Csobbanj még egyszer utoljára a Balatonba! – Mutatjuk, hogy hol

Ha kedvünk támad strandolni és budapestiként a Balatonban szeretnénk mihamarabb csobbanni, akkor jó tudni, hogy a Balaton Budapesthez legközelebb eső csücske Balatonaliga. A település Balatonkeneséhez tartozik, egyből ott is tesz le a Club Aliga üdülőközpont bejáratánál a vonat, de ha kocsival vagyunk az sem gond, autópályáról is könnyen megközelíthető.

Mi is így felkerestük a nyár utolsó augusztusi szombatján Aligát, mert félő volt, hogy már nem lesz olyan hétvége az idén, amikor megtehetjük, hogy szikrázó napsütésben, kellemes Balaton vízben múlathatjuk az időt.

A balatoni leruccanás ötlete gyorsan jött, és csak abban voltunk biztosak, hogy nem  akartunk nagyon sokat utazni, így Balatonaliga került a célkeresztbe, ahova azért így is több mint 2 óra volt eljutni a nagy forgalomban.

Én magam már nem először jártam Aligán, volt szerencsém 2014-ben még itt B my Lake-ezni, majd 2015-ben egy Beach Club Beach buli alkalmával töltöttem el pár napot. Az első jelenésem fesztiválos volt, a Club Aliga baloldali, családozós, népszerű strandolós oldalán. Azt is imádtam, buja, fás környezete szerintem Magyarország egyik legjobb fesztiválhelyszíne.Ezt a részt ismerhetjük a múlt korokból Aliga I. néven.

Balatonaliga a kommunista rendszerben a párt tulajdonában álló, a párttagok és vezetők számára lestoppolt partszakasz volt.  Balatonaligában találta meg Rákosi Mátyás kedvenc nyaralóhelyét, itt pihente ki Kádár János az ország vezetésével járó fáradalmakat és itt fogadta az olyan neves kommunista vezetőket, mint Fidel Castro, vagy Nyikita Hruscsov, de még Jurij Gagarin is járt Balatonaligán.

A vezetők részére jól elszeparált és külön őrzött terület volt az Aliga II., mellyel a BCB buli alkalmával ismerkedtem meg. Ez egy még varázslatosabb terület, magas fenyvesekkel, külön kertmozival, teniszpályával, uszodával, bálteremmel és különálló villákkal.Akkor, a buli másnapján volt alkalmam egyedül bejárni a területet, felfedezni minden rejtett kis zugát, melyen már jókora nyomot hagyott az idő vasfoga.  Akkor ezeket a képeket készítettem:

Jól látható, hogy a kommunista vezetőknek felépített nyaraló-negyed ma már az enyészeté. Hogy miért történt így, nem tudom, de az biztos, hogy bejárva azokat a pontokat, ahol már a 60-as, 70-es években luxuskörülmények között szórakoztak, felért egy időutazással és szinte még most is érezni lehetett, hogyan nézhetett ki itt a pihenés 40-50 évvel ezelőtt. A nagy bálterem, a csodás panoráma kilátás a közösségi épület tetejéről, a kis villák a privát kis fás-füves területeikkel, csodás lehetett fénykorában.

Mivel anno megismerkedtem az Aliga II. területtel, így tudtam, hogy ezen a partrészen lehet, hogy nincs fürdőző bejárat, de cserébe olyan nyugalom van, mint sehol máshol a Balaton partján. Ezért is indultunk el ide a hétvégén,  és jó döntés volt, mert nagyjából csak két tucat emberrel kellet osztozkodnunk a Balaton partján. A víz kristálytiszta volt, szokás szerint, és a tó pedig még épp a kellemes 25-26 hőfokot produkálta, és legalább olyan jó érzés volt chillezni, mintha egy tenger partján üldögéltünk volna.

Hiába köszöntött be a szeptember, a nyári napsütésnek még nincs vége ezért Balatonaligán, vagy bárhol máshol, csobbanjatok Ti is néhányat, hogy legyen mire emlékezni a hosszú ősz és tél során.

Kovács M