A görög joghurt esete a csirkével

Talán már volt róla szó, hogy a tejtermékek milyen jót tesznek a húsoknak, főleg a kefir, és a joghurt, mert ezek mind savasabbak, de a tej is csodákat művel. Most épp a görög joghurtba szerelmesedtem bele, mert nagyon jól lehet vele bánni, nem annyira folyós, hogy baleset legyen belőle, remekül átveszi az ízeket, és fantasztikusan puha lesz tőle a hús, anélkül, hogy kiszáradna. Sőt, omlós és lédús lesz.

Az ok nagyon egyszerű, a joghurtban a kálcium és a tejsav együtt bontja le a fehérjét, és ez szolgáltatja a jó eredményt. A hús nem lesz tőle se mállós, mint az enzimes pácoktól, se cipőtalp, mint az alkoholos pácoktól, ha túl sokáig marad benne. Nagyon könnyű is vele bánni, és bármilyen ízt átvesz. Én leggyakrabban csirkéhez használom, a családunk ízlése miatt ráadásul inkább mellhez, ez azt jelenti, hogy kb 15 percig pácolom, és az elég is. A legegyszerűbb elkészítési mód, amivel ebédet szoktam alkotni a bepácolt csirkéből, az az, hogy a felesleges joghurtot lecsepegtetve csak beteszem a csirkét egy tepsibe és forró sütőben készre sütöm. Rizzsel, egy külön szósszal, vagy salátával annyira ízes étel, hogy a kinézete alapján nagyon meg fog lepődni, aki beleharap.

Ma a joghurtba szeletelt újfokhagymát és friss zsályalevelet tettem, és fél órát pácoltam. Hihetetlenül ízes lett és gyönyörűen megpirult. Nagyjából úgy számolj, hogy kb 1 ½ dl görög joghurt kell ½ kg csirkéhez. Íme a pontos recept.

Hozzávalók

1 kg csirkemell filé megtisztítva

3 dl görög joghurt

1 fej új fokhagyma

8 zsályalevél és néhány a díszítéshez.

Só, bors

Elkészítés

A joghurtban keverd el a sót és a borsot. Vágd durvára a zsályaleveleket és szeleteled fel a fokhagymát, majd ezt is add a joghurthoz. Öntsd rá a csirkére, és hagyd kb. fél órát pácolódni. Közben melegítsd elő a sütőt 190ºC-ra. A csirkéről két újjal húzd le a felesleges pácot, és fektesd tepsibe a szeleteket. Süsd kb. 35 percet, vagy amíg meg nem pirul. A végén is megszórhatod friss zsályalevelekkel, ez felfrissíti az ízeket. Az is jót tesz neki, ha meglocsolod citromlével. Azonnal tálald.

Az Ízes Élet gasztrobloggerének, Horvát Sárának receptje. További recepteket ITT találsz.