Hello Wood: Interjú Huszár Andrissal, Pozsár Petivel és Ráday Dáviddal

A Hello Wood 2010-ben egy művészeti táborként indult, mára azonban egy nemzetközi alkotócsoporttá nőtte ki magát, amelyben építészek, formatervezők és ácsok közös munkával hoznak létre egyedi alkotásokat. Mai formájában, a Hello Wood kreatív építés-z és designstúdióként, valamint független oktatási platformként működik. Ezúttal a három társalapítóval beszélgettünk, Huszár Andrissal, Pozsár Petivel és Ráday Dáviddal, akik Budapest életében is meghatározó szerepet játszanak munkásságuk révén.

Pozsár Peti, Huszár Andris, Ráday Dávid | Fotó: Bujnovszky Tamás

A Hello Wood Studio egyedi, helyspecifikus és közösségteremtő fainstallációk tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Ha valaki megkérdezi, mi is az a Hello Wood, mindig ezt szoktátok válaszolni?

Huszár Andris: Nekem a rövid válaszom, hogy amit mi csinálunk, az világmegváltás fából, de egyébként meglehetősen komplex a munkánk. Van az oktatási tevékenységünk, ami a táborok szervezéséből áll, van egy nyitott műhelyünk, és ahhoz kapcsolódó kurzusok, workshopok, csapatépítők, illetve van a Hello Wood Studio, ami a projektek tervezését, kivitelezését foglalja magában.

Pozsár Peti: Összefoglalva ez egy alternatív oktatási platform és egy kreatív stúdió, ami nem kizárólag, de főként építészettel foglalkozik.

Buliztunk már néhányszor együtt, teljesen őrültek vagytok. Elég távol álltok a befeszült üzletember vagy a kocka startupper karaktertől, elég laza arcoknak ismertelek meg titeket. Hogy válhatott mégis ilyen sikeres vállalkozássá a Hello Wood?

Pozsár Peti: Itthon, azt hiszem, könnyebb sikeresnek tűnni, mint valóban fenntarthatóan sikeresen üzemelni. Erre megfelelő stratégiát kell kialakítani, és folyamatosan azon kell gondolkodni, hogy milyen irányba akarjuk és tudjuk ezt fejleszteni, illetve hova kívánjuk eljuttatni az eredményt. Tapasztalataink szerint azok az értékek, melyeket az oktatási platformunkon teremtünk, nemzetközi szinten is értelmezhetők és méltányolhatók. Folyamatos networkre van szükség, hogy ez még láthatóbbá váljon, és fenntartható, pénzügyileg is finanszírozható legyen.

Min munkálkodtok jelenleg?

Huszár Andris: A feltételek megteremtése zajlik a jövőbeni célokhoz. Egy még szervezettebb és profibb működés előkészítésén dolgozunk.

Ráday Dávid: A legnehezebb meló számunkra talán az, hogy a rengeteg ötlet és lehetőség közül képesek legyünk választani, és fókuszáltan haladni a kitűzött célok felé. Egy kreatív, alkotó ember, egy építész vagy egy tervező számára minden probléma kihívás, lehetőség, de tudni kell priorizálni.

Huszár Andris: Ha konkrét aktualitásokra gondolsz, akkor persze az is van bőven. Jelenleg a Cabin Feverből kiindulva a nyaraló jellegű épületek termékké fejlesztése zajlik. Emellett az aktuális tervezési feladatunk a kőbányai kilátó megvalósítása, de más típusú termékfejlesztések is zajlanak, amelyek főleg a fesztivál-, a közösségi bútorok területét érintik, de leginkább a nagy- és épületléptékű stúdióprojektek kapnak most főszerepet. Technika oldalon pedig a csapatépítők szervezésére fektetünk egyre nagyobb hangsúlyt. Ez kiváló lehetőséget nyújthat a munkatársaknak, hogy együtt alkossanak valamit, például egy közösségi konyhát, amit aztán nap mint nap használnak az irodában, és amelynek elkészítése csapatot kovácsolhat belőlük.

Pozsár Peti: Emellett pedig a Zichy-kastélyba költözünk. Ott kerül kialakításra a központunk, ahova a műhely és a stúdió is áthelyezhető, illetve van egy nagy közösségi tér is, ami különböző kiállításoknak, főleg design- és építészeti központú beszélgetéseknek, workshopoknak, csapatépítőknek szolgálhat helyszínéül A táborok tekintetében pedig a jövő évet készítjük elő. 2019 igazán különleges lesz, ugyanis ez lesz a 10. táborunk. Tulajdonképpen egy karnevált szervezünk, amelynek egy buli lesz a lezárása, ahova mindenkit meghívunk, aki valamilyen módon kapcsolódott az elmúlt évtized során a Hello Woodhoz.

Mindig nagy hangsúlyt fektettek a karácsonyi projektekre. Vannak szánkóból álló fák és adományfák is. Miért ilyen fontos ez számotokra?

Ráday Dávid: A karácsony egy jó alkalom, hogy egyesítse mindazt, amit szeretünk. Nagy és látványos installációkat készíthetünk, amelyeknek ráadásul funkciója és pozitív üzenete is van. Bécsben és Londonban már állnak a szánkófák, Magyarországon pedig több helyszínen is állítunk karácsonyfákat, méghozzá tűzifából, amelyek egy nagyon lokális problémát igyekeznek orvosolni. A hosszú távú tervünk az, hogy ezt a projektet egy nagyobb összefogás keretében nemzetközi szintre fejleszthessük, és különböző területek eltérő nehézségeit segíthessük az adományfákkal. Ivóvízzel, élelemmel vagy éppen tűzifával.

Pozsár Peti: Ez egy igazán Hello Woodos projekt, mert összekapcsol egy közösségi tartalmat egy nagyon erős vizualitással, ami egy igazán szerethető tárgy. Nekem személy szerint azok a kedvenc munkáim, amelyek egy nagyon nehéz, komoly kérdésről mégis pozitívan tudnak nyilatkozni.