Sütőtökkrémleves másképp – RECEPT

Az ősszel együtt megérkezett sokak egyik kedvence, a változatosan elkészíthető sütőtök. Nálam is elkészült a szezon első levese darált húsos feltéttel, zsályával és kesudiótejjel. A magtejre írtam a receptben alternatívát, de néha érdemes a változatos ízvilágú növényi tejekkel is kísérletet tenni.


Hozzávalók
4 személyre

• 60 dkg sütőtök (tisztítva mérve)
• 1 + 1 evőkanál olívaolaj
• 1 fej salottahagyma
• 4-5 zsenge zsályalevél
• só, őrölt fekete bors
• 4 dl zöldségalaplé
• 2 dl kesudiótej (vagy habtejszín)
• 2 karéj magos kenyér
• 1 gerezd fokhagyma
• 20 dkg darált hús (sertés, marha)
• bazsalikomlevelek a díszítéshez
Elkészítés
A megtisztított sütőtököt felkockázzuk, majd egy sütőpapírral leterített sütőlemezre tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Egy lábasban felhevítünk egy evőkanálnyi olívaolajat. Üvegesre pároljuk rajta a finomra aprított hagymát, rászórjuk a szintén apróra vágott zsályát és a sült tököt, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük az alaplével, egyet forralunk rajta, majd botmixerrel krémesre törjük.
A kesudiótejet vagy tejszínt kikeverjük egy kevés levessel, majd a többihez csorgatjuk, és még egyet forralunk rajta.
A kenyeret felkockázzuk, és forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk.
A maradék olajat felhevítjük egy serpenyőben, megfuttatjuk rajta a megpucolt, finomra vágott fokhagymát. Rátesszük a darált húst, erős lángon, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Ezután mérsékeljük a lángot, és átsütjük a húst, közben sózzuk, borsozzuk.
A kész levest a darált húsos feltéttel és a kenyérkockákkal tálaljuk, bazsalikomlevelekkel díszítjük.

Csigó Zita receptje