café

Ez a hely Buda egyik legrejtettebb gyöngyszeme. A zajos Széll Kálmán tértől csupán néhány percnyi sétára, az organikus modern magyar építészet egyik legjobban sikerült lakóházának, a Hattyúház udvarán bújik meg ez a beregi tájegységet népszerűsítő kincsesláda (a dzsemek és a pálinkák is innen jönnek), ahova nem csak egy laktató ebédmenüért (1790 forint) és néhány kupica Talléros pálinkáért éri meg beugrani: a helyből áradó vidéki nyugalomhoz ugyanis hozzátartoznak az állatok is!

1015 Budapest, Batthyány utca 49.

Kiülős helyek Budapest: Bereg Embassy Bar & Café

Monkey Bistro

Kivételes helyszín szolgál a város legújabb rooftop bisztrójának helyszínéül, ugyanis a Monkey Bistro nem máshol rejtőzik, mint a Várkert Bazár Öntőház udvarában, amelyet a fő lépcsősoron felsétálva, a Rózsakerten keresztül közelíthetünk meg legegyszerűbben. A panorámás tetőterasz hangulatos szabadtéri bútorokkal, 11 tételes Gin & Tonik Bárral, csapolt és üveges magyar kézműves sörremekekkel, minőségi bar food kínálattal és élő DJ-setekkel robbant be a köztudatba, amelyek társaságában akár a nyár legmelegebb napjain is lazulhatunk, keddtől szombatig, délután 5 órától egészen éjfélig.

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4. (Öntőház udvar)

Teraszos helyek Budapest: Monkey Bistro

II. kerület

Bálint Galéria és Kávézó

Egy második kerületi budai villa aljában bújik meg az eldugott kultúrkávézóként ismert Bálint Galéria. A helyiség korábban műhelyként kezdte, később felmerült a bútorkereskedés ötlete, a vendégek pedig végül a kényelmes bútorok között – amelyből néhány a mai napig megmaradt – inkább a kávézás mellett döntöttek. A kávézó körül kialakított különleges hangulatú kerthelyiséget élénk kék színű kovácsoltvas bútorok teszik teljessé, na meg a hely tulajdonosa, Lacza Bálint, aki több mint húsz éve ugyanolyan lelkesedéssel és örömmel fogadja a vendégeket.

1026 Budapest, Házmán utca 5.

blank
Fotó: Bálint Galéria Kávézó Facebook

Jégkert

Buda szívében, a Széna téren, szemben a Mammut 2-vel és a Millenáris Széllkapuval helyet kapott jégpálya nyaranta hatalmas sörkertté alakul. Bejutni a Varsányi Irén utca felől lehet, ahol méretes és nem kicsit hangulatos szabadtéri kerthelyiség 13 óriás TV-vel, 36-féle csapolt sörrel, pub food és óriás hamburgerekkel várja a szurkolókat. Védettségi igazolvány nem szükséges, a kiemelt EB-közvetítésekre az online foglalás viszont elengedhetetlen.

1027 Budapest, Bakfark Bálint utca 2. (Széna tér)

Kerthelyiség étterem Budapest: Jégkert

Jurányi Suterene

A Jurányi Közösségi Inkubátorház saját bejárású vendéglátóegységgel is rendelkezik, ami szerencsére jóval több a kulturális intézményekben található büféknél. A Jurányi Suterene zenei történéseknek is otthont ad, valamint az étel- és italkínálat is kiváló, a legjobb mégis a lakóházak között megbúvó kerthelyiségük, ami viszonylag korán, 21:30-kor bezár, hogy ne zavarják a lakók nyugalmát, így érkezzetek időben!

1027 Budapest, Csalogány utca 45.

Budapest legjobb kiülős helyei: Jurányi Suterene

Hello Buda

A Rózsadomb szíve is tartogat meglepetéseket, érdemes lesz többször is útba ejteni, hiszen a tavaly nyílt Hello Buda nem akármilyen lehetőségekkel kecsegtet. A piachangulaton túl, sokszínűbb profillal lehel életet a környékbe a hely, hiszen részben szórakozóhely, részben termelői piac, részben kulturális helyszín, ahol aztán tényleg mindenki megtalálhatja a számításait. Ha pedig a nagy piacozásokban kicsit megfáradva, megpihennénk nézzünk szét a street food fogások között este pedig kanyarodjunk vissza ide akár egy kis zenével megspékelt jéghideg frissítőre.

1025 Budapest, Törökvész út 93.

blank
Fotó: Hello Buda Facebook

Kifli ÉS Kocsma

A név magáért beszél: a hűvösvölgyi Kifli ÉS Kocsma két legyet üt egy csapásra, hiszen nem csak friss, házi kiflivel (mellé sonkával, kolbásszal és töpörtyűvel) várják a vendégeket, hanem prémium minőségű italokkal is. A koncepció egyszerű, de nagyszerű, a kiszolgálás mindig kifogástalan, a hangulat pedig szimplán jó.

1028 Budapest, Rezeda utca 1.

blank
Fotó: Kifli ÉS Kocsma Facebook

Élesztő Terasz

A Tűzoltó utcai közkedvelt sörbár immár Budán is megnyitotta kapuit, méghozzá a város tetején, a Mammut legfelső szintjén. Az Élesztő csapata hosszas előkészület után, de annál nagyobb lelkesedéssel, na meg 15 féle sörcsappal, natúrborokkal és széles gin, valamint whiskey kínálattal készült a június végi nyitásra, nehogy szomjasak maradjatok. A finom és minőségi alkoholos italok mellett a kilátás sem utolsó, szóval irány a Mammut teteje, ragadjatok meg egy frissen csapolt kézműves sört, és elmélkedjetek az életről.

1121 Budapest, Lövőház utca 2-4.

blank

Samantha (Végleg bezárt!)

Ugye te is emlékszel még arra, amikor a Mammut megépült? Jártál a Pirosba és a Promenádba? Buliztál a Jamben és a Miniatűrben? Jó hírünk van! A Millenáris Park visszatér az életedbe! A Samanthába bármikor leugorhatsz egy fehér atlétában és egy farmerban a gyerekkel, de koccinthatsz a csajokkal és a barátokkal kicsípve, egy buli előtti estén. Sőt! Mindezt akár felváltva is teheted. Jógázz reggel, válogass egész nap az egészséges bowlok (by Moana Bowls) és dzsúszok közül, vagy koccints egy klasszikus Samantha koktéllal a naplementében. Ahogy a kedvenc Szex & New York-karakterünk mondaná: Don’t be a lady. Be a legend!

1024 Budapest, Millenáris Park

blank

Zsiráf Buda

A Millenáris új parkrésze, gyönyörű szépre sikerült Széllkapu Park ad helyet az Eiffel teret már korábban meghódító Zsiráf második egységének, amely ligetes-mezős-tavas környezetben, Instagramra kívánkozó kilátással, hideg sörökkel és gyöngyöző fröccsökkel lesi kegyeinket – mondanunk sem kell, maradéktalan sikerrel. Tökéletes választás, akár randihelyszín után kutatsz, akár a hétvégi baráti összejövetelhez keresed a megfelelő szpotot, de a Zsiráf a munka utáni lazításban is segítségedre lesz.

1024 Budapest, Kis Rókus utca 2-4.

blank

III. kerület

Budapest Garden

A III. kerületi Budapest Garden 13 ezer négyzetméterén minden van, mi szem-szájnak ingere: kertmozi homokos „tengerparttal” és nyugágyakkal, trambulin a gyerekeknek, street food, fröccsterasz, alkalmanként designpiac, foci- és strandröplabda-pálya, sörház, és még sokáig sorolhatnánk, de inkább hagyjátok magatok mögött a betondzsungelt, és nézzétek meg ti is!

1036 Budapest, Árpád fejedelem útja 125.

Budapest Garden

Csini Terasz – nyitás: május 6.

A Csini Terasz a vadregényes Római-parton, az északi vasúti összekötő híd közelében vár minden természetkedvelő gasztro- és partiőrültet, legyen az két- vagy négylábú. A Csini 700 négyzetméteres kertesített teraszán jól megférnek egymás mellett a Risotto Bazaar színes, gluténmentes, rizses fogásai és a Tuning Burger díjnyertes street foodjai, a pezsgő latin zenék és a hűsítő deep house ütemek, a jó társaság és a nyugodt kikapcsolódás. A vízparti idillre a kedves kiszolgálás és a bőséges italválaszték teszi fel a pontot, a LED-falnak köszönhetően pedig a legnagyobb sporteseményekről sem kell lemaradnod!

1031 Budapest, Római part 33.

Teraszos étterem Budapest: Csini Terasz

Fellini Római Kultúrbisztró – nyitás: május 1.

Az óbudai Római-parton májustól októberig operáló Fellini az elmúlt évek során egy szimpla folyóparti sörözős-grillezős helyből igazi fogalommá nőtte ki magát: a szerelmes párok, baráti társaságok, megpihenő biciklisták, családok és kutyás népek Mekkájaként üzemelő Fellini egy büféként funkcionáló cirkuszi lakókocsiból, egy grillpultból, rengeteg csíkos nyugágyból és raklapokból összebarkácsolt asztalokból áll, de van egy faházikó a kisebbeknek, élő zene a nagyobbaknak és egy kerékpárszerviz a kerékagyaknak is.

1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 5.

Dunaparti kiülős helyek: Fellini Római Kultúrbisztró

Kobuci – nyitás: április 21.

A 3. kerületi Zichy kastély udvarában fellelhető Kobuci több, mint szabadtéri helyszín. Mennyei street food kínálattal, és frissítő italok hosszú listájával találja magát szemben a betérő vendég, akik egyedi zenei programokra számíthatnak minden nap. A nyári felhozatal része lesz a Budapest Bár, az Ivan & the Parazol, a The Qualitons, Palya Bea, és az Esti Kornél, csak hogy néhányat említsünk. A belvárosból a 9-es busszal könnyen megközelíthető, az Árpád hídtól pedig az 1-es villamossal lehet eljutni a kertbe.

1033 Budapest, Fő tér 1.

Kiülős helyek Budapest: Kobuci

Kolosy Garden

A néhány évvel ezelőtt emberléptékűbbé átszabott Kolosy tér foghíjtelkén találjuk a hangulatos Kolosy Gardent, a környék legújabb gasztrobárját. Az olaszos vonalat képviselő konyha egész héten ontja magából a nápolyi stílusú pizzákat, tésztaételeket, antipastikat és talján desszertkülönlegességeket, míg a hétvégi brunchok alkalmával a Café Brunch klasszikus villásreggelijeivel várják a nagyérdeműt. A toroksimogató felfrissülést koktélok, csapolt sörök és borok széles választéka biztosítja, a hangulatcsinálásban pedig jobbnál jobb zenék lesznek a vendégek segítségére.

1036 Budapest, Kolosy tér 3.

blank

Miamor Rómaim

2022-ben is hatalmas szeretettel várja régi és új vendégeit a Miamor, a Római-part legnagyobb élményközpontja. Számos sportolási lehetőség közül tud választani, aki őket választja: strandröpi, teqball, pingpong és még teqballasztal is megtalálható náluk. A legkisebbeket, miután kijátszották magukat a játszótéren vagy a trambulinon, fagyizó várja, ahol gofri is számtalan változatban kérhető. Nem szabad elfelejteni, hogy vegán és húsos kínálattal is rendelkeznek a Las Vegan’s és a Smoke Riders által, így mindenki igényeit ki tudják elégíteni. Bárjukban hűsítő limonádék és koktél egyaránt megtalálható. A kutyusokat is szívesen várják, hiszen 100%-ban kutyabarát hely.

1031 Budapest, Római part 47.

blank

Nap bácsi – nyitás: április 29.

Láblógatás felsőfokon! A Nap bácsiban a Duna-part konkrétan a lábadat éri, elnyúlhatsz egy kényelmes babzsákban, megkóstolhatod a bográcsban rotyogó, újragondolt egytálételeket, mellé pedig ihatsz egy jó hideg IPA-t. Ennél többre pedig nincs szükség egy jó nyári estéhez.

1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 9.

blank

Mad Buda Garden

Idén tavasszal mindenképp próbáljátok ki Buda új sörös kerthelyiségét, amely a Mad Kert és a Madhouse ötvözeteként jött létre. A Mad Garden Buda jövő héten nyitja meg kapuit, a helyszín kinézetét pedig egyelőre ugyan homály fedi, de egy biztos: a pultban 11 sörcsapból érkezik majd a folyékony kenyér, köztük a Mad Scientist legkedveltebb és újfajta söreivel. A kert kutyabarát és még egy színpadot is kialakítottak, ahol élőzenével kedveskednek majd nektek. Amennyiben felkeltettük az érdeklődéseteket, látogassatok el a nyitóhétvégére, mert elég valószínű, hogy ez lesz az új kedvenc kiülős helyetek.

1035 Budapest, Miklós tér 1.

Terasz Budapest: Selyemgombolyító Gourmet Garden

XI. kerület

Aligátor – Kopaszi

Természetes, vízparti élőhelyének közelében, a Kopaszi-gáton vert tábort Budapest lehető legszelídebb ragadozója, az Aligátor. A dunai panorámával és változatossággal gyönyörködtető bár és bisztró terasza a hét minden napjára kínál valami újat: vasárnap délelőttönként svédasztalos brunch felett lustálkodhatunk, míg tematikus estéiken más-más zenei stílusok hozzák hangulatba a lazítani vágyókat, azt azonban még mi sem gondoltuk volna, hogy a kínálatukban található 12 féle gin végül jazzdallamokkal és nem tonic-kal csúszik a legjobban. Kóstoljátok végig füstös zamatot nem nélkülöző BBQ és grillételeiket, majd feküdjetek ki egy kényelmes napozóágyba, és pihenjetek, ameddig csak jólesik.

1117 Budapest, Kopaszi-gát 10.

blank

Avar Presszó és Sörkert

Az Avar Presszó és Sörkert hangulatos, hatalmas fákkal teli, retró hangulatú kerthelyisége egész évben nyitva áll előttetek, csak az időjárás befolyásolja a kinti üldögélést. Tavasszal azért már jó eséllyel helyet foglalhattok a teraszon is, ahol autentikus, kockás terítős asztalokkal, kézműves sörökkel, harapnivalókkal (melegszendvics, perec, sós ropogtatnivalók) és egy vetítővászonnal várnak benneteket. Kövessétek végig a legizgalmasabb sporteseményeket náluk, vagy csak üljetek be barátokkal egy-két pohár sörre, az este indítása/zárásaként.

1118 Budapest, Avar utca 31.

blank
Fotó: Avar Presszó és Sörkert Facebook

Budai Parkszínpad – jelenleg zárva, infók hamarosan

Sokan nem is tudják, hogy a Feneketlen-tó szomszédságában található Budai Parkszínpad régebben is hatalmas népszerűségnek örvendett, igaz akkoriban leginkább csak mint kőszínház működött. A hely történetében volt egy hosszú, csendes időszak, amikor zárva tartott, de szerencsére pár éve ismét teljes üzemmódba kapcsolt. A Parkszínpadon lehet enni és inni, de megannyi zenei programmal is találkozhatunk itt.

1113 Budapest, Tas vezér utca 3-11.

Kerthelyiség Budapest: Budai Parkszínpad

Dunaparty Megálló 

Albertfalva egyetlen Duna-parti szórakozóhelye a városszerte híres lángosukon túl palacsintával, sült hekkel, csapolt sörrel, fagyival és ami a legjobb, barátságos árakkal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Míg a gyerekek csúszdáznak vagy épp a mászófalon csüngnek, addig a felnőttek élvezhetik az élő zenei koncertet, miközben csapolt cidert vagy meggysört kortyolnak. Az alapozgatás után jöhet az este fénypontja: hogy egy klasszikus sajtos-tejfölös vagy egy töltött baconös lángost tolsz be, csak rajtad áll.

1117 Budapest, Hunyadi János út 162.

Dunaparti kiülős helyek: Dunaparty Megálló

Dürer Kert

A Dürer Kert üzemeltetői a víz- és természetközeliség, valamint a régi helyszín méretét meghaladó lokáció miatt döntöttek a BudaPart mellett. Munkájukkal igyekeznek kutyabarát, rendben tartott környezetet kialakítani az ide látogatóknak, mindent megtesznek, hogy rehabilitálják az eddig elhanyagolt zöld területet. A szórakozóhely hangulatos kerthelyiséggel nyitotta meg kapuit a XI. kerületi BudaPart épülő városnegyedében. A hangszigetelt termek fokozatosan nyitnak meg, de már idén nyáron is kisebb akusztikus koncertekkel és fesztiválokkal csábítják majd ide a pesti és budai közönséget, mindamellett, hogy szeretnék kihasználni az új hely adottságait is, így a Lágymányosi-öböl érintett szakaszán úszószínpad kialakítását is tervezik. Az Eb-közvetítésekhez használt vásznat kísérleti jelleggel kertmozihoz is bevetik, így a ’80-90-es évek legjobb alkotásait immár a Duna-part szomszédságában kialakított Dürer kertteraszán ingyenesen élvezhetitek.

1117 Budapest, Vízpart utca 1.

blank

MAG kert

A kelenföldi MAG kert lesz az új törzshelyed, ha egyetértesz azzal, hogy egy laza hangulatú kerthelyiség minőségi ételekkel és italokkal maga lehet a földi paradicsom. A bohém kültéri vendéglátóhelyet sörpadok, függőágyak és a strandról ismerős napernyők ékesítik, melyek felhőtlen fesztiválhangulatot visznek a legátlagosabb hétköznapba is, nem túl messze a belvárostól, de mégis tisztes távolságra. A kültéri húsfüstölőnek és a MAG kert kivételes BBQ szakácsának hála, az udvarban gyakran tartanak grillpartikat, melyek után lemozoghatjuk a bevitt kalóriákat a pingpongasztalnál. Ilyen szuper környezetben a hideg sör (vagy jeges limonádé) is jobban esik!

1119 Budapest, Kelenvölgyi határsor 3.

Kerthelyiség Budapest: MAG kert

Pagony – végleg bezárt

A Pagony kétségtelenül az egyik legmenőbb hely Budapesten, ahol jó időben lazulhat az ember, emellett az egyik legegyedibb kültéri vendéglátóhely is, hiszen az étterem kerthelyisége a Gellért Fürdő régi gyerekmedencéjében üzemel. Hol máshol lehetne egy kiszáradt medencében fröccsöt iszogatni, ha nem a gyógyfürdők városában? Az italok mellett egy jó hamburgert és grillfinomságokat is el lehet fogyasztani, miközben kültéri jógaórát, illetve cseh és magyar kézműves söröket élvezhetnek a vendégek a madárcsicsergés közepette.

1114 Budapest, Kemenes utca 10.

Pagony

VakVarjú Beach Bistro – jelenleg zárva, infók hamarosan

A Kopaszi-gátról általánosan elmondható, hogy a város egyik legjobb placca mindenféle szabadtéri relaxálós-feltöltődős időtöltéshez, hiszen a ringatózó Duna mellett egy nyugodt kis öböl is vár itt minket, selymes zöld pázsittal, na meg jobbnál jobb kiülős-beülős helyekkel! A házias, magyaros ízekért irány az Újlipótvárosban, a Paulay Ede utcában és Újbudán is ismert és népszerű Vakvarjú éttermek nyári, teraszos kiadása, a VakVarjú Beach Bistro, ami az éttermekben megszokott fogásokon túl különböző grillételekkel, frissítő limonádékkal és festői környezettel is hódít.

1117 Budapest, Kopaszi-gát 2.

Dunaparti kerthelyiségek: VakVarjú Beach Bistro

XII. kerület

aMajomhoz – Buda titkos kertje

A Pontoon csapata felfedezett Budán a Városmajor szívében egy nagy történelemre visszatekintő, elhagyatott kertet, amely a járvány utáni időkben, az összefogás jegyében teret és lehetőséget biztosít mindannak, ami idén elmaradt. A Majomhoz minden este más élménnyel várja az odalátogatókat, hiszen az eklektikus programkínálatban megférnek egymás mellett a gasztronómiai, kulturális és zenei események is. A Divino és a La Cabina truckjai állandó szereplői a titkos kertnek, de olyan gasztronómiai vendéglátóegységek is középpontba kerülnek majd, mint a Pomodoro.

1122 Budapest, Maros utca 56.

Egy különleges hely: Majomhoz - Buda titkos kertje

Hinta – jelenleg zárva, infók hamarosan

Budán nyitotta meg teraszát a város legújabb egyetemi szórakozóhelye, a Hinta. A Testnevelési Egyetem kampuszán helyet foglaló szabadtéri intézmény napközben hűsítő koktélokkal és a Sushimii prémium sushikínálatával várja a vendégeket, esténként pedig az élő sportközvetítések duruzsa vagy épp DJ Marchello lábmozgatós ütemei szolgálnak aláfestés gyanánt az itallap kézműves sörszekciójának mintavételezéséhez. Minőségi italkínálat, óriás vászon, a budai fiatalság krémje, profi kiszolgálás és az elmaradhatatlan hinták biztosítják a felhőtlen hangulatot a hét minden napján!

1123 Budapest, Alkotás utca 44.

blank

Majorka

A Majorka immár 13 éve fogadja vendégeit a Városmajor árnyékot adó gesztenyefái alatt. Nyári programok terén terén igazán impozáns a kínálat: sportközvetítés, gyerekprogramok, akusztikus koncertek és DJ-szettek váltják egymást naponta. Étel-ital is van dögivel, hétköznapokon például ebédmenü, de mindenmentes jégkrém, magyar kézműves gin és vegán Beyond Burger is a kínálat részét képezik.

1126 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 16.

Majorka

Normafa Síház – költözés alatt, tervezett nyitás: április vége

Június végén nyitotta meg a többek között a Pontoont is üzemeltető brigád a 2020-as nyár egyik legnagyobb meglepetéshelyét a Normafán található, 1930-ban épült síházban. A vendéglátóegység lokációja önmagában megér egy látogatást, de ehhez hozzájönnek még a jobbnál jobb zenei programok, a Tereza és a Mazel Tov főszakácsának méltán híres fogásai, filmvetítések, ruhavásár és gyerekprogramok.

1121 Budapest, Eötvös utca 59.

Normafa Síház

XXII. kerület

DP BBQ

A Kopaszi-gáttól délre is van élet! Ennek legékesebb bizonyítéka a siófoki Déli Part BBQ budafoki ízlelőhelye, a DunaFok szabadidőpark szívében található DP BBQ. A húsimádó kerékpárosok eme messze földön híres oltára tavalyelőtt kezdte magából először eregetni az étvágygerjesztő füstjeleket, most pedig újra ontja magából a finomabbnál finomabb grill- és barbecueételeket – egyelőre szigorúan csak elvitelre. Sajben Csaba és csapata hamburger, pulled pork szendvics, cigánka yakitori (a híres disznótoros étel baobuciba töltve, kínaikel-salátával és algachipsszel kísérve), mázas oldalas és más különlegességek sorával vár mindenkit péntektől vasárnapig, dél és este hat között!

1221 Budapest, Hajó utca 2.

DP BBQ

Vasmacska Terasz

Budafokon, közvetlenül a varázslatos hangulatú Duna-parton találjuk a saját kikötővel rendelkező Vasmacska Teraszt, ahol a Duna romantikája és a budapesti gasztroszcéna dinamizmusa úgy fonódik össze, mint a szálak egy matrózcsomóban. Akár biciklivel, akár motoros hajóval érkezünk, a Vasmacska egyaránt ideális választás családi ebédekre és romantikus vacsorákra is, köszönhetően a nyugodt környezetnek és a remek érzékkel összeállított étlapnak. Halevő olvasóinknak jó szívvel tudjuk ajánlani a marinált hagymákkal és francia kenyérrel feltálalt haltepertőt, a sokhalas halászlevet és a fehérboros kagylótálat, de a húsimádók és az édesszájúak sem fognak üres gyomorral távozni.

1222 Budapest, Fékező utca 1.

Vasmacska Terasz

Kerthelyiségek és teraszos helyek Pesten

V. kerület

Akvárium Klub

A Deák tér környékén járva lehetetlen úgy továbbállni, hogy ne vetnénk néhány vágyódó pillantást a mindig színes és pezsgő Akvárium Klub felé. A trópusi helyeket megidéző Sun & Soda bulik helyszínéül szolgáló terasz időnként élőkoncertektől hangos, és bár minderre a város szívében kerül sor, mégis olyan érzése támad az embernek, mintha egy külön kis világba csöppent volna.

1051 Budapest, Erzsébet tér 12.

Belvárosi kiülős helyek: Akvárium

Csendes Társ

A Csendes Társ terasza egy talpalatnyi Párizs Budapest egyik rejtett zugában, a Károly-kert Múzeum körúti bejáratával szemben – csak a sakkozó bácsik hiányoznak. A csodaszép parkból kihallatszó fátyolos gyermekzsivaj, a kis sarkot övező századfordulós bérházak és a természetes árnyékot biztosító, fölénk magasodó lombok tökéletes partnerek egy franciás reggelihez, délelőtti kávézáshoz vagy délutáni borozgatáshoz – családosoknak pedig a szomszédos játszótér miatt éri meg ide jönni!

1053 Budapest, Magyar utca 18.

Kerthelyiségek a belvárosban: Csendes Társ

Fröccsterasz

A nyaraknak két kihagyhatatlan hozzávalója van: a jó hideg fröccs és egy szellős terasz. Nos, a Fröccsterasz már csak nevében is mutatja, hogy mindezt a két összetevőt tökéletesen vegyíti magába (esténként azért a szellősséggel a hatalmas emberáradat miatt már gondok vannak), ráadásul miután a Deáktól fél percre van, így a baráti társaság bármelyik tagja sec-perc alatt odajuthat tömegközlekedéssel a legspontánabb bulira is. Tökéletes helyszín hétköznap esti lazításokra, a szombat esti bemelegítésre és a vasárnap esti másnapok gyógyítására.

1051 Budapest, Erzsébet tér 13.

Teraszos helyek budapest: Fröccsterasz

KIOSK Garden – jelenleg zárva, infók hamarosan

A Március 15. tér üdvöskéje kőhajításnyira van a Dunától, és ízeivel, hangulatával a mesés Itáliába repít anélkül, hogy repjegyet kellene váltanunk. A fatüzelésű kemencéből érkező nápolyi pizzák, friss salátákat, házi ropogtatnivalók és olasz aperitivok egyszerűen ellenállhatatlanok! A Kiosk Garden egy igazi lazulós terasz a belváros közepén, ahol nyugalomban ejtőzhettek a dolce vita jegyében barátokkal, családdal vagy akár kutyusotok társaságában.

1056 Budapest, Március 15. tér 2.

Budapest teraszok: Piazza Budapest helyére KIOSK Garden

Pontoon

Akusztikus koncertek, jammelés, autentikus cigányzene: csupán néhány példa a Pontoon változatos zenei kínálatából. Gondoskodnak róla, hogy az arra járó áttáncolhassa az éjszakát, akár minden egyes éjszaka, nyáron a legjobb DJ-k bevonásával és élő koncertek sokaságával. A Dunára és Budára néző, lenyűgöző panoráma tárul a Pontoon vendégei elé. Olyan hangulata van ennek a hajónak, amit a városközpontban nem könnyű felülmúlni, és akkor a frissítő italokról még nem is beszéltünk.

1051 Budapest, Vigadó tér 1/A kikötő

blank

VI. kerület

Pótkulcs Budapest

Listánk talán legeldugottabb kerthelyisége a Csengery utca Nyugati pályaudvar felőli végén található, egy felirat nélküli vaskapu és növényekkel befuttatott téglakerítés mögött, így tényleg csak az tér be a Pótkulcsba, aki tudatosan oda igyekszik. Egy kollégánk viccesen megjegyezte, hogy a Pótkulcs “annyira eldugott, hogy néha én sem találok oda.” A titkos helyszín viszont annál izgalmasabb kulturális rendezvényeknek ad otthon: filmklub, Open Mic-estek, folkzenei események, kiállítások és táncház is a repertoár részét képezik, érdemes hát benézni hozzájuk!

1067 Budapest, Csengery utca 65/b

blank

Tereza – nyitás: április 21.

A mexikói gasztronómia egyik budapesti helytartója az 1-es metróval megközelíthető Tereza, amelynek konyháját Kelemen Áron vezeti a közép-amerikai nemzettől elvárható tüzes lelkesedéssel. Autentikus mexikói ételeik helyben készülnek, a ropogós tortilla chipstől az ízlelőbimbókat elkápráztató guacamole mártogatósig. Az al pastor taco és a fajitas de pollo csupán a jéghegy csúcsa, hiszen egy valamire való mexikói étterem nem volna az, ami, a frissítő Margarita, sör, és mezcal, azaz agavépárlat nélkül. A Tereza stábja gondoskodik róla, hogy ne legyen hiányérzetünk, és ez nem csak a menüre értendő; ne hagyd otthon a kutyusod, őt is szeretettel látják!

1065 Budapest, Nagymező utca 3.

blank

Zsiráf – nyitás: április 23.

Voltál már a Nyugati pályaudvar melletti Zsiráfban? Ha nem, gyorsan vedd fel a budapesti bakancslistádra, mert meg kell tapasztalnod a terasz különleges hangulatát. Nyári estéken élőzenés koncertek vonzzák az embereket: a Lépcső Akusztik nevű program keretében neves magyar zenészek szórakoztatják a közönséget. A Zsiráf szinte állandóan teltházas, ezért javasoljuk az előzetes asztalfoglalást! (Vagy vigyetek plédet, és terítsétek le a fűben.)

1062 Budapest, Teréz körút 53.

Zsiráf

360 Bar

Üdv a város legmagasabb tetőteraszán, a 360 Barban, ahonnan tényleg 360 fokban beláthatod Budapestet. És ami még ennél is jobb (sőt még a hely finom enni- és innivalóinál is), hogy élőzenével varázsolják a bárt még hangulatosabbá. Nemcsak randihelyszínnek páratlan, de baráti találkozóknak is kellemes helyszíne lehet.

1061 Budapest, Andrássy út 39.

360 Bar

VII. kerület

Botellón Terasz – nyitás: május 6.

A spontán szerveződő szabadtéri bulik koronázatlan királyai a felhők felé törő hegycsúcsok, zöldellő parkok és levegős terek után most Erzsébetváros szívét hódítják meg: a Botellón Budapest csapata az Elektrotechnikai Múzeum udvarát szemelte ki nyári táboruk otthonául, így csempészve vissza az életet a bulinegyedbe. A Kazinczy utcai Botellón Terasz heti háromszor fogja megidézni a neves spanyol tevékenység szellemét, amely során bolti áron szerezhetjük be szomjoltónkat az udvar wine shopjában, de persze nem kell otthon hagynunk négylábú kedvencünket sem.

1075 Budapest, Kazinczy utca 21.

blank

Kőleves

A Kőleves az a hely Budapesten, ami aztán mindent magába foglal. Évszakonként változó menü, reggeli, a kertben kocsma, bérelhető apartman, bárpult, grillhelyiség, kemencék, bérelhető rendezvényhelyszínek… Vagyis ehetünk, ihatunk, táncolhatunk, sőt, még lakhatunk is itt, az pedig már valóban csak hab a tortán, hogy a kutyusokat is nagyon szívesen látják vendégül, a pezsgésből így ők sem maradnak ki.

1075 Budapest, Kazinczy utca 41.

Kiülős étterem Budapest: Kőleves

Massolit Books & Café

Kávézó és könyvesbolt különleges egyvelege a pesti zsidónegyed aprócska gyöngyszeme. A békés hátsókertben, a fügefák árnyékában gőzölgő eszpresszó mellett olvasott idegen nyelvű könyveknél nincs kikapcsolóbb nyáresti program.

1072 Budapest, Nagy Diófa utca 30.

Massolit Books & Café

Szimpla Kert

A Szimpla története 2001 októberében kezdődött a Kertész utcai kávéház megnyitásával, és 2002 májusában az első Szimpla Kert megnyitásával lett városszerte ismert. Mindkettő autentikus stílusával, a rétegkultúrák iránti nyitottságával és azzal, hogy nem a közvélekedésben élő tipikus vendéglátós arcok, hanem bölcsészféle fiatalok nyitották, iskolát teremtett. Ezt nevezzük ma budapesti romkocsma-kultúrának.

1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Szimpla Kert

Telep

A Madách tér hipszterközpontjában mindenki megfordul legalább egy nyári éjszakán. A Telep már csak nevével is mágnesként vonzza az Y-generáció tagjait, a vonzást pedig csak erősíti a Gozsdu-udvar és a Deák Ferenc tér közelsége, aminek hála a Telep tökéletes helyszíne lehet az este kezdetének és az este befejezésének. A hűvösebb nyárestéken élvezhetjük a kreatív belső dizájnt, amiben stílusok sokasága keveredik, de egyébként meg irány a terasz!

1075 Budapest, Madách Imre út. 8.

Telep
fotó: Demeter Dávid / fb/TelepGaleria

VIII. kerület

A Grund

A 8. kerületi Nagytemplom utcában, a Corvin Pláza mögött bújik meg a Grund, amelyet hatalmas fa kapujáról biztosan észre fogsz venni. Amint belépsz, az lesz az első benyomásod, hogy egy játszótéren vagy, aztán megpillantod az ételeket kínáló standokat és magát a romkocsmát. Mindegy, hogy elvonulnál, vagy a nyitott hallban, esetleg az udvaron foglalnál helyet, nem lesz okod panaszra. Ne maradj le a happy hour ajánlatokról, piacokról, és a szabadtéri vetítésekről sem, térj be bármelyik napon!

1082 Budapest, Nagytemplom utca 30.

A Grund

Fecske Presszó

Egyetemistaként szinte naponta (na jó, havonta) megfordultunk a Szabó Ervin Fővárosi Könyvtárban. Könyvmolykodásunk előtt vagy után pedig gyakran betértünk a Fecskébe, és sokszor még most is kiugrunk az irodából ide, ha megéhezünk. Heti menüjük, ami levest és főételt, sőt, még desszertet is tartalmaz, elég jó árban van, de bármire is essen a választásod, nem itt fogsz legatyásodni, az tuti. Esténként kigyulladnak a színes izzók, és az ebédmenü helyét átveszik a korsó sörök, de a fiatalos társaság mindenesetre marad.

1085 Budapest, Baross utca 10.

Fecske Presszó

Jaromír a Templomhoz

Közel négy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Jaromír a Templomhoz, ahol az utánozhatatlan cseh sörválaszték minden tagja a térség sörfőzdetriójának (Dudák-Bakalař-Maxmilian) üstjeiben készül, ezért a minőségük garantált. A Lőrinc pap téren kialakított kocsma hangulatában is a zseniális folyékony kenyereiről ismert kelet-európai ország hangulatát idézi, ehhez pedig a konyhájukban készült ételek is nagy mértékben hozzájárulnak. A lényeg talán mégis az, hogy minden egyes fogásukhoz tökéletesen illik bármelyik itt kapható sör. Van egy jó hírünk: a Jaromír különböző kocsmáit már négy helyen megtalálhatjátok a fővárosban!

1088 Budapest, Lőrinc pap tér 4.

blank

Lumen

Kevés hangulatosabb hely van a VIII. kerületben a Mikszáth Kálmán térnél nyáron. Ez többek között a kis Lumen kiülős teraszának köszönhető, amely többnyire a hét minden napján dugig van kézműves sört kortyolgató emberekkel esténként. Ha nem lenne hely, érdemes pár utcával lentebb sétálni a nagy Lumenbe, ahol egy zöld hátsó udvarban bújhatsz el a nyüzsgő belváros zajai elől.

1085 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2.
1085 Budapest, Horánszky utca 5.

Lumen

Zengő Bár

A Zengő Bár még tavaly nyáron nyitotta meg kapuit az észak-olasz hangulatú Mikszáth tér sarkán, aztán a járványügyi intézkedések miatt hamar be is zártak, a 2021-es év első vendégeire pedig egészen a nyári szezon elejéig kellett várniuk. A Palotanegyed szívében található, akár 70 fős rendezvények tartására is alkalmas, kis terasszal rendelkező pincebárban alapvetően a kis tételszámú magyar boroké a főszerep, de a 250 palackos választék mellett azért kézműves söröknek és rendhagyó röviditaloknak is jutott hely a polcokon. A kínálatot borkóstolók és tapasok színesítik: az all-inclusive antipasti tál mangalicasonkával, spanyol chorizóval, ínyenc kencékkel és háromféle sajttal ágyaz meg az alkoholos specialitásoknak.

1088 Budapest, Krúdy Gyula utca 6.

blank

IX. kerület

Budapest Park – nyitás: április 21.

2022-ben is hatalmas boldogságban nyitja meg kapuit az élő zene szerelmesei előtt a Budapest Park. A koncerthelyszín erős line-uppal, tágas térrel és a csillagos ég alatti önfeledt bulizással várja a látogatókat, egészen október közepéig. A részletes, folyamatosan bővülő programokról ITT olvashattok bővebben.

1095 Budapest, Soroksári út 60.

Élesztőház

Tágas belső udvarával téged is vár az Élesztőház, ahol kézműves sörök hosszú listájáról választhatod ki a neked legjobban tetsző fajtát szomjad oltására. A Corvin-negyedtől nem messze fellelhető romkocsma egyben boutique hotel, apartman étterem és koktélbár is, de sokoldalúságának köszönhetően kávékülönlegességek, kolbászos finomságok és söriskola is várja náluk az ínyenceket. Összesen 27 sörcsap tétele közül választhatsz, ha bírsz!

1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

Élesztőház

Sörterasz a Bálnánál – tervezett nyitás májusban

A Bálnánál lévő Sörteraszon a csodálatos dunai panoráma, 50-féle csapolt sör, na meg persze a társaság járul hozzá az egész nyáron át tartó fesztiválhangulathoz. Itt a kitűnő hangulathoz 200 sörpad, egy hatalmas LED-fal biztosítja, hogy kényelmesen végigizgulhassátok a legfontosabb sporteseményeket. A falatozni való BBQ finomságokról a Tuning Burger csapata gondoskodik, és ha nem tudnál választani a sörsokaságból, a DiVino adja majd kezedbe a legjobb borokat.

1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

blank

X. kerület

Kertem – nyitás: április 21.

A gyermek-, bicikli-, kutya- és emberbarát kocsma, a Kertem tavaly óta vadonatúj helyszínen ugyan, de nagy örömünkre megnyitotta kapuit. Nyári törzshelyünk új otthona a Kőbányai út 30. alatt, a Közlekedési Múzeum – Volt egyszer egy Északi kiállítása és az Eiffel Műhelyház kertjében lett berendezve, ahol hasonló vendégszeretettel, hamisítatlan hangulattal és széles kínálattal csalogatják régi-új törzsvendégeiket a X. kerület szívébe.

1101 Budapest, Kőbányai út 30.

blank

Mad Kert

A Mad Scientist kisüzemi sörfőzde Maglódi úti főhadiszállásának udvara időről időre megnyitja kapuit, ahol sportközvetítésekkel, kertmozival és nem utolsó sorban mindig héten aktuálisan összeválogatott csaplistával várja a sörrajongókat. Ha szerencsések vagytok, elcsíptek egy sörkóstolót is, melyen az új főzetek is bemutatásra kerülnek. A srácok minden eseményre készülnek alkoholmentes opciókkal is, hogy a sofőrök, kicsik, várandósok, másnaposok és a józanodók is találjanak kedvükre való kortyolni valót. Az udvaron az éhesszájúakat a Zabáljcsak autója várja pulled pork finomságaival. Ha focikerülők is akadnak a társaságban, az se gond, a kert teljesen területén nyugodtan lehet a napsütésben és a kúlságban sütkérezni vagy a játszóházban kiereszteni a fáradt gőzt. Az aktuális nyitvatartást keressétek Facebookon.

1106 Budapest, Maglódi út 47.

blank

MONYO Land – tervezett nyitás májusban

Tavaly év elején beharangozták, hogy az ország egyik kedvenc kézműves sörmárkája nemcsak, hogy saját főzdeparkba költözik, hanem a csapat egyúttal kialakít egy egész szórakoztatókomplexumot, amely a MONYO Land név alatt fut majd. Az első szezon után azonban átalakul a helyszín, 2022 nyarán sok-sok családi programmal, gasztroeseményekkel és kisebb, hangulatos koncertekkel várják a látogatókat.

1103 Budapest, Gyömrői út 148/c.

blank

XIII. kerület

Figaró kert

Újabb zöld oázisra bukkantunk a város szívében: a 13. kerületi Figaró kert népszerű találkozóhely, ami áprilistól októberig tartja nyitva kapuit. Ha leszáll az est, kézműves sörök, minőségi borok, és díjnyertes pálinkák uralják a terepet a kertben, viszont ugyanitt felhörpintheted a napindító kávéd, és elköltheted a reggelidet is. Délután hűsítő limonádék és gigantikus hamburgerek közül választhatsz, amit akár a kert közepén elhelyezett szökőkút mellett is elfogyaszthatsz.

1137 Budapest, Katona József u. és Borbély u. sarka

Figaró kert

Kabin – nyitás: április 29.

A Népsziget ad otthont a 2017-ben életre hívott Kabinnak, aminek népszerűségének titka a természet közelségében, a frissítő italokban, és a különleges atmoszférájában rejlik. Elhelyezkedése és pihentető hangulata miatt tökéletes helyszíne jógaóráknak, vagy szimplán a naplementében való gyönyörködésnek, de időnként koncerteket is szerveznek a partra. Az Újpest-Városkapu metrómegállótól 10 perc sétányi távolságra fellelhető Kabin gyermek- és állatbarát, kínálatában a grillezett finomságok viszik a prímet.

1138 Budapest, Népsziget

Kerthelyiség a 13. kerületben: Kabin

Stég pub

A budapesti nyárhangulatért irány a Margitsziget, azon belül pedig a Gasztrosétányon található Stég pub, ami a belvárosi hangulatot hozó vízipipákkal, a hamisítatlan vízparti fílinget felidéző isteni lángossal, lepénnyel és hamburgerekkel, na meg reggae zenével vár minden nap.

1138 Budapest, Margitsziget

Stég pub

Wasser

Az Újpesti vasúti híd másik oldalán, a Kabintól egy köpésre fekszik a tavaly tavasz óta üzemelő, autentikus fesztiválhangulatot idéző Wasser. A színes ponyvák árnyékot, míg a babzsákok kényelmet biztosítanak a hőségben, de nincs hiány hideg italokban és jó street foodban sem. A víz közelsége és a képeslapra való naplementék mellett a programok is szuperek: idén nyáron lesz jóga, bábszínház és tánc!

1138 Budapest, Népszigeti út 727.

Wasser

XIV. kerület

Pántlika

A hatvanas éveket éli tovább az 1964-ben nyitott városligeti Pántlika, ahol van minden, ami a retróhoz kell: (mű)bőr fotel, kényelmetlennek tűnő székek, piros kockás terítő, játékok sokasága, kellemesen szocreál bútorok és kiegészítők, nyáron pedig mindezt ráadásul a teraszon is élvezhetjük. A Pántlika nemcsak konyhája és hamburgerei miatt emlékezetes, hanem azért is, mert itt tényleg történelmi levegőt szívhatunk magunkba, történelmi helyszínen.

1146 Budapest, Hermina út 47.-tel szemben

Pántlika

Piknik Kert

A Mőcsényi Mihály botanikus kert szolgál otthonául a Városliget legújabb büszkeségének, a természetközeli hangulatot, finom falatokat és frissítő italokat ígérő Piknik Kertnek. Az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel eső bár teraszán borozgatva az embernek olyan érzése támad, mintha (kis túlzással élve) a párizsi Jardin des Plantes-ban lenne, de ha ahhoz támad kedvünk, a kert füvében is elterülhetünk egy tortillákkal, salátákkal és édességekkel megpakolt piknikkosár társaságában. A nyárra szabadtéri mozival, kisebb koncertekkel és élő DJ-szettekkel készülnek, sokszínű feltöltődésre csábítva az örökzöld filmek, lágy dallamok és ismétlődő ritmusok rajongóit.

1146 Budapest, Városliget

blank

Zöld Küllő

Az egyik kedvenc vendéglátóegységünk a Ligetben a Zöld Küllő, amely közvetlenül a Vajdahunyad vára mögötti zöld füves területen húzódik meg. Akár gyerekekkel, biciklivel vagy kisállattal érkezel, náluk bármikor felfrissülhetsz egy pohár fröccsel vagy limonádéval a platánfák árnyékában. Friss, szaftos kolbásszal és házi lepénnyel, vagy egy brutál jó hentes burgerrel is csillapíthatod éhségedet, míg a diétázók is jól laknak majd a pankó morzsás csirkemellel vagy cézár salátával. Fiatalos, mosolygós csapattal, újrahasznosított bútorokkal és sok-sok finom itallal vár téged is a Zöld Küllő.

1146 Budapest, Paál László út/George Washington sétány

Zöld Küllő

Teraszos helyek Budapest környékén

Budaörs

Gastrogarden

A Budapest-várostáblán túl is van gasztroélet. Erre az egyik legjobb és legújabb példa a budaörsi Gastrogarden: az 1-es főút mentén megnyílt kulináris gyöngyszem pokolian jó BBQ ételekkel, vékony tésztás olasz pizzákkal, 100% magyar marhahúsból készült hamburgerekkel, salátákkal, wrapekkel és csapolt sörökkel várja a minőség iránt elkötelezett vendégeket. A több food trucknak is lakhelyéül szolgáló udvaron rendre ott találjuk többek között az autentikus mexikói street food fogásokkal hódító MexKitchent, az isteni pékárukban utazó Pék Taxit és az újhullámos Blitz Pizzát, akik a Városmajorból tették át ide a székhelyüket.

2040 Budaörs, Szabadság út 310.

Teraszos helyek Budaörsön: Gasztrogarden

Ha a láblógatás előtt kirándulnál egy jót Budapesten: