Kultúrarajongók figyelem: ma kezdődik a Budapest Art Week

Ma kezdődik és hat napon át tart a második Budapest Art Week (BAW), amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyetlen, hivatalos képzőművészeti eseménysorozata. Egy karszalaggal több, mint 60 helyszín száznál is több programja látogatható a városban. A rengeteg helyszín között megtalálható a Magyar Nemzeti Galéria, a Ludwig Múzeum, a Kassák Múzeum, a Várfok Galéria vagy az Olasz Kultúrintézet. A helyszínek által rendezett programokon felül a BAW  különböző izgalmas projektekkel is színesíti a programkínálatot.

A Budapest Art Week egy Magyarországon egyedülálló, klasszikus és kortárs képzőművészeti eseményeket összefogó fesztivál. A programsorozat célkitűzése az, hogy új lendületet adjon és  iránytű lehessen a képzőművészet kedvelőinek, esszenciális kiegészítőjeként a Budapesti Tavaszi Fesztivál klasszikus művészeti programsorozatának. A világ kulturális csomópontjaiban – Londontól Berlinen és Bécsen át Szingapúrig és Sydney-ig – évek óta rendeznek már hasonló, nagy sikerű eseménysorozatokat, hogy közösségi élmény keretei közt adjanak lehetőséget a képzőművészet iránt érdeklődőknek a helyi művészeti irányzatok, alkotók és munkáik jobb megismerésére.

A hatnapos rendezvény keretében több mint hatvan helyszínen (a város vezető múzeumaiban, galériáiban és egyéb kiállítótereiben) közel száz kiállítás és hozzájuk kapcsolódó program (tárlatvezetés, előadás, beszélgetés, múzeumpedagógia) látogatható – mindez egyetlen belépővel.

2017-ben is nagy számban vehetnek részt az érdeklődők tematikus sétákon, amelyeken művészettörténészek, esztéták, képzőművészek vagy építészek kísérik végig őket egy meghatározott útvonalon. Ilyen lesz például a Palotanegyedben a cARTc Projekt Space, A.P.A. Galéria, Molnár Ani Galéria, Olasz Intézet és FUGA útvonalon, vagy a ‚Metróhuzat‘ névre keresztelt M4-es metró vonalán tett földalatti túra, vagy épp Óbuda alternatív bemutatása Krúdy Gyula kedvenc helyein keresztül.

A BAW programkínálatában idén megjelenik egy új sorozat, a Közös utak – beszélgetések művészek között, amelyeken irodalmárok és képzőművészek többek között olyan kérdésekre keresik a válaszokat, mint hogy A művész már gyermekként tudja, hogy belőle művész lesz? Egy jó regény elolvasása után jön az érzés, vagy a Louvre-ban tett látogatás után jelentkezik a vágy? Miért kerülnek papírra ez első sorok, milyen gondolatok mozdítják az ecsetet? Ami még fontosabb: hogy áll össze ez egy folyamattá, később pedig egy életművé? Hogyan találja meg a művész a kortársakban a közönségét és hogyan lesz élő ez a kapcsolat?

Az idei eseményen két kortárs táncelőadást is láthatnak a karszalaggal érkezők. Április 21-én Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix #Orfeusz #Eurüdiké előadásból adnak elő részletet a Magyar Nemzeti Múzeum kőtárában. A Műcsarnokban pedig Feledi János táncművész és Nagy Ákos zeneszerző Gioco delle coppie című tánc és elektroakusztikus komprovizációjával találkozhatnak az érdeklődők.

Az Art Week zárónapján, a Nyitott Műtermek Délutánja keretében művészettörténészek kalauzolják végig a látogatókat hat műteremházon, melyekben összesen több mint ötven kortárs képzőművésszel ismerkedhetünk meg személyesen. A séták ritka lehetőséget nyújtanak arra, hogy a művészetkedvelők betekintés nyerjenek a műtermek kreatív légkörébe, személyesen találkozzanak az alkotókkal, megismerjék alkotási technikájukat, a művek születésének folyamatát.

A Budapest Art Week rendezvénysorozatban szereplő összes kiállításra és a kiállításokat kiegészítő programokra belépésre jogosít a megvásárolt karszalag, ám a kiegészítő eseményeken való részvételhez regisztráció szükséges, amelyet a BAW honlapján tehetnek meg az érdeklődők.