Obama szerint ezeket a könyveket kellene olvasnunk idén nyáron

Barack Obama, az Egyesült Államok egykori elnöke egy Instagram-posztban osztotta meg, miket fog olvasni és miket olvasott idén nyáron.

Meleg szívvel ajánlotta követőinek az olvasmánylista mind a 11 művét, amelyhez különféle stílusok és különböző hátterű írók köthetők. A bejegyzésből az is kiderül, Obama a napokban elhunyt amerikai írónő, Toni Morrison könyveit olvassa jelenleg, amelyek mindegyikét páratlannak tartja, ideértve a Nagyonkéket, A kedvest, a Sulát és a Salamon-éneket.

Lássuk, mit kell tudni a nyári olvasmánylista többi szereplőjéről!

Colson Whitehead: A Nickel-fiúk (2019)

A kis Elwood Curtis egy szegregált, feketék lakta városnegyedben nő fel és a szívébe zárja Martin Luther King szavait, miszerint „ő is van olyan jó, mint bárki más”. A szülei elhagyták, de nagyanyjának hála Elwood megmarad a jó úton és be akar iratkozni Tallahassee egyetlen fekete főiskolájára. De ebben a világban, az 1960-as évek elején, az USA déli államaiban egy fekete fiúnak egyetlen hibát is elég elkövetnie, hogy a jövője füstbe menjen. Elwoodot elítélik, egy Nickel Akadémia nevű javítóintézetbe kerül, amelynek küldetése, hogy „testileg, szellemileg és erkölcsileg képezze” a büntetett fiúkat, ezáltal „tisztességes, becsületes emberek” váljanak belőlük. (21. Század Kiadó)

Ted Chiang: Kilégzés és más novellák (2019)

Ted Chiang régóta várt második novelláskötete formabontó ötleteivel és emlékezetes szereplőivel ismét elemében mutatja be korunk legfontosabb tudományos-fantasztikus szerzőjét. A Kilégzés és más novellák egy lehengerlő és időtálló gyűjtemény, mely egyaránt keresi a választ a legfontosabb kérdésekre – mi az univerzum természete? mit jelent embernek lenni? –, és olyanokra, amikre soha nem gondolnánk. Minden egyes novella könnyed eleganciával bizonyítja, hogy az összetett és jól átgondolt sci-fi történetek még mindig nem érték el a műfaj legvégső határát, sőt: hosszabb idő óta talán most először lehetünk szemtanúi egy újfajta ábrázolás létrejöttének. (Agave Könyvek Kiadó)

Hilary Mantel: Farkasbőrben (2018)

Hilary Mantel Booker-díjjal kitüntetett regénye egészen új perspektívából és elképesztő láttató erővel mutatja be a Tudor-kori Angliát, a háttérben zajló, ám a történelem alakulására mégis döntő befolyással bíró egyéni játszmákat, valamint a történelemkönyvek lapjairól jól ismert szereplők – VIII. Henrik, Aragóniai Katalin, Boleyn Anna, Jane Seymour és Thomas Cromwell – összetett jellemét és kapcsolatát. (Libri Könyvkiadó)

Hariku Murakami: Men Without Women (2017)

Murakami hét történetben rögzíti megfigyeléseit olyan férfiakról, akik egyedül érzik magukat a világban. Az író mesél sötét kocsmákról, magányos szívekről, titokzatos nőkről, baseballról és a Beatlesről, a tőle megszokott fanyar humorral.

Lauren Wilkinson: American Spy (2019)

A valós eseményeket feldolgozó American Spy (Amerikai kém) egy lebilincselő kémsztori, egy szívszorító családi dráma és egy szenvedélyes szerelmi történet, egy könyvben. Wilkinson olyan stílusban ír a hidegháborúról, ahogy előtte még senki.

Nicholas Carr: The Shallows (2010)

Nicholas Carr amerikai újságíró először egy 2008-ban publikált esszéjében (Is Google Making Us Stupid? /Elhülyít minket a Google?/) járta körül az internet emberi agyra mért hatását; a kutatást 2010-es könyvében folytatja.

Hope Jahren: Lab Girl (2016)

Jahren új perspektívából közelít a növényekhez és a természethez, de nem csak a levelek, a fűszálak és a virágszirmok kifinomult szerkezetét vizsgálja, hanem mindezt összefüggésbe hozza az emberi kitartással, szenvedéllyel és áldozatkészséggel.

Téa Obreht: Inland (2019)

Téa Obreht mitikus regénye olyan valós eseményeken alapszik, melyekről keveset tudunk: a szerb származású írónő lebontja és újra felépíti az amerikai vadnyugatot övező rejtélyeket.

Dinaw Mengestu: How to Read the Air (2010)

Egy szívfacsaró irodalmi remekmű szerelemről, családról és a képzelet erejéről, amely bebizonyítja, hogy Mengestut nem véletlen tartják generációja egyik legnagyobb elméjének.

Stephanie Land: Maid (2019)

Stephanie Land újságírónő megszólaltatja a szolgálókat, akik a szegénységi küszöb alól próbálják valóra váltani álmaikat. A Maid (Szobalány) valójában Stephanie története, egyben az emberi lélek erejének, kitartásának és végső győzelmének bizonyítéka.