Egészséges mártogatók nyers zöldségekhez és gyümölcsökhöz

A nyári melegben nem feltétlen vágyunk zsíros, tartalmas ételekre, energiára viszont szükségünk van, hogy hatékonyak legyünk napközben. Olyan egészséges nassolnivalókat hoztunk tízóraira vagy uzsonnára, amelyek nem csak finomak és tápanyagban gazdagok, de könnyedén elkészíthetők otthon. Íme, három kedvencünk.

Humusz

A magas rost- és fehérjetartalmú humusz segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet és megelőzni a szívbetegségeket, erősíti a csontokat és nem mellesleg antioxidánsokban is gazdag. Na, meggyőztünk?

Ha igen, így készítheted el otthon: egy konzerv csicseriborsót levével együtt öntsünk egy késes aprítóba. Hogy sima, krémes állagot kapjunk, öntsünk rá bő fél deci olívaolajat. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi tahinit, mehet bele fél fokhagymagerezd, fél citrom leve, egy csapott evőkanál római kömény, és egy kevés fehérbors. Sózzuk alaposan és mixeljük össze az egészet, amíg kellően krémes nem lesz. Ha nem volt elegendő a folyadék, vagy véletlen sok lett az olaj, kevés joghurttal vagy vízzel lehet lazítani az állagán.

Répa-, uborka- és paradicsomszeletekkel, illetve zellerszárral laktató, egészséges nassolnivaló.

Mogyoróvaj

Az adalékanyag-mentes, házi mogyoróvaj igazi csodaszer: tele van egészséges telítetlen zsírokkal, káliummal, fehérjével, magnéziummal, E-vitaminnal és antioxidánsokkal. Emellett kutatások bizonyítják, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

Elkészítése egyszerű, csupán a sótlan földimogyorót kell darálóban pépesíteni. A folyamat közben érdemes néha pihentetni a robotgépet, hogy ne melegedjen túl. Ízlés szerint lehet még hozzáadni néhány csipet sót, mézet és 1-2 kanál kókuszolajat, hogy még krémesebb legyen a végeredmény.

Isteni almával és banánnal is.

Avokádókrém

Az avokádógyümölcs (nem zöldség) szuper A-, B-, C-, és E-vitaminforrás, tele van telítetlen zsírsavakkal és antioxidánsokkal, de magas a kálium, foszfor, vas, nátrium és kalcium tartalma is. Mivel 30%-a zsír, gyakran használják arc- és hajpakolásokhoz is.

A mexikói guacamole hozzávalói a következők: egy érett, puha avokádó; só, bors, egy fél lime leve, egy gerezd fokhagyma összetörve, fél fej lilahagyma aprítva és egy fél paradicsom hámozva, apró kockákra vágva. Mindezeket gyakran ízesítik még különféle fűszerekkel, mint például a koriander, de lehet hozzáadni tejfölt vagy majonézt is. Miután megpucoltuk, és villával összetörtük vagy robotgéppel pépesítettük az avokádót, csak keverjük hozzá a többi alapanyagot.

Fogyasszuk répával, zellerrel és kaliforniai paprikával.