Ha még nem vagy kész a gyermekáldásra

A gyermekáldás nem feltétlenül örömteli állapot egy huszonéves egyetemista életében. Legyen komoly kapcsolat, vagy egyéjszakás kaland eredménye, a nem kívánt terhesség nagy zűrt tud okozni.

Szerencsére manapság a megelőzés és az utólagos védekezés egyszerű és rengeteg alternatívája van, nemcsak óvszer, fogamzásgátló, vagy 72 órás tabletta formájában. Vegyük sorra a legelterjedtebb fogamzásgátló módszereket.

Óvszer

A leggyakrabban használt eszköz az óvszer, nem véletlenül. Hormonmentes, könnyen beszerezhető, 95-98%-os védelmet nyújt, és a nemi úton terjedő betegségek ellen is véd, így az alkalmi szexhez különösképpen jó választás. Mindazonáltal nem olcsó mulatság. Másik negatívuma, hogy sokszor az élvezet mértékén is csökkenthet.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

A hormonális fogamzásgátló tabletták a gumimentes élvezetet és még nagyobb, 99,7%-os védelmet biztosítanak. Két csoportot különböztetünk meg: a kombinált tabletták a legáltalánosabbak, ezek tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák. Az egykomponensű tablettákban csak az utóbbi található meg, így sokkal szélesebb körben szedhető, szoptató kismamáknak, túlsúlyos, 35 év feletti és dohányzó, laktózérzékeny, migrénes, cukorbeteg nőknek is szokták ajánlani. A tabletta rendszeres használata rendezi a ciklust, enyhíti a menstruációs görcsöket és az erős vérzést, több daganatos betegség kialakulásának kockázatát is csökkentik, viszont hangulatingadozást és súlygyarapodást okozhatnak, és sokak szervezete kifejezetten rosszul reagál rá.

Hüvelygyűrű

Szerencsére közel még mindig merül ki a módszerek tárháza. A hüvelygyűrű szintén 99,7%-os védelmet biztosít, amit a tamponhoz hasonló mozdulattal, havonta egyszer kell felhelyezni. Nem okoz elhízást vagy pattanásokat, lényegesen könnyebb az alkalmazása, ellenben zavarhatja  a partnert. A hormonális és hormonmentes spirálok is 99% fölötti védelmet garantálnak. Előbbi 3-5, utóbbi 5-10 éves védelmet biztosít, mindkettő közvetlenül a méhben fejti ki hatását, és kizárólag nőgyógyász helyezheti fel. Kellemetlen mellékhatásaik nem számottevőek, azonban néha a test kilöki magából a drága eszközt.

Fogamzásgátló injekció

Viszonylag friss és ismeretlen módszer a fogamzásgátló injekció. A hormonokat három havonta kell a bőr alá juttatni, így a kellemetlenségektől teljesen meg lehet szabadulni 99,7%-os védelem mellett. Ám pár év alatt elhízást vagy csontsűrűség-veszteséget okozhat, illetve rendszertelenné tehetii a havi érzést.

Fogamzásgátló tapasz

Kényelmes alternatíva a fogamzásgátló tapasz is, ami a bőrön keresztül ad 99,2%-os védelmet. Hetente egyszer kell felhelyezni, orvosi segítség nem szükséges, viszont a matrica jól látható és meglehetősen sérülékeny.

A férfiak sem maradnak ki a jóból

Hogy a férfiak se maradjanak ki, már kutatások folynak a férfi fogamzásgátlókról is. Bár még egyik kutatás eredménye sem lett széles körben ismert, valószínű, hogy pár éven belül a férfiak időszakos stretilizálását is megoldja az orvostudomány.

Ha elfeledkeztünk volna a védekezésről…

Akkor 72 illetve 120 órás tabletták jelenthetik a megoldást, melyek orvosi vényre megvásárolhatóak, és 3-5 napon belül megakadályozzák az ovulációt, még az utolsó nap is 90%-os biztonsággal hajtják el a nem kívánt magzatot. A meddőség esélyét azonban növelik, és a hormonsokknak köszönhetően görcsöket, rendszertelen vérzést vagy rosszullétet okozhatnak.

Végső megoldásként pedig marad az abortusz. A módszer engedélyezése országonként változik. Magyarországon veszély vagy válság esetén megszakítható a terhesség. A hazánkban alkalmazott vákuumos kiszívás, tágítás illetve a méh üregének kiürítése helyett sok nő Ausztriában veszi igénybe a gyógyszeres abortusz lehetőségét. Ez, a 10. hétig alkalmazható módszer jóval kevésbé kellemetlen, csupán pár nap kényszerszabadsággal jár, de 500 eurós költséggel bír.

 

Szerző: Rutai Lili