Nemzeti konyhák Budapesten: 12 étterem, ha új ízekre vágynál

Szeretsz kísérletezni más nemzetek ételeivel? Ha a válasz igen, akkor alábbi étteremajánlónk neked szól. Budapest megannyi lehetőséget kínál új ízek kipróbálására – íme, 12 kiváló vendéglátóhely, ahol megízlelheted többek között Libanon, Japán, és Franciaország tradicionális ízvilágát.

Oroszország: Arany Kaviár

Amint belépünk a Széll Kálmán tér közelségében található Arany Kaviár étterembe, a régi orosz cárkorszak fogad minket. Nem meglepő hát, hogy Nyíri Szása társtulajdonos elsődleges célja, hogy megismertesse a tradicionális orosz konyhát a magyar emberekkel – mindezt hagyományokon keresztül, de fiatalos energiával és új, izgalmas ízekkel kísérletezve teszi. Étlapjukon széles kaviárkínálatból szemezgethetünk, mint például a magyar halfarmon nevelt tokhalak ikrájából készülő tokhalkaviár, Osetra kaviár, illetve a kuriózumnak számító kecsegekaviár; de hagyományos orosz fogásokat és különféle halételeket is lehet kóstolni, így mindenki talál kedvére valót az Arany Kaviár által kínált kulináris kalandon.

nemzeti konyha

Franciaország: Araz

A budapesti művészkerületben található Araz izgalmas, különleges ízektől és kivételes fogásoktól színes gasztronómiai utazásra invitál minket. Barka Áron konyhaséf hozzáértéssel elegyíti a francia és a magyar konyha különlegességeit és kulináris hagyományait. A stílusos ételeket a séf Franciaországban eltöltött évei inspirálták, amelyek során olyan eljárásokat és alapanyagokat ismert meg, melyek azóta a modern gasztronómia alappilléreivé váltak. Az Araz kifinomult fogásai kizárólag friss hozzávalókból készülnek, a helyi és külföldi vendégeket egyaránt elvarázsolva.

nemzeti konyha

Kína: Wan Hao

A pesti kínai negyedben található Wan Hao autentikus kantoni ételeket, házi készítésű, bambuszkosárban tálalt Baot és Jiaot, agyagtálban szervírozott leveseket és ragukat, illetve wokételeket kínál. Az egykori gyárépület mára a helyi kínai közösség találkozási pontjává alakult, némi retro és ázsiai hangulatot csempészve a zord falak közé. Spórold meg a repülőjegyedet Kantonba, látogass el inkább Wan Haoba és élvezd a szürreális kantoni utazást.

nemzeti konyha

Dél-Amerika: Arriba Taqueria

Chili con carne az Arribanál! A főváros egyik népszerű étterme elhozza neked a Délnyugat ízeit: az Arriba színes kínálata mennyei fogásokat rejt, ilyen például a texasi stílusú chili, sok darált hússal, babbal, hagymával és persze chilivel! Az Arribaban persze azt is megértik, ha maga alá temet a munka és nincs időd kimozdulni az irodából: házhoz is szállítanak! Ugorj be egyik vidám éttermükbe, vagy rendeld házhoz kedvenc tacodat – Budapest egyik legautentikusabb helye nem fog cserbenhagyni!

blank

Libanon: Baalbek libanoni étterem

A közel-keleti ízek egyik legizgalmasabb képviselője a fővárosban 2015 óta egészíti ki a Klotild Paloták gasztronómiai palettáját. Az autentikus libanoni étterem kizárólag tradicionális receptek alapján elkészített, „halal” ételeket kínál. A Baalbek főséfjének, illetve személyes tapasztalatainak és az arab konyha iránti szenvedélyének hála, garantált a kulináris utazás Libanonba. Az étterem egy különleges világba repíti vendégeit, ami főként a libanoni ételeknek, a keleti enteriőrnek, az autentikus dallamoknak és az utánozhatatlan arab vendégszeretetnek köszönhető. A pontot az i-re a széles vízipipa-, arab tea- és kávéválaszték teszi fel.

nemzeti konyha

Olaszország: Cose Nostre Budapest

George Miller, a híres komikus egyszer azt mondta, egy gond van azzal, ha olasz ételt eszik az ember, az, hogy 5-6 nap múlva újra éhes – mi pedig tökéletesen egyetértünk. Ha első kézből szeretnéd kideríteni, hogy igaz-e, amit Miller állít, irány a bulinegyed legújabb street food étterme, a Cose Nostre Budapest, ahol mennyei pizzákkal és, a Fragolanak hála, igazi olasz fagyival tömheted tele a bendődet. Öblítsd le az ízeket egy pohár proseccoval, és engedd, hogy képzeletben a zsidónegyed macskaköves utcáiról Dél-Olaszország napfényes piazzaira repítsenek.

nemzeti konyha

India: Curry House Budapest

A VIII. kerületi Horánszky utca 1. szám alatt található Curry-házat 2013-ban nyitotta meg Zulkarnain Saer Khan. A fekete, piros, bronz és arany színekben pompázó étterem előételek, különlegességek, tandoori kebabok, curry-k, naan lepénykenyerek, rizsek, desszertek és italok széles választékával várja vendégeit. A Curry House összes naan lepénykenyere a hagyományos módon készül, Tandoorban, ami egy henger alakú agyag- vagy fémsütő, amit Saer külön erre a célra rendelt Londonból. Élvezd a hely különleges atmoszféráját, miközben izgalmas ízeket és fogásokat próbálsz ki egy elbűvölő étteremben.

nemzeti konyha

Japán: Ennmann japán étterem

Ha te is szereted a keleti ország konyháját, vagy még nem kóstoltad, de szeretnéd kipróbálni, nem kell tovább éttermek után kutakodnod, mi tudjuk, hol mehetsz biztosra. Az Ennmann Japán Étterem a legjobb falatokat hozza el Japánból Budapestre – mindezt a Batthyány tértől pár lépésnyire, gyönyörű kilátással a Dunára és a Parlamentre. A hely séfje már 10 éve készíti a finomabbnál finomabb autentikus japán fogásokat, ezért biztos lehetsz benne, hogy a városban itt találod az egyik legjobb sushit.

nemzeti konyha

Görögország: Mazi

A gyönyörű épületekkel határolt, Parlamenthez vezető Alkotmány utcai Mazi ínycsiklandó görög ételekkel és azok izgalmas újításaival várja vendégeit. Roussos Dimitris séfnek és csapatának eltökélet célja, hogy bebizonyítsák, a görög konyha több mint gyros és fetával töltött paprika: a Mazi kínálata finom fogásokban, klasszikus desszertekben és magával ragadó ízekben gazdag. Próbáld ki a Paidakia névra hallgató grillezett tejes bárányt, tzatzikivel, pitával és hasábburgonyával vagy a kagyló Saganakit, ouzoval, paradicsomszósszal és feta sajttal. Egy darab Görögországból Budapest szívében, ez a Mazi, ahová lehetetlen csak egyszer betérni.

nemzeti konyha

Spanyolország: Pata Negra

A tulajdonosok a spanyol kultúra és gasztronómia iránti tiszteletük és szenvedélyük jeléül, 2004-ben nyitották meg Magyarország első tapas bárját, amely minden velejárójával idézi meg az autentikus mediterrán hangulatot, egészen a tradicionális ételektől a színes csempékig és szalvétákig. A mindig nyüzsgő Kálvin téren található, első éttermük sikere után két újabb vendéglátóegységgel egészültek ki, melyek mindegyike isteni tapas ételeket, bőséges húsos fogásokat, spanyol borokat és még sok minden mást kínál. Tapasztald meg a mediterrán életstílust igazi valójában, és engedd, hogy átjárjon a latino hangulat a Pata Negrában!

 

nemzeti konyha

USA: TGI Fridays

Szerencsére létezik egy hely, ahol mindig péntek van: ez pedig mi más lehetne, mint a TGI Fridays. Az étteremlánc első magyarországi egysége 1999-ben nyitott, Budapest első igazi amerikai éttermeként. Néhány változtatás és felújítás után, a TGI Fridays továbbra is az amerikai ételek szerelmeseinek törzshelye, steakeket, grillezett bordát, hamburgereket és Jack Daniel’s ételeket a tányérokra varázsolva. A hatalmas adagoknak, a tökéletes fűszerezésnek és íznek hála garantáltan teli hassal térsz haza. A TGI Fridays immáron két budapesti étteremmel büszkélkedhet: megtalálod őket az Oktogonnál és a WestEnd bevásárlóközpontban.

nemzeti konyha

Magyarország: Tulipán Bistro

A Tulipán Bistro immáron 1964 óta várja vendégeit a Nádor utca 34. szám alatt, a Parlament közelében. A családias légkör megteremtése a kezdetektől fő szempont volt, ami több mint 50 évvel később, 2017-ben is átjárja a hagyományőrző helyet. A Tulipánban megkóstolhatjuk a magyar konyha legfinomabb fogásait, mely az állandó kínálat mellett a naponta frissülő választékkal egészül ki. Specialitásuk, az omlós vadmarhából készülő vörösboros pörkölt, borókabogyóval és szilvával, házi galuskával tálalva helyiek és turisták csodálatát egyaránt kiváltja. Az italok tekintetében is igen széles választékot kínálnak, így megtalálható náluk számos ital mellett a legjobb hazai pincészetek borai is.

blank