„Budapest romantikája” fotókiállítás nyílt a Városligetben

  „Budapest romantikája” címmel fotókiállítás nyílt a Városliget Caféban. A tárlat koncepciója, hogy sosem látott és publikált képeket mutat be a XX. századból, melyek a főváros romantikus báját, új arcát mutatják be. A látogatók elsőként tekinthetnek bele az eddig családi fotóalbumokban, titkos fiókokban megbúvó régi, családi képek világába. A főváros romantikus karakterét ábrázoló, és egyéni, családi történeteket elregélő képek alkotják a kiállítást.

A Kozák Albert által készített kép a pályázat dobogósa lett

A Margit-szigeten vőlegényének pózoló fiatal nő, a Városligeti tó felett a korlátba kapaszkodó bájos kislány, a Gellért-hegyről letekintő karcsú női alak, egy pusztához hasonló, mégis budapesti tájon áthaladó villamos szokatlan képe gémeskúttal és pulival a háttérben; mind, mind beavatja a nézőt a maga személyes történetébe. A tárlat augusztus végéig várja a látogatókat.

A XX. században, annak bármely évtizedében készült fotókkal lehetett nevezni, egészen az 1990-es évvel bezárólag. A most nyílt tárlaton bemutatásra kerülnek a pályázatra küldött legszínvonalasabb fotók, több mint negyven kép.

Busi Sándor képe kapta a legtöbb like-ot a Facebook-os szavazáson, így ő vihette el a közönségdíjat

A fotókon megjelennek Budapest ikonikus helyszínei, a Gellért-hegy, a Hősök tere, a Vidámpark, a Városliget. A zsűri által kiválasztott legjobb képeken szerepelnek kalapos dámák és kemény kalapos urak, a Városliget tava és rajta evező fiatalok, hidak madártávlatból, kedves családi jelenetek, kislányok óriási masnival a hajukban a századelőről, fürdőben napozó fiatalok, ma már „old timer”-nek számító járművek, az adott korra jellemző öltözetek, városi és vidéki emberek, ma is működő intézmények több évtizeddel korábbi köntösben, s hosszasan lehetne még sorolni a témák sokaságát.

„Meglepően sok fénykép jött, és volt közöttük több telitalálat is. A zsűrizés pedig igazi élmény volt: mindhárman más szemmel néztük a fotókat és mást kerestünk rajtuk, de az igazán jó képeken nem volt vita.” – mondta a zsűrizésről Zubreczki Dávid újságíró.

Knoll Szilvia vihette el az első helyezettnek járó díjat nagyapja fényképével

„A Gellért Szálloda madártávlatból”

A pályázat nyertese Knoll Szilvia lett, aki így mutatta be a díjnyertes képet:

„A fotó címe A Gellért Szálloda madártávlatból. A nagyapám készítette, és a nagyanyám látható rajta. Tudtommal 1959-ben készült a Gellért-hegyen, háttérben a Szabadság-híddal. A pályázatra egyébként több képet is beneveztem a nagyszüleim fotógyűjteményéből. Nagypapám, a város turistája – ezt a címet is adhatnám képsorozatomnak. Csepelen éltek, és – mint a képekből is kitűnik – nagyon szerettek Budapest nevezetességeihez ellátogatni. Nagypapámra jellemző volt, hogy minden ilyen kiruccanásra elvitte a fényképezőgépét, és rengeteg képet készített a tájról és a kirándulópartnereiről. Hobbiként tekintett a fotózásra, így nem meglepő módon sokat foglalkozott a képek beállításával és megkomponálásával, tagja volt egy fotóklubnak is.”

Dr. Saly Noémi muzeológus így nyilatkozott arról, hogy miért erre a képre esett a zsűri választása: „Úgy találtuk, hogy a kiírás két kulcsszavának – vagyis Budapest és romantika – ez felelt meg a legjobban. Látszik rajta a város, emblematikus a helyszín, van egy helyes fiatal lány, a fényképezőgép mögött alighanem egy fiú”.

Simonovics Ildikó, PhD, divattörténész, muzeológus hozzátette: „Egyszerűen nekem ez a felvétel szerelem volt első látásra. Gyönyörű, ikonikus helyszín, filmszerű kompozíció, a hölgy részéről keresetlen, mégis nagyon sikkes póz. Szerintem ez a kép tökéletesen egyesíti magában a pályázat hívószavait, Budapest és romantika.”

A Nagy Zsolt által beküldött kép második helyezést ért el

A pályázat győztese tehát Knoll Szilvia lett, második helyezettje Nagy Zsolt, harmadik helyezettje Kozák Albert fotóriporter. A zsűri különdíjasa lett Kovásznai Nóra, valamint a díjnyertesek közül Knoll Szilvia és Kozák Albert képei elhozhatták a zsűritagok személyes különdíjait is. A közönségdíjat Búsi Sándornak ítélték oda a legnagyobb közösségi oldal szavazói. A kiosztott díjak értéke meghaladja a 300 000 forintot.

A kiállítás 2017. július 4-től tekinthető meg a Városliget Café teraszán egészen augusztus végéig. A tárlat természetesen nemcsak az étterem látogatói, hanem bármely érdeklődő számára megtekinthető, és szeretettel várja a romantikus Budapest után vágyódó látogatóit.