Ristretto, latte, machiatto – Íme a nagy kávékalauz

Te tudod, mi a különbség a caffe latte és a caffe macchiato között? Tényleg érrendszeri megbetegedést okoz a túlzott kávéfogyasztás? Hogy eloszlassunk minden tévhitet, összegyűjtöttünk néhány „városi legendát” a kávéról, a videó alatt pedig a kávéfajtákról is leírunk minden infót, amit tudnotok kell. 

Eszpresszó

Kezdjük a sort az „alapkávéval”. Általában a csésze kétharmadáig öntik az eszpresszót, vagyis egy adag 30-35 milliliter. Az igazi eszpresszó sötétbarna színű, teteje pedig krémes és habos.

Ristretto

Az eszpresszó erősebb változata. Ebből egy adag nem 30-35, hanem csak 20-25 milliliter. Színe fekete, íze erősebb, markánsabb, mint fent említett társáé.

Doppio

Vagyis dupla kávé, méghozzá kétszeres értelemben. Egyrészt a felhasznált kávé, másrészt a hozzá öntött víz mennyiségét is duplájára növelik az eszpresszóhoz képest.

Flat White

Bár a neve alapján azt gondolhatnánk, ez valamilyen kacifántos kávé, a valóság ennél sokkal egyszerűbb. Ez egy sima eszpresszó tejhabbal.

 

Café au lait

A dupla eszpresszóhoz tejhabot adnak. Ahogy a neve is sejteti, elsősorban a franciák kedvelik a kávénak ezt a fajtáját.

Americano

Az amerikaik kedvence, a „gyenge kávé”, ugyanis az elkészült eszpresszót felöntik egy adagnyi (kb. fél deciliternyi) vízzel.

Hosszú kávé – Cafe Lungo

Az americanótól az különbözteti meg, hogy míg előbbiben fele-fele arányban van a kávé és a víz, a hosszú kávénál az arány egyharmad-kétharmadra módosul, a víz javára.

 

Latte Macchiato

A latte macchiato olaszul foltos tejet jelent. A név arra utal, hogy épp csak egy „foltnyi” kávét raknak a tejbe, pontosabban tejhabba. A profi baristák a tejhab elkészülte után várnak néhány pillanatot, és nagyon óvatosan kanalazzák hozzá a kávét, hogy szép vastag tejhab maradjon az ital tetején.

Caffe Latte

Egyharmad rész eszpresszóból, kétharmad rész gőzölt tejből áll. Az italt ebben az esetben is tejhab fedi.

Cappuccino

Attól tér el a tejeskávétól, hogy koffeintartalma kevesebb, és több tejjel készítik.

Melange

Az ital leginkább a caffee macchiatóra hasonlít, annyi különbséggel, hogy cukor helyett méz kerül bele. Az eredeti bécsi melange-t ettől eltérően készítik, bécsi pörkölésű kávéból tetején tejhabbal, és semmi mézzel.

Ír kávé

Ez egy igazán különleges kávé. Az előmelegített pohárba először cukor kerül, erre jön a whisky, majd a kávé.