Nyáron se tétlenkedj! – Így kezdj bele a nyári munkakeresésbe!

Az év végi hajrá és a vizsgaidőszak után hirtelen több tízezer fiatal rohamozza meg a munkaerőpiacot, ami pedig szivacsként szívja fel a szorgalmas, dolgozni vágyó diákok tömegét. Érdemes időben nekilátni a keresésnek, nehogy elkapkodják a legjobb lehetőségeket! Ha ötleted sincs, hogyan kezdj bele, mit kell tenned és mire számíthatsz, mi segítünk.

Kezdő lépések

Első lépésként válogathatsz online ajánlatok közül, vagy kérheted egy közvetítő, azaz szövetkezet segítségét is. Az előbbi rugalmas, kényelmes, rengeteg lehetőség van, és otthonról sem kell kimozdulni hozzá. Utóbbinak előnye, hogy már ellenőrzött helyeket kínálnak fel, segítenek navigálni az adminisztráció labirintusában, és probléma esetén is van kihez fordulni. Néhány helyen minimális összegű bejelentkezési díjjal kell számolni. Mi olyan szövetkezetet javaslunk, ahol személyesen vesznek fel, hiszen az interneten történő szerződéskötést nehezebb komolyan venni, mind munkáltatói, mind munkakeresői szemmel. Budapesten és vidéken is számtalan szövetkezet közül válogathatsz, és bár nem náluk fogod tölteni a munkaidőd, nem hátrány, ha jó viszonyt ápolsz velük, és tudod, hogy bizalommal fordulhatsz hozzájuk

Szellemi vs. fizikai munka

Míg az érettségi előtt álló diákoknak általában csak fizikai melót kínálnak, az egyetemisták jobb helyzetben vannak, és irodai munkára is jelentkezhetnek. Valljuk be, nincs sok esély arra, hogy a nyári munkád egyenesen a karriered csúcspontjáig fog vezetni, de mégis érdemes olyan területet választani, ahol később szeretnél elhelyezkedni, így már most kapcsolatokat építhetsz, és az önéletrajzodban is jól fognak mutatatni az itt szerzett tapasztalataid. A kétkezi munkákkal, például a bárpultoskodással, pincérkedéssel vagy rakodással gyakran jobban kereshetsz, mint az irodai tevékenységgel (borítékolás, telefonos ügyintézés), de fizikailag és gyakran lelkileg is jobban megviseli a munkavállalót. A legfontosabb, hogy olyan állást válassz, ami neked testhezálló, előfordulhat, hogy kifejezetten érdekes munkába futsz bele, amiből az anyagiakon túl is profitálhatsz.

Bár a nyári melóból kevesen lesznek milliomosok, egy utazásra, új telefonra vagy fesztiválbérletre gyorsan megkeresheted a szükséges pénzt. A bérezés nettó 733 és 2000 Ft között szokott mozogni óránként. Munkába állás előtt mindenképpen gyűjts információt, nehogy összekeverd a nettó és a bruttó összeget.

Csak lazán!

A munkáltatók tisztában vannak azzal, hogy a diákmunkaerő nem minden alkalommal száz százalékosan elkötelezett a munkája iránt, és elsősorban anyagi indokok miatt dolgozik. A legtöbb diákokat foglalkoztató cég rengeteg fiatalt alkalmaz egyszerre, új barátokkal pedig még a meló is szórakozás. A legtöbb cég engedi, hogy barátaiddal együtt dolgozz, sőt néhány multi még jutalékot is ad, ha beszervezel valakit.

Gyakornokság

A gyakornokoskodást viszonylag kevesen engedhetik meg maguknak, hiszen bár néhány cég fizetett gyakornoki programot kínál, általában a megélhetésre édeskevés, sok esetben pedig nem is ígérnek bért. Karrier szempontjából azonban sokkal hasznosabb, nemcsak azért, mert így le lehet tudni a diplomához megkövetelt szakmai gyakorlatot (senki sem akar az a hallgató lenni, aki csak a gyakorlat hiánya miatt nem kaphat diplomát időben), de remek kapcsolatokat szerezhetsz, főleg, ha annál a cégnél szeretnél később elhelyezkedni, ahol a gyakorlatot végzed.

Egy nyerő tipp a munkakezdéshez: Focus Work

A Focus Work  segít a diákoknak szabadidejüket hasznosan, munkával töltsék el, természetesen nem csak a nyári szezonban. Emellett az alkalmi munkavállalók is kedvükre válogathatnak a számukra tetsző állásokból.
A Focus Work kibővült profilja lehetővé teszi, hogy a főállást keresőknek is lehetőséget nyújtsanak a minél hamarabbi munkába álláshoz.
A cég tevékenysége országos kiterjedésű, így a vidéki lakosok is bizalommal fordulhatnak hozzájuk.
Regisztrációnk díjmentes. A bérek: munkakörtől függvényében bruttó 740-1300 Ft között mozog.

Az alábbi típusú munkák közül tudtok válogatni:

  • raktári kisegítő
  • ruha- cipő bolti kisegítő
  • irodai adminisztrátor
  • animátor/rendezvényes munka
  • adatrögzítő
  • telefonos piac- és közvélemény kutatás
  • takarítás (irodaház)
  • host/hostess
  • recepciós
  • fagyi pultos
  • éttermi kisegítő
  • villamosipari összeszerelés
  • csomagolás/címkézés
  • könnyű fizikai betanított munkák
  • pénztáros
  • szobalány
  • újság,- szórólaposztás
  • londiner

Az aktuális munkalehetőségeket Facebookon tudjátok nyomon követni