Ettél már édesburgonyás pitét? Mutatjuk a legjobb receptet!

Bár az amerikai eredetű receptet elsősorban hálaadáskor eszik a tengerentúlon, a karácsonyi menühöz is jól passzol a különlegesen finom étel. Mutatjuk is a legjobb receptet.  

Hozzávalók 22 cm-es formához

  • 40 dkg édesburgonya
  • 15 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 5 dkg natúr joghurt
  • 10 dkg eritrit
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 db tojásfehérje
  • 3 dkg porrá őrölt eritrit

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd héjastól az előmelegített sütőbe tesszük és 40 perc alatt teljesen puhára sütjük.
  2. A pitetésztához összemorzsoljuk a zablisztet a kókuszolajjal és 5 dkg eritrittel, végül hozzáadjuk a natúr joghurtot is és tésztává gyúrjuk. Egy kókuszolajjal kikent piteformába vagy kapcsos tortaformába nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy egy kb. 3-4 cm-es pereme legyen a pitének.
  3. A sütő hőfokát mérsékeljük 180°C-ra.
  4. A kihűlt édesburgonyákról könnyedén lehúzzuk a héját, majd villával pépesítjük. Összekeverjük a tojással, 5 dkg eritrittel, a vanília aromával, a fahéjjal és a mézeskalács fűszerekkel. Ezt a masszát kanalazzuk a pitetésztába, majd az előmelegített sütőbe tesszük 35 percre.
  5. Az idő letelte előtt pár perccel kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd óvatosan hozzáadjuk a porrá őrölt eritritet. Kivesszük a sütőből a pitét, egyenletesen eloszlatjuk a tetején a habot, majd visszatesszük további 2-3 percre, amíg szépen megbarnul a tojásréteg.

A receptért köszönet Gökler Krisztinek. További finom recepteket az Ízes Élet oldalán olvashatsz.