Ristretto, latte, machiatto – Íme a nagy kávékalauz

Te tudod, mi a különbség a caffe latte és a caffe macchiato között? Tényleg érrendszeri megbetegedést okoz a túlzott kávéfogyasztás? Hogy eloszlassunk minden tévhitet, összegyűjtöttünk néhány „városi legendát” a kávéról, a videó alatt pedig a kávéfajtákról is leírunk minden infót, amit tudnotok kell. 

Tények és tévhitek a kávéról (Funzine VOICE)

Itt a legújabb Funzine VOICE-videónk, plusz tények és tévhitek a kávézásról. Fogyasszátok egészséggel! :)

Gepostet von Funzine – See you there am Mittwoch, 18. Juli 2018

Eszpresszó

Kezdjük a sort az „alapkávéval”. Általában a csésze kétharmadáig öntik az eszpresszót, vagyis egy adag 30-35 milliliter. Az igazi eszpresszó sötétbarna színű, teteje pedig krémes és habos.

Ristretto

Az eszpresszó erősebb változata. Ebből egy adag nem 30-35, hanem csak 20-25 milliliter. Színe fekete, íze erősebb, markánsabb, mint fent említett társáé.

Eszpresszó, Ristretto

Doppio

Vagyis dupla kávé, méghozzá kétszeres értelemben. Egyrészt a felhasznált kávé, másrészt a hozzá öntött víz mennyiségét is duplájára növelik az eszpresszóhoz képest.

Flat White

Bár a neve alapján azt gondolhatnánk, ez valamilyen kacifántos kávé, a valóság ennél sokkal egyszerűbb. Ez egy sima eszpresszó tejhabbal.

 

Café au lait

A dupla eszpresszóhoz tejhabot adnak. Ahogy a neve is sejteti, elsősorban a franciák kedvelik a kávénak ezt a fajtáját.

Flat White, Café au lait

Americano

Az amerikaik kedvence, a „gyenge kávé”, ugyanis az elkészült eszpresszót felöntik egy adagnyi (kb. fél deciliternyi) vízzel.

Hosszú kávé – Cafe Lungo

Az americanótól az különbözteti meg, hogy míg előbbiben fele-fele arányban van a kávé és a víz, a hosszú kávénál az arány egyharmad-kétharmadra módosul, a víz javára.

 

Latte Macchiato

A latte macchiato olaszul foltos tejet jelent. A név arra utal, hogy épp csak egy „foltnyi” kávét raknak a tejbe, pontosabban tejhabba. A profi baristák a tejhab elkészülte után várnak néhány pillanatot, és nagyon óvatosan kanalazzák hozzá a kávét, hogy szép vastag tejhab maradjon az ital tetején.

Latte Macchiato

Caffe Latte

Egyharmad rész eszpresszóból, kétharmad rész gőzölt tejből áll. Az italt ebben az esetben is tejhab fedi.

Cappuccino

Attól tér el a tejeskávétól, hogy koffeintartalma kevesebb, és több tejjel készítik.

Cappuccino

Melange

Az ital leginkább a caffee macchiatóra hasonlít, annyi különbséggel, hogy cukor helyett méz kerül bele. Az eredeti bécsi melange-t ettől eltérően készítik, bécsi pörkölésű kávéból tetején tejhabbal, és semmi mézzel.

Ír kávé

Ez egy igazán különleges kávé. Az előmelegített pohárba először cukor kerül, erre jön a whisky, majd a kávé.