Egy narancsliget, ahol az emberek, a környezet és a világ jobbításáért dolgoznak

Persze sejted, hogy ebben a Narancsligetben nem a gyümölcstermesztéssel váltják meg a világot, hanem itt valami másfajta életigenlő tevékenység folyik. Ráhibáztál!

A Narancsliget Adományközpont egy újszerű szolidaritási formát próbál elterjeszteni és a jótékonyság egy viszonylag új rendszerében működik, amely a ma divatos kifejezéssel élve: valamennyi résztvevő számára win-win szituációt hoz létre.

Hogy hogyan?

Temérdek munkával és több lépcsőben. Az első lépés az, hogy a központ jó minőségű tárgyi adományokat gyűjt, ezeket beérkezés után szortírozzák, válogatják, majd polcokra, gondolákra helyezik olyan gusztusos formában, mint egy divatos butikban. A kínálatot a gyakran külföldről érkezett ruhák, kiegészítők, a hagyatékból maradt vintage ritkaságok, a népszerű játékok, háztartási eszközök, a magyar és idegen nyelvű könyvek és egyéb egyedi tárgyak teszik izgalmassá.

Itt elérkeztünk a második lépéshez, a széles spektrumú kincskeresőkhöz. A meghirdetett, rendszeres börzenapokon az érdeklődők körbenézelődnek, és ha valami iránt ellenállhatatlan vágyat éreznek, azt pénzbeli adománnyal „vásárolják” meg, amelyet egy zárt dobozba dobnak be.

A harmadik lépés a nemes küldetés végcélja: a befolyó pénzbeli adományokat rászoruló, gyermekes családokhoz juttatják el különféle kiadásaik fedezésére (étkezés, iskola, művelődés). A folyamat valódi szépsége abban rejlik, hogy itt valóban minden szereplő nyer. A tárgyi adományt behozónak meglehet az a jó érzése, hogy az általa már nem használt kabátot, cipőt, táskát valaki még viselni fogja, így újrahasznosul. Az egyedi tárgy új tulajdonosa egyfelől kielégíti vadászszenvedélyét, másfelől gazdagabb lesz egy olyan tárggyal, ami örömet okoz neki, főleg abban a tudatban, hogy az általa adott adományból egy gyermek taníttatásához járul hozzá. A végső pont, a család helyzete nyilvánvalóan javul, és az anyagi segítségen felül a szülőknek meglehet az a jó érzése, hogy valaki áll mellettük a nehéz helyzetben.

A környezeti előny valójában a hab a tortán. Minden egyes újrafelhasznált ruhanemű, minden egyes újra elolvasott könyv, minden továbbhasznosított háztartási cikk hozzájárul a Föld fenntarthatósághoz. A folyamatnak van még egy kedvezményezett köre: azok a szervezetek, akiknek a megmaradt árucikkeket továbbadományozzák. 2016-ban 26 alkalommal összesen 17 szervezetnek adtak tovább adományokat a Narancsliget Adományközpont készletéből. Érdemes csatlakozni a nyerő folyamathoz.