Vadas marha – Egyszerű, de nagyszerű magyar étel

A vadas kétségtelenül azon ételek közé tartozik, amelyek elfogyasztása után minden ujjadat megnyalod. Az ország számos éttermében felkerült az étlapra ez a magyaros fogás (cikkünkben megtalálod a környék legjobbjait), így ha a családi ebédeken még nem találkoztál vele, bőven van rá lehetőség, hogy kipróbáld. Ha kedvet kaptál hozzá, akár el is készítheted! Mutatjuk a receptet.



Mielőtt belevágnánk, van pár érdekes dolog, amit érdemes tudnod a vadasról. Ez a lassú főzést igénylő, vadételek ihlette finomság lényegében egy pikáns, mustárból, répából és egyéb zöldségekből készülő mártást takar, amit különböző húsok mellé ajánlanak, és gyakran zsemlegombóccal tálalnak. A legnépszerűbb verzió talán a marhahúsból készülő változat, de csirkével, sertéssel (vagy akár tofuval) is remekül összepárosítható. Egyáltalán nem bonyolult, így ha nem állsz konyhatündér hírében, akkor is bátran megkísérelheted az elkészítését.

A vadas marha hozzávalói

800 gr marhahús, 600 gr vegyes zöldség, szeletelve (4 db répa, 1 db fehérrépa, kevés zeller és karalábé), 1 nagyobb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, kevés reszelt citromhéj, só és színes bors ízlés szerint, fél csésze vörösbor, kevés tejföl, mustár, egy csipetnyi cukor, citromlé ízlés szerint, liszt (amennyi a megfelelő állaghoz kell) piros fűszerpaprika

Vadas marha a Rosenstein Vendéglőben
Fotó: Rosenstein Vendéglő

Elkészítés

Vágd szeletekre a húst, sózd és borsozd. Egy nagyobb serpenyőben melegíts kb. egy evőkanálnyi olajat, és a felszeletelt hús mindkét oldalát süsd 1-1 percig. Ha elkészült, tedd a szeleteket egy tálra. A megmaradt olajban először süsd 8-10 percen át a feldarabolt zöldségeket, majd add hozzá a szeletelt hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet. Az elősütött hús most visszakerülhet a serpenyőbe, a zöldségek tetejére. Hintsd meg citromhéjjal és öntözd meg a vörösborral. Fontos, hogy általában nincs szükség víz hozzáadására, így elég, ha a saját levében párolod az ételt 1,5-2 órán át. Amíg a vadas készül, nyugodtan nekiláthatsz a köret elkészítéséhez, ami jelen esetben a zsemlegombóc. (Recept: görgess lejjebb).

Amikor megpuhult a hús, a babérlevelekkel együtt helyezd egy külön tányérra. A zöldségeket kézi mixerrel aprítsd krémes állagúra, és adj hozzá egy evőkanálnyi lisztet, valamint kevés pirospaprikát, amitől narancssárgás színt kap. A következő lépés a melegítés. Az ízek összeérésének érdekében először a zöldséges keveréket tedd a tűzhelyre mustár, citromlé, tejföl és egy csipet cukor hozzáadása mellett. Kevergesd, amíg összeáll, majd a korábban kivett hússzeleteket is tedd az edénybe. A megfelelő hőmérséklet eléréséig (kb. 5 perc) főzd lassú tűzön. Azonnal tálalható.

Tipp: A vadas mártást különleges fűszerekkel, például korianderrel, borókabogyóval vagy szerecsendióval is feldobhatod, így igazán pikáns ízt kap.

Köret: Zsemlegombóc

Zsemlegombóc

Hozzávalók

2 zsemle (lehet szárazabb is), olaj vagy zsír, 2,5 dl tej, 2 tojás, liszt (a megfelelő állaghoz), élesztő, ízlés szerint só

Elkészítés

Próbáld meg minél kisebb darabokra vágni a zsemléket, majd kevés olajban addig pirítsd őket, amíg rózsaszínesre pirulnak. Adj hozzá langyos tejet és élesztőt, majd hagyd pihenni egy órán át. Ezután belekerülhet a tojás és a liszt, utóbbiból annyit tegyél bele, hogy a kapott massza kissé ragacsos, de puha legyen. Tedd félre 10 percre. Vizes kézzel formálj nagyobb gombócokat a tésztából, és a gombócokat forrásban lévő vízben főzd kb. 10 percig mielőbb kiveszed, lecsöpögteted, és tányérra helyezed őket.

Tipp: Más köretet is választhatsz; akár burgonyakrokettel, sztrapacskával vagy túrófánkkal is tálalhatod. (Sőt, van, aki tésztát főz mellé.)

Bor

Egy jó ebéd vagy vacsora mellé minőségi bor dukál. Mivel a vadas szószban jelentős mennyiségű gyökérzöldség van, a szakemberek testes fehérbort ajánlanak hozzá. Tedd teljessé az ízélményt például a somlói juhfark vagy furmint különlegességeivel! Ha már vadas, akkor Tokaji száraz borokkal sem nyúlhatsz mellé. Somló és Tokaj környéke egyaránt ásványokban gazdag termőterületeiről ismert, ami természetesen a borban is megjelenik, ezért illik olyan jól a vadashoz.

blank

Tipp: válassz tölgyfahordóban érlelt bort, ami különleges fás aromát ad a nedűnek!

A város legjobb vadas-lelőhelyei

Ha egyszer kipróbáltad, utána már soha többé nem tudsz ellenállni a vadas csábításának. Ennek ellenére mégsem örvend akkora népszerűségnek, mint a paprikás csirke, a gulyásleves, vagy akár a hortobágyi húsos palacsinta. Éppen ezért, jó vadast találni meglehetősen nehéz Budapesten – de nem lehetetlen! Utánajártunk a klasszikus fogásnak, és összegyűjtöttünk 12 budapesti helyet, a retro kifőzdéktől kezdve az elegáns éttermekig bezárólag, melyekben rálelhetsz a tökéletes inspirációra, mielőtt otthon is belekezdesz saját vadas-költeményedbe.

blank

Kádár Étkezde

Az 1957-ben megnyitott Klauzál téri Kádár Étkezde nem az egykori főtitkár nevét, hanem alapítója, Kádár Béla nevét viseli. A történelmi helyzetre rímelvén a kifőzde mostani tulajdonosát Orbán Sándornak hívják, aki töretlenül viszi a magyaros vonalat a külföldiek körében is egyre népszerűbb helyen. A Kádárban étkezni olyan, mintha egy piros Zastavával visszautaznál a ‘80-as évekbe, hogy ott teletömd magad minden finomsággal, miközben egy kockás abroszos, szódaüveges, fekete-fehér fotókkal kirakott falú időkapszulából nézel kifelé. A gulyáskommunizmus sosem volt ilyen finom! Gulyás helyett azonban jobban járunk, ha vadast kérünk: a jókora adagot, amit marhából készítenek és knédlivel körítenek, kedvező áron mérik Orbánék, ízre pedig pont olyan, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

1072 Budapest, Klauzál tér 9.

Földes Józsi Vendéglője

Földes Józsi Vendéglőjében étkezni szintén felér egy időutazással: a gyönyörűen felújított Bécsi úti barokk épületben helyet foglaló, meghitt hangulatú étterem a csodálatosan filézett csirkecombjáért és a frissességet piedesztálra emelő konyhavezetéséért vált az évek során legendássá – na meg a névadó-alapító Földes József ember- és ételszerető profizmusa miatt. Bár Józsi bácsi 2012-ben itthagyott minket, vendéglőjében továbbra is nap mint nap csúcsra járatják a magyaros konyha ikonikus alaptételeit (a közeli irodisták legnagyobb örömére). Pacalpörkölttől a székelykáposztáig, főzelékektől a vadas marháig van itt minden, mint a búcsúban.

1023 Budapest, Bécsi út 31.

Rosenstein

Egyszerű kis büféként indult a Rosenstein története, mára pedig a város egyik legutolsó, valamint egyik legnépszerűbb családi kézben lévő éttermévé nőtte ki magát a Keleti pályaudvarhoz közeli hely. A zsidó-magyar konyha legjavát szolgáló étteremben minden fogás a nagyszülőknél töltött vasárnapi ebéd hangulatát hozza vissza szánkba, és szinte el is felejti az ember, hogy a város legkiválóbb zsidó éttermében ül. A nyugalom eme ízekben gazdag szigetén nem csak fizikai, de spirituális feltöltődésre is módunk nyílik: a Rosenstein omlós szarvashúsból készített vadas pörköltje egy finom pohár magyar bor kíséretében igazi transzcendentális élményt ígér!

1087 Budapest, Mosonyi u. 3

Kéhli Vendéglő

Az óbudai lakótelep tövében, az Árpád hídtól délre találjuk a Krúdy-negyedet, a 19. századi Óbuda épen maradt építészeti zárványát, melyet szerencsére nem érintett meg a szocializmus városromboló szele. Itt helyezkedik el a Kéhli is, az ország egyik legnevesebb magyaros konyhában utazó étterme, csupán néhány lépésnyire a Szindbád-sztorikkal halhatatlanná váró író, Krúdy Gyula házától. Ha élne, bizonyára minden étkezését a Kéhliben fogyasztaná el, a vendéglő menüjén ugyanis az elmúlt pár évszázad valahány klasszikus fogása tiszteletét teszi. Vadasukat szarvasfiléből készítik, hozzá testes vörös bort kínálnak.

1036 Budapest, Mókus u. 22.

Náncsi Néni Vendéglője

Magasan a város fölött, a Budai-hegységben találjuk Náncsi Néni legendás vendéglőjét, a fővárosi lakosok kedvelt nyári kulináris kirándulóhelyét, melynek méretes teraszát minden oldalról zöld borítja. Kínálatában megtaláljuk a hagyományos magyar konyha színe-javát, a fogásos házias ízvilága pedig a legkritikusabb vendéget is garantáltan elvarázsolja. Vadasuk minőségi, címeres ökör húsából készül el, szalvétagombóccal körítik, és mártással bőségesen nyakon öntik. Ha pár órára szívesen magad mögött tudnád a nagyváros zaját, irány a Náncsi Néni!

1029 Budapest, Ördögárok út 80.

Fülemüle

A Fülemüle, a zsidó-magyar crossover konyha egy másik jeles képviselője, csupán pár perc sétára található a Blaha Lujza tértől. A már közel 20 éve működő étterem a liba- és sólet-fogásokra szakosodott, de a marhahúsból készült vadasuk is isteni. A marhasültből készült laktató fogást pikáns, tejszínes öntet borítja, szalvétagombóccal és egy szelet citrommal körítik. Ha még maradt hely a gyomrodban miután a mennyei mártás minden nyomát eltüntetted a tökéletes köret segítségével, próbáld ki a Fülemüle specialitását, a diós bundázott maceszt csokoládéöntettel!

1085 Budapest, Kőfaragó u. 5., MAP E6

Fióka

A Fióka minden bizonnyal a város leghangulatosabb kisétterme: a 2013 végén megnyitott vendéglátóhely egy ügyesen kicsinosított, csalogató hangulatú régi postaépületben kapott helyet, és mindössze egy pár perces villamosútra található a Széll Kálmán tértől. Konyhájuk finoman egyensúlyozik a hagyományos magyar gasztronómia és a fine dining határmezsgyéjén, soha nem feledve a magyar gyomorból kifutó gyökereit: szépen tálalt fogásaik egyszerűek, de ízviláguk gazdag, adagra pedig pont tökéletesek. A zsemlegombóccal felszolgált vadas marhájuk szaftossága vetekszik pincérjeik barátságos profizmusával, magunk sem tudjuk eldönteni, miért is szeretjük őket jobban. Már a kerthelyiségük is nyitva van, így tehát minden adott egy romantikus tavaszi vacsorához!

1122 Budapest, Városmajor u. 75.

Bábelék

Ne hagyjuk magunkat megvezetni a külső által! Bár kívülről úgy néz ki, mint egy vidéki zsákfalu magányos kocsmája, és 15. kerületi lokációjából adódóan tényleg ég és föld a különbség Budapest kozmopolita belvárosának éttermei és a Bábelék hangulata között, valójában a főváros egyik kevésbé ismert kulináris gyöngyszeme – már ha bőkezűen mért, pénztárcabarát ételekre vágyunk. Pár évvel ezelőtt a Gasztronómiai Szövetség megállapította, hogy itt készítik a legjobb vadas marhát Budapesten: a sűrű, krémes, fergeteges ízű szósz, a puhára főzött marhaszelet, és a fantasztikus zsemlegombóc garantáltan levesz a lábadról!

1158 Budapest, Pestújhelyi út 65.

Kaltenberg Sörház és Étterem

Somogyi Józsefnek és Somogyi Péternek már több, mint negyed évszázados gyakorlata van a sörfőzésben, pokolian finom főzeteiket pedig Budapest egyik legotthonosabb pinceéttermében, a Kaltenberg Sörház és Étteremben lehet végigkóstolni. Este hattól egy háromtagú zenekar húzza élőben a magyar nótát, ami a bajor nedűkkel együtt tökéletesen kíséri a párolt marhahúsból készült, zsemlegombóccal tálalt vadasukat. A vadas mellett megannyi klasszikussal is szolgálnak, mint például a házilag pácolt ropogós sült csülök, vagy a roston sült pontyfilé, petrezselymes burgonyával és tartármártással. A Kaltenbergnél csak egy szabályt érdemes betartani, de azt nagyon: kötelező üres gyomorral érkezni!

1092 Budapest, Kinizsi u. 30., MAP F5

Víg Kalmár

1994-ben, jelenlegi otthonától csupán egy utcányira nyitott meg a Víg Kalmár, amely továbbra is a város egyik kedvelt, családi tulajdonban lévő éttermeként várja vendégeit egy szív- és gyomormelegítő élményre, egyrészt a szívélyes személyzet, másrészt a laktató, finom fogások tolmácsolásában. Az étlapon a tatárbifsztektől kezdve a grillezett pisztrángon át az új-zélandi báránybordáig rengeteg nyalánkságot találunk, ráadásul a vadast sem marhából, hanem szarvashúsból csinálják. Akár a hűs pincehelyiségben, akár a napfényes kertben ülve fogyasztanád el az ebédedet, néhány jóbarát vagy a teljes rokonság körében, a Víg Kalmár csapata garantálja, hogy víg élményekben lesz részed.

1151 Budapest, Fő út 78/a.

Pozsonyi Kisvendéglő

A Jászai Mari tértől csupán néhány háztömbre található Pozsonyi Kisvendéglő fő vonzereje családias atmoszférájában rejlik, amely minden konyhájából kiérkező fogásnak egy különleges fűszerezést ad. Az 1992 óta töretlen népszerűségnek örvendő sarok-étterem valódi kőszikla Budapest mindig háborgó, már sok hajóst elnyelő gasztro tengerében, ahova az egész világról özönlenek az éhes szájak, hogy pazar ételeikkel feltöltődjenek. Az étlapon megtaláljuk a magyar kulinária olyan klasszikusait, mint a marhapörkölt, a csülökpörkölt, a halászlé, a Jókai bableves és a Gundel palacsinta, na meg persze a jó öreg vadas marha – és mindet meglepően pénztárcabarát összegekért.

1137 Budapest, Radnóti Miklós u. 38.

Árnyas Étterem

A jelenleg felújítás alatt álló Árnyas étterem szintén kihagyhatatlan, ha egy jó vadast ennétek. Az étteremben július 1-től megszépült környezetben, akár a teraszon is hódolhattok a gasztronómiai élvezetnek. Több mint 110 évvel a háta mögött, az Árnyas Étterem a hagyományos magyar konyha egyik legkorosabb budai képviselője: háromfogásos ebédmenüjüket és á la carte fogásaikat százéves gesztenyefák árnyékában, a nosztalgia szellője által simogatva fogyaszthatjuk el Budapest tüdejében csücsülve. Rengeteg klasszikusuk közül a vadast csinálják a legjobban: a párolt marhahúst és a körítésként felszolgált zsemlegombócot pikáns, mustáralapú zöldséges mártással öntik nyakon, így repítve ízlelőbimbóinkat a sztratoszférába.

1125 Budapest, Diós árok 16.

Ha még több élményt keresel, itt megtalálod!