Tök jó ötletek: így használd fel a sütőtököt Halloweenkor

Október 31-én az Egyesült Államokban a sütőtök faragásról, a kukorica labirintusokról, egymás ijesztgetéséről szól.

 Az ünnepi lakomák sztárvendégei a sütőtökös ételek, hiszen a tök belseje számtalan módon felhasználható. Ha te is szeretnél töklámpást készíteni, íme a Felelős Gasztrohős néhány ötlete, hogy mit kezdj a kikotort részekkel!

Tökmag, házilag:

A sütőtök közepéből egy kanállal kapard ki a magokat. Áztasd be sós vízben néhány órára, vagy forrald pár percig – így könnyebben lejön majd a magokhoz tapadó sütőtök hús. Tisztítás után szűrd és szárítsd meg a magokat, és egy tálban keverd össze egy kis olajjal és sóval. Terítsd egy rétegben sütőpapírra, és 200 fokon süsd 15-21 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek a magok.

 

Sütőtökös pite:

Hozzávalók (tésztához):

  • 130 g liszt
  •  ½ tk só
  •  1 tk cukor
  •  110 g vaj
  •  4 evőkanál tejföl (körülbelül 50 gr.)

Hozzávalók (töltelékhez):

  • 2 tojás, plusz egy harmadik tojás sárgája
  • 1/2 bögre barnacukor
  • 1/3 bögre fehércukor
  • 1/2 tk só
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk gyömbér
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 1/4 tk őrölt szegfűszer
  • 1/4 tk őrölt kardamom (elhagyható)
  • 1 közepes sütőtök belseje, megsütve
  • 1 1/2 bögre tejszín
  • 1 pitetészta
  1. Kezdd a tésztával! A vajat kisebb darabokra vágd fel, és hagyd, hogy szobahőmérsékleten pár perc alatt megpuhuljon. Közben egy nagyobb tálban keverj össze lisztet, sót és cukrot.
  2. Add a vajat a lisztes keverékhez, és lassan dolgozd el a kezeddel, amíg egy nagyjából homogén masszát kapsz. Ezután add a tejfölt a tésztához, és egy villa segítségével vegyítsd bele a masszádba.
  3. Formázz gömböt a tésztából, és szórd meg a tetejét liszttel. Takard le fóliával, és egy órára tedd a hűtőbe pihenni. 5-10 perccel azelőtt vedd ki a sütőből, hogy szükséged lenne rá, hogy legyen ideje felmelegedni.
  4. Lisztezett felületen nyújts ki a tésztát egyenletes vastagságúra, és tedd a sütőformába.
  5. A sütőtököket mosd meg és vágd fel 4-6 kb. egyenlő nagyságú darabra. 200 fokos sütőben süsd kb. 40 percig, vagy amíg jól meg nem puhul. (Még jobb lesz, ha egy kis vizet is teszel a tök mellé egy hőálló edénykében.) Mikor elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd egy kanállal válaszd le a héját. (Ha a töklámpáshoz kikapart sütőtököt használod, ez a lépés persze kimarad.)
  6. A felvert tojásokat a cukorral, sóval, fűszerekkel keverd össze.
  7. Add ehhez a sütőtök pürédet, majd keverd bele a tejszínt.
  8. Öntsd a keveréket a tésztába. Süsd 220 fokon 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 180 fokra, és süsd még 45-55 percig. Akkor jó, amikor a beleszúrt késre már nem ragad rá semmi. (A sütés közben félúton betakarhatod a tészta kilátszó rézét alumínium fóliával, hogy ne égjen meg.)

Pumpkin spice, vagyis a sütőtökhöz illő fűszerkeverék

Készítsd el ez a keveréket, hogy egész télen visszahívhasd a Halloween emlékét! A fűszer mixet használhatod sütőtökös sütikben, vagy készíthetsz vele sütőtökös lattét.

 Összetevők:

  • 4 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg/szegfűbors (vagy a kettő keveréke)

Elkészítés:

Keverd össze a hozzávalókat, és jól záródó üvegben tárold.

HU! Halloween elmúltával ne a szemetesbe dobd a töklámpásod! Keress egy közösségi komposzt pontot, és hagyd, hogy mágikus úton földdé változzon.

Még több ügyes gasztrofogással a Felelős Gasztrohős honlapján, a gasztrohos.hu-n találkozhatsz.