Élet a budapesti underground éjszakában: Spring Tribal Market és Föld napja

Múlt vasárnap, április 22-én világszerte külön figyelmet kapott bolygónk védelme, hiszen aznap ünnepelték a Föld napját.

Budapesten sem volt ez máshogy, számos program közül válogathatott az ember, így mi is ellátogattunk egyre. Április 21-én ugyanis ezen apropó miatt rendeztek meg a Dürer Kertben egy egésznapos rendezvényt a goa-közösség által:  napközben Spring Tribal Market volt, amit este egy többtermes buli követett olyan fellépőkkel, mint Astral Projections vagy Oxidaksi.

Azok számára, akiknek ismeretlen lenne ez a műfaj és közösség, érdemes megemlíteni honnan is származik és mik az alapjai ennek a szcénának.

A gyökerek ugyanis nagyon messzire nyúlnak vissza, egészen pontosan 1969-ig Woodstockba, ahol maga a hippiség fogalma is megszületett. Az elkövetkezendő években, évtizedekben aztán rengeteg amerikai vándorolt ki a hippik fővárosának tekinthető San Fransiscóból az őshazába, India Goa tartományába annak érdekében, hogy az úgy nevezett „spirithez” és belső békéhez még közelebb kerüljenek. Ezt az állapotot pszichedelikus szerek és a trance zene elődeinek különböző típusaival próbálták elérni, ami aztán az évek során szépen lassan egy olyan egyedi partykultúrává, szubkultúrává nőtte ki magát, melynek lelke van és egy nagy, közös, kollektív tudatot alkot.

Ez délutánra egy teljesen kívülálló szem számára is evidenssé vált, hiszen ahogy a Dürer belső kertjébe lépett az ember azonnal egy erős, családias légkör fogadta: egyik sarokban bográcsozás, másikban játszóház, a kiállítókon túl a harmadik sarokban pedig épp közös yoga zajlott.

Ezeket a vendégeket jó eséllyel meg is győzte az a kohéziós erő és pozitív hangulat, ami szinte kézzel fogható volt egész nap, hogy bizony érdemes lenne kilátogatni a Samsara, S.U.N. vagy a méltán híres Ozora fesztivál valamelyikére, ahol több napon keresztül győzhetnek meg arról, hogy Európán belül Magyarország bizony kiemelkedő fellegvára a goa kultúrának.

Ebben a világban a zene mellett a transzállapot elősegítésében megkerülhetetlen szerepet játszanak a különféle vizuálok is, legyen szó bármilyen installációról, a színpad- és fénytechnika díszítéséről és beállításáról vagy épp tánccsoportok előadásáról, amik szombaton is abszolút csak tetőzték a hangulatot.

Annak ellenére, hogy Magyarország fellegvára a szubkultúrának, a köztudatban mégis valamiért negatív kép él a közegről (mondván „koszos, drogos hippik”), amit mind a szombati rendezvény, mind az általam hallottak és tapasztaltak csak cáfolni tudnak.

Képek: Facebook

Nagy Bence