Itt a lecsó bolgár változata

A lecsó tipikusan az az étel, melynél az alapok adottak, de mindenki saját ízlésére alakíthatja az összhatást.

Az „Ahány ház, annyi szokás” mondás nemzetek közötti szinten is működik, ezért érdemes kicsit elkalandozni külföldre, és megkóstolni más konyhák lecsóját. Kőbe vésett szabályok nincsenek, ami ízlik, azt bátran építsük be saját repertoárunkba! A bolgár variáció például tojással és sós (juh)sajttal készül. A hagyományos lecsó alaphoz a főzés végén tojást kevertem, majd tálalás előtt lágy feta sajtot morzsoltam rá. Az édes, lédús paradicsom és a sós feta együtt nagyon jól működnek, tegyetek egy próbát!

Hozzávalók 4 személyre

• 1 evőkanál olívaolaj
• 2 fej vöröshagyma
• 8 db lecsópaprika
• 6 db érett, lédús paradicsom
• só, őrölt fekete bors
• 4-5 tojás
• 15 dkg feta sajt

Elkészítés

#1 Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felaprított hagymát üvegesre pároljuk rajta.

#2 A paprikákat megmossuk, karikára vágjuk. A paradicsomokat először forró, majd jeges vízbe tesszük 1-1 pillanatra, így könnyedén le tudjuk húzni a héjukat. A meghámozott paradicsomokat kockákra vágjuk, majd a paprikával együtt a hagymára tesszük. Átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük a zöldségeket.

#3 Mikor a paprika is megpuhult, a lecsóhoz adjuk az enyhén felvert tojásokat. Alaposan összekeverjük, és végig kevergetve átsütjük a tojást. Forrón, feta sajttal megszórva, aprított újhagyma zölddel vagy petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

Az Ízesélet gasztrobloggerének, Csigó Zitának receptje. További receptek: izeselet.hu