Modern, magyar, must-visit: Andrássy Food & Wine

Talán a baráti társaságoddal többször beszéltetek már arról, milyen jó ötlet lenne felfedezni távoli országok konyháját; minden hónapban kiszemelnétek 1-2 helyet, amit aztán együtt tesztelnétek le. Mi volna, ha azt mondanánk, a magyar konyhát is érdemes felvennetek arra a bizonyos listára?

A magyar gasztronómia legfinomabb fogásait nem kizárólag a külföldiek miatt főzik Budapest neves éttermei. Kis hazánk népszerű főételei, desszertjei kóstolásra csábítják a helyieket is, akik személyesen tapasztalják meg, hogyan válnak tradicionális fogásaink trendi tételekké az étlapon. Az Oktogontól kőhajításnyira megtalálható Andrássy Food & Wine tökéletes célpont lehet, mert amellett, hogy remek ételeket szerepeltet az étlapján, a nyugodt, inspiráló légkör is adott. Mindezekről személyesen győződtünk meg még december elején, és hogy minél többet megtudjunk az étteremről, a tulajdonos Forrai Miklóssal leültünk egy ebéd előtti beszélgetésre. (A Miklóssal készült interjúnkat itt olvashatod el!)

Róla egyébként előljáróban azt érdemes tudni, hogy rendkívül elkötelezett képviselője a magyar gasztronómia népszerűsítésének. Csapatával 11 ország gasztronómiai rendezvényének állandó szereplője, a hazai kulináris élvezeteket neki köszönhetően a világ számos táján a legnépszerűbb magyar ételeken keresztül élhetik át az emberek. Nem kaphatja meg bárki a lehetőséget, hogy egy egész nemzetet képviseljen a nemzetközi közönség előtt, Miklós így méltán büszke arra, hogy kézről kézre adják az elérhetőségét a külföldi rendezvényszervezők, miután hallanak róla és az étvágygerjesztő ételekről, melyekkel megörvendezteti vendégeit.

Visszatérve az Andrássy úti, bisztró stílusú étteremhez: amint belépsz, érezni fogod az ízléses berendezés, hangulatos fények és izgalmas részletek által közvetített harmóniát. A hely három szekcióból áll össze, amelyek közül először a bejáratnál lévő bárpultot fedezheted fel, mögötte a hatalmas, fából készült bortároló polccal. Ezután következik az Andrássy középső, éttermi része, tökéletes helyszínt biztosítva üzleti ebédeknek, baráti találkozóknak. A harmadik, és egyben utolsó a legbelső, dolgozószobát idéző szekció, ami kényelmes ülőhelyelyeivel, könyveivel, nyugalmat árasztó légkörével az elvonulni vágyók kedvence. Nekünk annyira megtetszett a könyvtárszobára emlékeztető koncepció, hogy úgy döntöttünk, ott foglalunk helyet.

Az étlapra tekintve gyorsan felmértük a terepet: a lista nem hosszú, de annál kreatívabb, a magyar konyhára legjellemzőbb ételekkel, például gulyással, rakott burgonyával, szarvasraguval, kacsamájjal és magyar felvágott válogatással, csak hogy néhányat említsünk. Amint Miklóstól megtudtuk, az ételek összetevőit magyar beszállítóktól szerzik be, így garantálva, hogy csak a legjobb minőségű hús és zöldségek kerülnek terítékre. A hazai borokra is nagy hangsúlyt fektetnek; szeretnék, ha a vendégek megismernék a kis és nagy pincészetek magyar és nemzetközi fajtákból készült borait.

Figyelmes felszolgálónk segítségét kértük a választáshoz, hogy azt kóstolhassuk meg, amit előszeretettel választanak külföldiek és magyarok egyaránt. Végül 2-2 főételre és desszertre esett a választásunk, és bár ebéd időben rendeltünk, nem kellett sokat várakoznunk a fogások felszolgálására. A terítő nélküli, letisztult stílusú asztalon logózott papírtokban helyezték el az evőeszközöket, ami mellé színes üvegpohárban érkezett a frissítő limonádé. Először egy közös kedvencet, a rakott krumplit kóstolta meg kétfős tesztelői csapatunk; a fekete kőedényben felszolgált, snidlinggel meghintett ételben nagyon jól összeértek az ízek, a tálalást kellően csábítónak találtuk, ráadásul inspirálódtunk is belőle a következő otthoni főzőcskézéshez.

Ha már ott jártunk, a ház tapas-szekcióját sem akartuk kihagyni. A magyar felvágott válogatást választottuk, ami háromféle, fatálon kínált, mennyeien illatozó feltétből állt (enyhén pikáns szarvasszalámi, mangalica sonka, disznósajt), hozzá kenyérrel. A füstös, paprikás ízek azt hozták, amit vártunk tőlük, minden falaton érződött a frissesség, a kiváló minőség. Miután az utolsó morzsáig elpusztítottuk, következhetett az abszolút jolly joker túrógombóc. A krémes öntet, a hidegen tálalt gombócok és a melléjük kínált erdei gyümölcsök kombinációja új ötletekkel tette színesebbé a hagyományos receptet, és bár mindketten nagyon szeretjük az eredetit, elismertük, hogy ez is volt legalább olyan jó, sőt!

Második desszertünk egy meglepetést jelentő édesség volt, hiszen a téli fagyit ismerjük, az Andrássy verziójától nem tudtuk, mit várhatunk. A szemet gyönyörködtető tálalás láttán nagy elvárásokkal közelítettük meg desszertes kanalunkkal, és elismerő mosollyal nyugtáztuk, hogy a tölcsért krémes csokoládémousse-szal töltötték meg, és hogy az édes íz ne legyen túl tolakodó, gyümölcsök is kerültek a tányérra. Mit mondhatnánk, remek befejezése volt az ebédünknek.

Az ételek, amelyeket megkóstoltunk mind klasszikusnak számítanak a magyar gasztronómiában, tehát találkoztunk már velük korábban, mégis értek bennünket kellemes meglepetések. Az ízeken túl a hely atmoszférája és a személyzet vendégközpontú hozzáállása is arra ösztönöz, hogy újra visszamenjünk, mert számunkra bebizonyították, hogy a hazai ízek miatt igenis érdemes étterembe menni. A helyieknek legalább annyira, mint a hozzánk látogató külföldieknek.

Itt találod: 1061 Budapest, Andrássy út 41.

Fotók: Andrássy Food & Wine