Kepes András könyvét szereti legjobban a magyar olvasóközönség

A Libri irodalmi díjat tavaly alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. azzal a céllal, hogy díjazza az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit. A zsűri egy fiatal szerző novelláskötetét, a közönség az ismert televíziós személyiség történetét díjazta.

A Libri irodalmi díj nyertese 2017-ben Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötete. A Libri irodalmi közönségdíjat pedig Kepes András Világkép című könyve kapta. A díjátadót tegnap este tartották Budapesten a Budapest Music Centerben.

A díjakra a szakmai zsűri és közönség szavazhatott. A díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forintot kapnak, illetve 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amit bármely könyvük promóciójára felhasználhatnak.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet több mint 80 képviselője tehetett javaslatot, hogy a 2016-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség.

Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások:

  • Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája
  • Kepes András: Világkép
  • Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér
  • Nádas Péter: Az élet sója
  • Némneth Gábor: Egy mormota nyara
  • Szabó T. Anna: Törésteszt
  • Térey János: Őszi hadjárat
  • Varró Dániel:   Mi lett hova?
  • Závada Pál: Egy piaci nap
  • Zoltán Gábor: Orgia

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

Bekerült a döntős könyvek közé négy regény, Krasznahorkai László, Németh Gábor, Závada Pál és Zoltán Gábor alkotása, két verseskötet Térey János (aki tavaly is bekerült a 10 kiemelt közé) és Varró Dániel tollából, két novelláskötet; Jászberényi Sándor és Szabó T. Anna könyve, valamint két egyedi műfajú könyv, a napló és az esszé határán, Nádas Péter és Kepes András műve.

A Világkép 2016 legkeresettebb hazai könyve volt. Októberi megjelenése óta Kepes András több tucat bemutatón és dedikáláson vett részt, országszerte tömegek fogadták előadásain. A Világkép egyszerre tud könnyen érthető, de tudományos igényességgel megfogalmazott iránytűként szolgálni többek között menekültkérdésben, szerelemben, gasztronómiában

A zsűri egyöntetű véleménye szerint a Libri irodalmi díj egyik legfontosabb feladata, hogy közelebb hozza az olvasókhoz a kortárs magyar irodalmat és felhívja a nagyközönség figyelmét annak alkotóira és műveire.

Kattints ide, hogy megtudd, milyen könyvújdonságokat ajánl a Funzine!