Feltámad a Queen

Nem kevesebbre vállalkozott Magyarország első számú jazz-nagyzenekara, a nemzetközileg is ismert és elismert Budapest Jazz Orchestra, minthogy valószínűleg egyedüliként a világon megpróbálja a legendás Queen együttes dalait jazz-es köntösbe öltöztetni.

Az elsőre szokatlan vagy akár meghökkentő ötlet Madai Zsolt jazz-dobos évek óta dédelgetett álma volt. Mikor Kollmann Gábor, a BJO művészeti igazgatója is fantáziát látott a különleges lehetőségben, megkezdődtek a nagyszabású projekt előkészítő munkálatai.

A Queen életművét hallgatva és a dalok között válogatva egyértelművé vált, hogy a Queen nem „csupán” egy rock-zenekar volt, hanem négy különböző műfajt szerető zeneszerző olyan alkotó műhelye, mely a nagy ívű kompozíciók és brilliáns hangszerelési megoldások révén mind a klasszikus mind a jazz-zenét kedvelők táborát meghódította. Ez a zenei sokszínűség az, mely révén az estén felhangoznak a Queen megkerülhetetlen slágerei – természetesen egyedi hangszerelésben, de olyan kevésbé ismert dalok is helyet kaptak a műsorban, melyek hallatán a közönség vélhetően el sem fogja hinni, hogy ezek ugyanazon együttes alkotásai. A jazz szereti az erős dallamokat, hiszen egy adott (akár már ismert) dallam variálása, újragondolása az alapja az egyéni improvizációknak. A Queen együttes sikerében hatalmas szerepe volt Freddie Mercury zenei zsenijének, aki egyszerre volt zeneszerző, hangszeres, énekes és felülmúlhatatlan előadó. A koncertsorozat premierjének időpontja egybeesik Freddie Mercury halálának 25. évfordulójával, de semmiképen sem a szomorúságon lesz a hangsúly. A tervek szerint ez az este egy olyan kivételes zenei főhajtás lesz, mely bebizonyítja, hogy a különböző műfajok ténylegesen átjárhatók úgy, hogy egy új minőség szülessen. Ezt bizonyítja a projekt iránti komoly nemzetközi érdeklődés is.

A Budapest Jazz Orchestra nem kisebb neveket nyert meg a produkcióhoz énekesnek, mint: Wolf Katit, Csordás Leventét és Kocsis Tibort.