Hűsítő sárgarépa-krémleves répachipsszel a meleg nyári napokra

A krémlevesek nem elsősorban nyári ételek, azonban hidegen fogyasztva ez a sárgarépa-krémleves igazán frissítően hat. Emellett gondoskodik a napi béta-karotin bevitelünkről, ami a nyári napsütésben különösen fontos a bőrünk védelme szempontjából.

Hozzávalók

  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 mokkáskanál himalaya só
  • ½ mokkáskanál őrölt bors
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • olíva olaj spray
  • 1 pohár krémes natúr joghurt
  • 5 dl zöldségleves alaplé
  • 1 db sütőzacskó

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 220°C-ra.

A répákat megpucoljuk és 1 db kivételével felkarikázzuk. Sütőzacskóba tesszük, majd megszórjuk sóval, borssal, római köménnyel és kurkumával, és olívaolajt fújunk rá. A zacskót szorosan bezárjuk és összerázzuk, hogy a fűszerek és az olaj elkeveredjenek. Az előmelegített sütőbe tesszük 25 percre, míg teljesen puhára sül.

A maradék sárgarépát zöldségszeletelő vagy egy éles kés segítségével nagyon vékony karikákra vágjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket egymás mellé és befújjuk olívaolajjal. A forró sütőben 10 perc alatt megsütjük.

A zacskóban puhára sült répát turmixgépben összeturmixoljuk a natúr joghurttal és a zöldségalaplével. Végül egy edénybe visszatöltve 3-4 percig forraljuk.

Frissen, melegen, vagy akár hűtőben kihűtve tálaljuk a répa chipsszel megszórva, 1-1 kanál joghurttal és friss fűszernövénnyel díszítve.

Az Ízesélet gasztrobloggerének, Gökler Krisztinek receptje. További receptek: izeselet.hu