5 film, amit látnod kell a Verzió Filmfesztiválon

A Verziót – Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválját – 2004 óta szervezi a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum. A legfrissebb dokumentumfilm-termés néhány darabjának bemutatása mellett a Verzió műhelyfoglalkozásokat, retrospektív programokat és diákvetítéseket is szervez, hogy egy kreatív filmkritikai fórumot hozzon létre. Idén november 14 és 19-e között tartják meg a fesztivált, melynek műsorkínálata közül összegyűjtöttünk 5 filmet, melyről nem érdemes lemaradnod. 

Plasztik Kína – november 15, szerda – 21:30

A 11 éves Yi-Jie egy műanyag-hulladékot újrafeldolgozó műhelyben lakik és dolgozik a családjával. Fekete por maradékát tartalmazó, eldobott kis csomagokból tapasztalja meg a kávé keserű ízét; az angol gyerekek tanulókártyáiból ismeri meg a „summer” és a „fathers’ day” szavakat; törött Barbie babákkal barátkozik és beszélget. Az apja megígérte, hogy iskolába küldi, de inkább alkoholt vesz a műhelyben nehéz munkával keresett pénzből. Kun, az újrafeldolgozó tulajdonosa éjt nappallé téve robotol, nem törődve sem a családja, sem a saját fizikai és mentális problémáival, mert menő kocsira spórol. Lenézi Yi-Jie családját, pedig ők végzik neki a piszkos munkát, amelyet más nem vállal. Yi-Jie még mindig azt reméli, hogy egy napon elkezdheti az iskolát. Ki tud-e törni a szegénységből, vagy írástudatlan munkás marad, mint a szülei?

További infókért katt ide.

Napváros – november 16, csütörtök – 18:00

A világon felhasznált nélkülözhetetlen nyersanyag, a mangánérc 50%-át egykor a nyugat-grúziai Chiaturában bányászták. Ami ma úgy fest, mint egy apokaliptikus kísértetváros. A film a megmaradt lakosok közül mutat be néhányat. A zenetanár Zurab romos betonépítményeket bont le, hogy eladja a vasat; Archill még a bányában dolgozik, de az amatőr színjátszás az igazi szenvedélye; két alultáplált fiatal sportolónő sztoikusan tovább edz a következő olimpiára. Az elsőfilmes Rati Oneli lenyűgöző betekintést ad ebbe a világba, amelyhez a lepusztult iparvidék szolgáltatja a díszletet. A kusza villanyvezetékek és az öreg drótkötélpályák úgy hálózzák be a várost, akár egy beteg szervezet eldugult erei, amelyekben elakadt az éltető nedv. Ebben a városban, ahol mintha sosem sütne a nap, a lakók jelentik a legértékesebb erőforrást – az emberséget.

Részleteket itt találsz.

Rézangyalok  – november 17, péntek – 19:30

Egy miskolci általános iskolában 2014 óta rézfúvós hangszeroktatás folyik a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő gyerekek számára. Esetükben ez többet jelent, mint megtanulni a trombitát fújni: a zenetanulás kitartásra, fegyelemre és együttműködésre neveli őket, illetve megadja a közös zenélés örömét és a sikerélményt, ami az iskolai felzárkózás esélyének záloga. A film az évzáró koncertre készülést követi nyomon, miközben bepillantást enged a gyerekek családi hátterébe, szociális körülményeibe.

Részletekért katt ide.

Háborús műsor – november 17, péntek – 21:30

2011. márciusban az arab tavasz elérte Szíriát. Obaidah Zytoon rádiós DJ a barátaival csatlakozik az utcai tiltakozásokhoz az Aszad-rezsim ellen, és úgy dönt, hogy filmre veszi a drámai eseményeket. A lelkesültséget és a változás reményét hamar eltiporja a rezsim brutális válasza és elnyomása. Szíria véres polgárháborúba merül. Obadiah és barátai ott vannak a fegyveres ellenállás születésénél, amely azonban, a nemzetközi szereplők inkompetenciája okán, gyorsan áldozatul esik az iszlám fanatizmus elsöprő hullámának. A rendkívül személyes road movie egy kis baráti kör intim szemszögéből láttatja Szíria sorsát.

További infókat itt találsz.

Menjek vagy maradjak: Édes otthon – november 18, szombat – 20:00

Az Erasmus EuroMedia-díjas Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat legújabb epizódja három család történetén keresztül mutatja be a Magyarországra való visszaköltözés és az újrakezdés nehézségeit.

További infókért katt ide.