Ismerd meg a chop suey-t, a fantasztikus kínai rizses húst – RECEPT

A chip suey egy igazi ételkülönlegesség. Maga a leves nem autentikus kínai étel, hanem amerikai, aminek az Egyesült Államokban egy külön nappal tisztelegnek. Számos verziója ismert, mivel igazi „maradékmentő” finomság. Kerül bele zöldség, adhatunk hozzá húst, halat vagy rákot, klasszikusan rizzsel tálalják, de létezik tésztás verziója is.

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 evőkanál szezámmagolaj (vagy olívaolaj)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 cm friss gyömbér megtisztítva, lereszelve
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 15 dkg tetszőleges paprika (kaliforniai, kápia)
  • 15 dkg kínai kel
  • 15 dkg sárgarépa
  • 10 dkg mungóbabcsíra (elhagyható)
  • 20 dkg gomba
  • 5 dkg szárzeller
  • 25 dkg darált hús
  • fél dl sötét szójaszósz
  • 1 teáskanál keményítő (kukorica, burgonya)
  • 20 dkg rizs (ragacsosra főzve)
  • aprított újhagymazöld a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, lereszelt fokhagymát és gyömbért párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a megpucolt, nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, a felcsíkozott paprikát, kínai kelt és répát.
  2. Rádobjuk a csírát, a megtisztított, cikkezett gombát és az apróra vágott szárzellert. Erős lángon, kevergetve összepirítjuk. Helyet csinálunk a serpenyő közepén, beletesszük a darált húst, átforgatjuk, fehéredésig pirítjuk.
  3. A szójaszószt kikeverjük kb. 1 dl vízzel és a keményítővel. A húsos zöldséghez öntjük, kevergetve sűrűre, szaftosra főzzük. Főtt rizzsel együtt, illetve egy kevés újhagymazölddel meghintve tálaljuk.

A receptért köszönet Csigó Zitának. Még több remek receptet az Ízes Élet honlapján találsz.